Sidkarta | Disruptive RSS | Kommentarer RSS

Press är innovationens moder!

Medans jag var på semester lyssnade jag på ett gäng podcast från Standford. Ni känner säkert till ECorner. Gör ni inte det har ni många timmars lyssnade framför er 😉 Det finns en podcast som sticker ut och det är en snubbe som heter Peter Diamandis. Han är känd för något som heter XPrize. De är bla kända för att ligga bakom Google Lunar XPrice.  För att vinna denna Google tävling skall du sätta sätta en robot på månen som skall färdas 500 meter och sedan sända en video tillbaka till jorden. Klarar man detta får man 30 MUSD. Jag skall inte berätta så mycket om denna podcast men skall ni lyssna på en podcast i år så är det denna. Den är helt magisk. Den handlar verkligen om att göra det omöjliga. Snubben har ingen som helt uppfattning om begreppet “omöjligt”. Som om han är genetiskt är programmerad att INTE förstå detta begreppet. Om det fanns ett nobelpris i entreprenörskap så är han en stark kandidat till att vinna, i flera år i sträck. Jag blev djupt berörd när jag lyssnade på denna och det är ett exempel på hur viktigt entreprenörskap är för att driva utvecklingen i vår värld och samhälle framåt.  Den är också ett bevis på att dina handlingar kan ha stor effekt på vår värld!

När jag lyssnade på detta var det en mening som fastnade för jag förstod något om mig själv och entreprenörskap, när han sa den. Man kunde verkligen höra skramlet av 25 öringen som trillar ned hos mig. Peter beskriver en episod där han väldigt fort måste få fram 10 MUSD. En uppgift som är ganska nära omöjligt för de allra allra flesta på vår jord. Han hade dock försatt sig en en extrem situation. Summan var prispengarna i en rymdtävling(snubben e galen i rymden) och när han utlyste denna rymdtävlingen (utan att ha prispengarna såklart) så satte han ribban inte bara högt vad det gäller prispengarna utan även på det sättet att han hade engagerat  20 austronauter, Lindbergfamiljen(ättlingar till snubben som först flög över Atlanten) och ett helt gäng andra prominenta amerikanerna och höga amerikanska tjänstemän från luftskyddsmyndigheten och NASA. Han hade en enorm press på sig att fixa fram de där stålarna. Men det är också i detta ögonblicket han börjar prestera på nästan omänskliga nivåer gällande kreativitet och genomförande. Han säger “Insane pressure is the mother of all innovation”

När jag startade MyMobile var jag i en situation där jag upplevde stor press. Jag skrev om detta för en vecka sedan då vi hade blogglördag och diskuterade lågkonjunkturen. Jag skriver såhär:

Jag startade MyMobile utifrån analysen att jag troligen inte skulle få något jobb vid det tillfället. Min bakgrund var finans och media. Det var de två branscher som drabbades allra hårdast av nedgången tillsammans med telekom. För att strula till det så hade jag svår brist på kontanter. När jag bestämde mig så insåg jag att jag skulle vara tvungen att köra på nollbudget.

Om jag skall vara helt ärlig upplevde jag denna vägen som enda vägen ut. En tanke som i efterhand verkar lite konstig. Man har ju alltid flera valmöjligheter. Det hjälpte mig dock. Att se världen på det sättet gjorde att jag fick mycket energi. Oförtröttligt jobbade jag på. Jag var mer kreativ än vad jag någonsin varit tidigare. Jag blev skickligare kommunikativt än vad jag någonsin varit tidigare. Allt detta för jag upplevde att jag var tvungen att klara det.

Jag upplevde stor press och helt plötsligt börjar jag prestera otroligt bra. Det är exakt samma upplevelse som Peter beskriver i videon ovan. Nåja, på ett objektivt plan är jag nog i mindre press men det viktiga är hur jag upplevde situationen. Jag kände mig väldigt pressad.

Jag tror ni ser min poäng!

About

Christian Rudolf, mitt Entreprenörskap är sökbyrån Topdog.nu, där jag hjälper stora Svenska företag med deras SEO. Även privat är jag en nätnörd men är även förtjust i matlagning, fika, mopsar & friluftsliv.
Du hittar mig på Twitter här

Comments

 1. Poppe says:

  Ja, det är onekligen skillnad på “Insane pressure is the mother of all innovation” och “Nöden är uppfinningarnas moder”. Bra tips!

 2. Karsten says:

  Någon känd person sa någon gång “creativity starts when you remove two zeros from the budget”, något som är i samma anda som det du beskriver. En svår väg kan fortfarande vara den enklaste.

 3. Rudolf says:

  Ja, det är på samma spår Karsten!

 4. Ja den var verklingen bra.

  Som enterprenör kan man ju ha sina upp och ner dagar, och då är det så skönt med såna inlägg och videos som verkligen peppar en och ger motivation för att utveckla sig själv ännu mer!

  mvh

 5. Rudolf says:

  David: Snubben får en att tänka på möjligheterna 😉

 6. Mattias says:

  När jag var med och startade Ants (omsätter nu runt 30M iaf) så var vi fyra civilingenjörer som kom ut precis efter dotcom-kraschen. Vi såg svårigheterna i att få det traditionella jobbet på Ericsson som en möjlighet. Och beslutet att starta eget har jag aldrig ångrat!

  Riktigt, riktigt bra inlägg förresten. Jag tycker att Disruptive bara blir bättre och bättre!

 7. Rudolf says:

  Tack Mattias. Vi kämpar på.

  Det verkar som jag har rätt mkt tid framöver så jag tror jag kommer kunna blogga mycket mer!

 8. Björn says:

  När ingen vill anställa en får man skapa sitt eget jobb, väldigt berikande må jag säga även om nudlar inte är smaskens i längden.

 9. Rudolf says:

  Björn:

  Det är press som heter duga!

Speak Your Mind

*

Google+