Sidkarta | Disruptive RSS | Kommentarer RSS

Cube-Cola – Open source Cola

Häromdagen när jag var hemma hos en god vän visade han mig en pytteliten glasflaska som innehöll en svart substans. Med stor tvekan smakade jag på en liten, liten droppe av den mörka vätskan. Jag tyckte det smakade en inte helt oangenäm medicin men då utbrast min vän “Känner du inte att det smakar Cola?”.

Den lilla flaskan innehöll ett Cola-extrakt som utblandat skulle bli 18 liter Cola. Colan heter Cube-cola och det roliga med den är att den är en open source Cola, komplett med GNU GPL. Receptet finns på nätet och för de som inte orkar köpa alla ingredienserna går det att beställa ett kit på nätet.

Två tjejer i Newcastle står bakom projektet som bygger på ett tidigare recept. Det verkar som om de lagt ned mycket möda och  kraft i jakten på det perfekta cola-receptet. På deras sida finns en detaljerad beskrivning av tillverkningen som verkar så komplicerad att jag förstår varför folk köper deras kit istället. På en av bilderna ser man hur en av tjejerna mixar blandningen med hjälp av en slagborr! Tydligen funkar det inte med vanliga mixrar om man vill få till den rätta emulsionen.

En av ingredienserna, Neroli,  är en växtolja som tydligen är extrem dyr. Ca 300 SEK för 5 ml ger ett pris på 60.000 SEK/liter! Neroli används även i parfymindustrin och är kanske en bidragande orsak till att vissa parfymers höga priser. Lyckligtvis behövs bara 0,5 ml i Cola-receptet.

Bakgrunden till deras ansträngningar att göra Cube-Cola till den perfekta Colan är att de ville sälja en alternativ Cola till Coca Cola på den lilla alternativa biograf de driver. Deras kunder var inte nöjda med Virgin Cola eller Pepsi Cola varför tjejerna började att experimentera själva. Som en motvikt till Coca Cola’s hemliga recept i ett välbevakat valv i Atlanta gjorde tjejerna sitt recept publikt.

Jag ser fram emot att få smaka en färdigblandad Cube-Cola när min vän med det nyinköpta kitet  blandat till det med sirap och vatten.

About

Peter Sandberg är en serieentreprenör som bland annat grundade Funplanet som var en av Sveriges ledande webbsajter under slutet av 90-talet. Peters senaste projekt är Megalessons.com

Comments

  1. Richard says:

    Hahaha! Ascoolt ju! GPL å allt…

  2. Adam says:

    Haha! Tack för ett gott skratt såhära i natten.

    MVH

  3. Rudolf says:

    Vi borde ha en coca cola provning som vi videofilmar 😉

Trackbacks

  1. […] tänker inte förklara mer här, eftersom det finns så bra beskrivet redan , men det är onekligen en cool idé i sann entreprenörsanda! Om det du vill ha inte finns på […]

  2. Open Source Coca Cola says:

    […] a look at their story here or the online recipe here. It’s even under a public GNU license! addthis_url = […]

Disruptive.nu - Av Entreprenörer, för entreprenörer

Sommaren 2007 satt vi på Peters varma balkong och tyckte vi skulle göra något. Resultat är det du ser här, Disruptive.nu en blogg om Entreprenörskap och Internet. Vi tyckte att samtalet om Entreprenörskap & Företagande var något vi inte kände igen oss i. Det är inte så konstigt då samtalet om entreprenörskap inte domineras av entreprenörer & Företagare, utan av institutioner eller personer vars finansiering kommer från det offentliga. Vi ville bli en något annorlunda röst och berätta om vår verkligheten och de historier om entreprenörskap vi upplevt eller fått berättade för oss.

Hos Disruptive kommer du väldigt sällan finna artiklar om hur man sparar pengar på skatten eller den optimala juridiska strukturen på ditt företag Här finner du istället personliga berättelser om entreprenörskap som är underhållande, personliga och lärorika. Både våra egna entreprenörsberättelser men även andras i video och intervjuformat.

Internet och Sociala Medier-Vår tids revolution

Alla vi fyra som skriver här, är engagerade i Internet. Det är vår arena och ett språk vi pratar nästan flytande. Internet är också vår tids revolution, en historisk händelse för mänskligheten som vi inte fullo kommer förstå förrän vi sitter på hemmet och byter historier. Vårt entreprenörskap är också nära kopplat till denna förändring av vårt samhälle och ekonomi.Vi som skriver här har tillsammans drivit företag inom de flesta aspekter av internet, alltifrån mobilapputveckling till sökmotorprojekt. Hos disruptive finner du guider och steg för steg artiklar kring olika problem på internet men också djupare filosofiska artiklar om vad internet är, konsekvenser och hur vi nog måste förhålla oss till Internet.

Sökmotoroptimering & Sökmarknadsföring

Det är svårt att skriva om internet utan att prata om sök och Google, det är dessutom mitt, Christians, yrke, då jag driver en byrå, specialiserad på högkonkurrensvertikaler i Google. Sök är den mest komplexa formen av marknadsföring som finns idag. Här på disruptive försöker jag även spegla sök ur lite speciella perspektiv, exempelvis, diskussion om ekosystemet sök eller hacking. Även sökmotorbranschen i skandinavien är utsatt för granskning och diskussion.

Google+