Sidkarta | Disruptive RSS | Kommentarer RSS

Länken Utmanar Nationalstaten

Hyperlänkar uppfanns 1990 av Tim Berners Lee, som ett sätt att referera till material på nätet. Antagligen ville bara Tim att det skulle vara praktiskt för forskare att hänvisa till sina vetenskapliga arbeten, precis som man gör i uppsatser. Antagligen förstod inte Tim vid den tidpunkten att han uppfann en informationsvätebomb.

1999 skrevs Boken The Cluetrain Manifesto. Denna bok är den som öppnade ögonen för mig om hur kommunikation rör sig bort från massmedia till diskussionen och hur detta påverkar “Marknaden” för företag. Det är ett manifest på 95 teser där tes 7 är den allra viktigaste. Antagligen föddes min länkstörning i samma ögonblick som jag läste den

“Hyperlinks Subverts Hierchies

I början var det nog så att jag gärna ville att det skulle vara sant. Vem vill inte födas in i en värld där revolutionen pågår. Vara en del av av den storm av händelser som formar vår samtid. I början var länken bara sätt att manipulera Google. En ganska statisk process, bäst gjord framför en dataskärm i en källare med en joltcola i handen. Sedan hände något. Helt plötsligt hittade jag en sak, konversationer och ur konversationer uppstod länken. Då  fick jag inte bara kunskap om länken utan jag fick insikt om länken, att länken skulle vara i centrum av denna storm och att jag skulle få uppleva en revolution i min livstid. Vid denna tidpunkten föddes disruptive.nu. Jag ville sitta inte på åskådarbänk inför denna revolution.

Ändå är det så många som inte fattar…

Namnet “Cluetrain” kommer från ett citat från en VD vars företag föll ihop som ett korthus och han reflekterar över händelsen:

“The clue train stopped there four times a day for ten years and they never took delivery.”

Ändå är det det vi ser hända idag. Wikileaks är antagligen den websidan som har snabbast länktillväxt på hela internet idag och en av grundarna Julian Assange är det absolut hetaste namnet på jorden. Wikileaks är i centrum av diskussionen.Så nu står vi här, Wikileaks har tagit pungreppet på USA och det hade inte gått utan länkarna. Hade någon sagt detta till mig för 5 år sedan hade jag inte trott det, hade ngt sagt det för fyra år sedan hade jag sagt att det kommer ta längre tid. Man underskattar alltid kraften i förändringen på sikt.

Alla agerar förvånade. Carl Bild, en känd smartskalle, står och yrar på TV om hur detta skadar de diplomatiska möjligheterna att lösa konflikter. Men hur kan ha missat allt det som hänt de senaste åren. Wikileaks är ju egentligen inget annat än FRA bloggstormen fast en miljon ggr större. Nu red regeringen ut den stormen men det var garanterat ingen mysig upplevelse. Vid det här laget borde smartskallarna börjat extrapolera. Internet var kanske ett nålstick 2005, 2008 när FRA debatten härjade var det i alla fall en fickkniv. Nu kommer Wikileaks men vad händer om två år. Kanske är vi dessutom vid tidpunkten att extrapoleringen inte längre är linjär utan den börjar bli exponentionell. Vad händer då? Ja, kära läsare, börja extrapolera. Dra en linje mellan punkterna och låt den fortsätta i riktning mot oändligheten. Du behöver inte förstå eller gilla Wikileaks. Du behöver bara lära dig för stormen kommer till din värld också oavsett vilken värld du lever i. Ingen i vår generation kommer gå opåverkad av den uppfinningen som Tim Berners Lee gjorde för 20 år sedan.

Nu förstår ni kanske varför jag älskar länken och är glad över att få uppleva denna tiden. Med hjälp av länken kan du, som enskild människa skapa magi. Du behöver inte förändra hela världen men du kan mycket enklare förändra en liten del av vår värld som är viktig för dig!


About

Christian Rudolf, mitt Entreprenörskap är sökbyrån Topdog.nu, där jag hjälper stora Svenska företag med deras SEO. Även privat är jag en nätnörd men är även förtjust i matlagning, fika, mopsar & friluftsliv.
Du hittar mig på Twitter här

Comments

  1. Hjalmar says:

    2008 / FRA må varit en fickkniv, men än så länge har ingen blött av en länk. Så länge länkarnas “makt” enbart manifesterar sig på nätet (vilket bevisades med all önskvärd verkan i riksdagsvalet) så spelar det ingen roll hur många facebook-grupper och tweets du skriver.

    Vill vi ha förändring så är det inte Mastercards webbsida som skall DDoSas, det är deras huvudkontor som skall barrikaderas. Anonymous borde gå i kurs hos fransmännen.

  2. Rudolf says:

    Ja, jag håller med dig Hjalmar. Jag skrev inte det i bloggposten men jag tror Wikileaks är rökta. Det är för tidigt ännu. Jag valde dock försöka kommunicera att varje gång blir det värre och vid ngn tidpunkt kommer vågen att tippa över. Inte att det är troligt att Wikileaks kommer undan

    Grejen är det att Wikileacks öppnar Pandoras box och den går inte att stänga om vi inte bara lägger ned internet. Det är som en hydra, hugger man av ett huvud växer det ut två till. Skickar de Lassange ned i en mörk kolgruva(vilket de nog kommer göra) står det två till redo att ta hans plats.

  3. Patrik S says:

    En text lika vacker och rå som Springsteens munspel i The River.

    Jag älskar ditt sätt att älska länkar och önskar någonstans att jag kunde göra detsamma. För mig är länken än så länge ett arbetsredskap, och inte något existentiellt. Och jag ser Cluetran på perrongen!

  4. Jonny says:

    Shit vilken grym artikel! Kriget mellan wikileaks och alla makthavare är ju verkligen fascinerande. Och som ngn nämnde det finns säkert en rad människor som står redo att ta Assanges plats.

  5. David says:
  6. Rudolf says:

    Oj, tack David. Ja han fattade redan då. Det året gjorde jag lumpen, märkligt. Hade ingen insikt alls då!

Disruptive.nu - Av Entreprenörer, för entreprenörer

Sommaren 2007 satt vi på Peters varma balkong och tyckte vi skulle göra något. Resultat är det du ser här, Disruptive.nu en blogg om Entreprenörskap och Internet. Vi tyckte att samtalet om Entreprenörskap & Företagande var något vi inte kände igen oss i. Det är inte så konstigt då samtalet om entreprenörskap inte domineras av entreprenörer & Företagare, utan av institutioner eller personer vars finansiering kommer från det offentliga. Vi ville bli en något annorlunda röst och berätta om vår verkligheten och de historier om entreprenörskap vi upplevt eller fått berättade för oss.

Hos Disruptive kommer du väldigt sällan finna artiklar om hur man sparar pengar på skatten eller den optimala juridiska strukturen på ditt företag Här finner du istället personliga berättelser om entreprenörskap som är underhållande, personliga och lärorika. Både våra egna entreprenörsberättelser men även andras i video och intervjuformat.

Internet och Sociala Medier-Vår tids revolution

Alla vi fyra som skriver här, är engagerade i Internet. Det är vår arena och ett språk vi pratar nästan flytande. Internet är också vår tids revolution, en historisk händelse för mänskligheten som vi inte fullo kommer förstå förrän vi sitter på hemmet och byter historier. Vårt entreprenörskap är också nära kopplat till denna förändring av vårt samhälle och ekonomi.Vi som skriver här har tillsammans drivit företag inom de flesta aspekter av internet, alltifrån mobilapputveckling till sökmotorprojekt. Hos disruptive finner du guider och steg för steg artiklar kring olika problem på internet men också djupare filosofiska artiklar om vad internet är, konsekvenser och hur vi nog måste förhålla oss till Internet.

Sökmotoroptimering & Sökmarknadsföring

Det är svårt att skriva om internet utan att prata om sök och Google, det är dessutom mitt, Christians, yrke, då jag driver en byrå, specialiserad på högkonkurrensvertikaler i Google. Sök är den mest komplexa formen av marknadsföring som finns idag. Här på disruptive försöker jag även spegla sök ur lite speciella perspektiv, exempelvis, diskussion om ekosystemet sök eller hacking. Även sökmotorbranschen i skandinavien är utsatt för granskning och diskussion.

Google+