Sidkarta | Disruptive RSS | Kommentarer RSS

Entreprenörskapets födslovåndor

En sak som slagit mig när jag jobbat med olika projekt är att jag väldigt ofta slits mellan hopp och förtvivlan! Detta händer flera gånger i veckan och Ibland dagligen. Jag kan gå från att tycka att “detta kommer att bli en kanonprodukt” till att tänka att “ingen kommer någonsin finna denna produkt användbar”. Jag är ganska säker på att det inte är ett uttryck för schizofreni  eller manodepressivitet utan istället tror jag att det är ett slags entreprenörskapets födslovåndor som är både naturliga och nyttiga! När man håller på att bygga en ny verksamhet och produkt så är man inne på okänt territorium. Man befinner sig i en sökfas där man har en idé om vad som är rätt men idén har inte verifierats.

Att slitas mellan hopp och förtvivlan är egentligen en effektiv strategi för att hela tiden verifiera att man är på väg åt rätt håll. Det minskar risken för att man förblindas av sin idé och inte ser alla bristerna. Tvärtom låter den dig se alla bristerna så att du kan åtgärda dem på vägen och dessutom korrigera kursen. Om ni inte går igenom samma emotionella berg och dalbana som mig så rekommenderar jag er i alla fall att ta fem minuter varje dag för att snabbt ställa er följande frågor:

  • Vad kan gå snett?
  • Vad är det som är dåligt?
  • Vilka saker och resurser saknas?
  • Varför kommer nån att vilja köpa/använda det vi gör?

Om ni konfronterar er själva med dessa frågor och dessutom svarar ärligt på dem så är det bara lyfta blicken blicken igen och forsätta färden. Då finns det hopp!

About

Peter Sandberg är en serieentreprenör som bland annat grundade Funplanet som var en av Sveriges ledande webbsajter under slutet av 90-talet. Peters senaste projekt är Megalessons.com

Comments

  1. Mattias Swenson says:

    Autch, ganska hårda frågor!

    Jag kör mer på den här 2 stegs approachen:

    * Vad måste jag göra idag för att ta projektet till nästa steg? – så att jag kan ringa upp resten av teamet på kvällen och skrika VICTORY! 😉
    * Vad gör vi bra? – så att vi kan göra mer av det och mindre av det andra.

  2. Rudolf says:

    Jag känner igen mig själv, mentalt är det värsta berg och dalbanan. Man behöver nästan psykofarmaka för att jämna ut liksom.

    Min fördel är att jag har inget akut behov av stålar och jobbar inte under galgen. Förseningar som jag lider av just nu dödar mig inte även om de är tråkiga!

    För mig är det lite som för Mattias, jag tänker igenom varje morgon vad som måste göras. Sedan kämpar jag på, ibland sent ibland i vanlig tid!

  3. Razmus says:

    Jag känner också igen mig stort i det du beskriver. Men jag tycker det är denna berg-och dalbana som är hela grejen. Den kicken man får av att åka från dalen upp till berget är en av anledningarna till varför entreprenörsskap är så roligt och givande!

    Att känna obehag, förlika sig med känslan och veta att man utökar sin “comfort zone”.

  4. Usch, bara det går uppför emellanåt så. . .Trösterikt att man inte är ensam i alla fall!

  5. Hans says:

    Kreativa personer brukar ju ofta vara ganska självkritiska. Något man behöver lära sig att balansera vilket inte är det lättaste.

    Psykofarmaka. Självklart. I dagens stressiga värld där man skapar nätets innehåll och får minst av pengarna det genererar krävs kraftfull medicinering.

    1) Ett par antidepressiva för att jämna ut humöret och ge lite positiv inställning till internet i dagens spam-tidsålder.
    2) Ordentligt med Xanax så att man stressar sig till döds när Google dansar, solen suger bort besökare o.s.v.
    3) En 7 – 20 dl rom utportnerad under dagen för att få all psykofarmaka att fungera bra tillsammans.
    4) Något centralstimulerande så att man orkar arbeta trots all Xanax och sprit.
    5) Något potent sömngivande så att man sover bra. Rohypnol kanske.
    6) Propavan för stärka upp Rohypnol och motverka den psykos som sprit, lugnande och centralstimulerande läkemedel annars lär ge dig när de kombineras.
    7) Ipren för att motverka bakfyllan och så naturligtvis B-vitaminer och C-vitamin.

    Fast det där fungerar ju inte mer än några veckor så man behöver hitta ett alternativ för att klara stressen. Här har vi några saker som jag tycker fungerat ganska bra för mig.

    1) Ett alternativ som fungerar bättre än de flesta tror är dock yoga och qi gong. Jag brukar ta en paus av och till och göra ett pass. Ger dessutom riktigt fin balans och bättre hälsa i övrigt.

    2) Minimera telefontid. E-post gör det bra mycket enklare att organisera saker och du kan själv välja när du vill svara. Då behöver du inte bli störd när du arbetar.

    3) Ta ett par promenader dagligen.

Disruptive.nu - Av Entreprenörer, för entreprenörer

Sommaren 2007 satt vi på Peters varma balkong och tyckte vi skulle göra något. Resultat är det du ser här, Disruptive.nu en blogg om Entreprenörskap och Internet. Vi tyckte att samtalet om Entreprenörskap & Företagande var något vi inte kände igen oss i. Det är inte så konstigt då samtalet om entreprenörskap inte domineras av entreprenörer & Företagare, utan av institutioner eller personer vars finansiering kommer från det offentliga. Vi ville bli en något annorlunda röst och berätta om vår verkligheten och de historier om entreprenörskap vi upplevt eller fått berättade för oss.

Hos Disruptive kommer du väldigt sällan finna artiklar om hur man sparar pengar på skatten eller den optimala juridiska strukturen på ditt företag Här finner du istället personliga berättelser om entreprenörskap som är underhållande, personliga och lärorika. Både våra egna entreprenörsberättelser men även andras i video och intervjuformat.

Internet och Sociala Medier-Vår tids revolution

Alla vi fyra som skriver här, är engagerade i Internet. Det är vår arena och ett språk vi pratar nästan flytande. Internet är också vår tids revolution, en historisk händelse för mänskligheten som vi inte fullo kommer förstå förrän vi sitter på hemmet och byter historier. Vårt entreprenörskap är också nära kopplat till denna förändring av vårt samhälle och ekonomi.Vi som skriver här har tillsammans drivit företag inom de flesta aspekter av internet, alltifrån mobilapputveckling till sökmotorprojekt. Hos disruptive finner du guider och steg för steg artiklar kring olika problem på internet men också djupare filosofiska artiklar om vad internet är, konsekvenser och hur vi nog måste förhålla oss till Internet.

Sökmotoroptimering & Sökmarknadsföring

Det är svårt att skriva om internet utan att prata om sök och Google, det är dessutom mitt, Christians, yrke, då jag driver en byrå, specialiserad på högkonkurrensvertikaler i Google. Sök är den mest komplexa formen av marknadsföring som finns idag. Här på disruptive försöker jag även spegla sök ur lite speciella perspektiv, exempelvis, diskussion om ekosystemet sök eller hacking. Även sökmotorbranschen i skandinavien är utsatt för granskning och diskussion.

Google+