Vilket är ditt Dunbar-tal?

Träffade för ett litet tag sen via denna blogg en kille som heter Erik Starck. Erik har tillsammans med ett par killar startat ett nytt [och spännande] bolag som heter GlocalReach. Jag får säkert anledning att återkomma till GlocalReach inom kort på denna blogg men ville peka till ett inlägg som Erik skrev på GlocalReach-bloggen där han pratar om Dunbar-tal.

Dunbar-talet  formulerades av brittiske antropologen Robert Dunbar och indikerar en [kognitiv] gräns för hur många individer en enskild individ kan upprätthålla en långsiktig relation till. För människor är det [i genomsnitt] 150  vilket är tre gånger så mycket som för chimpanser.

Anledningen att jag tar upp detta på Disruptive är att väldigt mycket av de skeenden som idag äger rum på webben drivs av social interaktion[Twitter, Facebook, MySpace etc är några yttringar av detta]. Då kan det vara intressant att veta vilka biologiska gränser som finns samt finna ut hur ny teknik kan hjälpa oss att gå bortom dessa.

Dunbar-talet är inget nytt begrepp förutom för en tekniknörd som mig 🙂 och antagligen välkänt för alla ‘Social Media’-rävar.

Läs Erik Starcks intressanta och mycket mer uttömmande inlägg här.

About

Peter Sandberg är en serieentreprenör som bland annat grundade Funplanet som var en av Sveriges ledande webbsajter under slutet av 90-talet. Peters senaste projekt är Megalessons.com

Speak Your Mind

*