Sidkarta | Disruptive RSS | Kommentarer RSS

Amerikabrevet: Vanförställningar om USA

USA FlagDet finns många vanföreställningar om USA, jag tror ibland många formar sin bild av USA från Filmer och TV-serier. Det är lite som om att bilda sin bild av Sverige från Varuhuset och Rederiet, och kanske filmerna baserade på Stieg Larssons böcker.

Även nyhetsmedia’s rapportering rapporterar rubriker, utan underliggande fakta, referenser eller perspektiv kan jag ibland tycka.

Därför tänkte jag bryta ner ett par punkter som är i kontrast i vad jag ser här, och vad jag ser antingen på Playrapport.se och andra nyhetskanaler (Svenska, Europeiska och Amerikanska) eller vad de från Europa som jag pratar med här:

Utlandsskulden

Det pratas ofta om den enorma utlandsskulden som USA har, vilket är den enskilt största i världen i pengar, men sedan har ju USA också den enskilt största eknomin i världen. Många Europeiska västländer (och en del andra) har en större utlandsskuld i % av GDP, några av de 46 länder som har en större utlandsskuld i % av GDP än USA:

 • Japan
 • Belgien
 • Kanada
 • Tyskland
 • Malta
 • Österrike
 • Storbrittanien
 • Holland
 • Norge
 • Irland
 • Cypern

USA:s stora problem idagsläget är oenigheten mellan de politiska blocken kring att hitta lösningar, kompromisser kring en del hårda beslut som måste tas, kanske lite högre skatter, och budget nedskärningar (kring försvar, offentlig sjukvård,  offentliga pensioner mm).

Finanskrisen

I vissa delar av USA har den finansiella krisen drabbat personer hårt, framförallt i Mid-West som rent ekonomiskt är mindre utvecklat än öst och väst kusterna. Det har drabbat finansbranschen hårdast kanske. Så personer som arbetar inom bank och finans, runtom i USA, har definitivt drabbats naturligtvis och även på östkusten (finansbranschen här i San Francisco har klarat sig rätt bra – de enda bankerna som ej “behövde räddas”, var härifrån t ex).

Privatpersoner har inte drabbats riktigt lika hårt av dessa subprime lån, då lånesäkerhet här vid husköp görs mot fastigheten och inte personligen, dvs banken sitter på risken och inte privatpersonen som lånat (vilket också är anledningen till att bankerna drabbats så hårt här), många privatpersoner har lämnat nycklar, huset och problemen till banken. I kontrast till hur det fungerar i Sverige, så sitter du personligen kvar med lånet, även när banken sålt huset och du får betala av mellanskillnaden.

Arbetslösheten

I USA har man ett underligt sätt att räkna arbetslöshet, i alla fall om man kommer från Europa. Den officiella arbetslöshetssiffran baserar sig på hur många som faktiskt söker jobb (oavsett om de har ett arbete eller ej).

Det finns en annan siffra som man pratar om, vilket är “jobless rate”, det är de som faktiskt inte har ett jobb, och i % av de arbetsstyrkan som är jobless av den arbetsföra befolkningen (vilket är så vi räknar inom EU, och Sverige sedan vi bytte regering), dvs ej hela befolkningen.

En del har krisen gått hårt åt, framförallt i visa delar av USA (Mid West återigen), och skyddsnäten finns och är omfattande i vissa delar, mindre i andra, men det är väldigt regionallt och lokalt styrt. T ex San Francisco har väldigt omfattande skyddsnät för unemployment, sjukvård mm, men grann-countyt har betydligt mindre (dvs det varierar mellan “kommun” gränserna väldigt mycket).

Andra delar har det inte märks så mycket, som t ex i San Francisco Bay area, även om folk är skakade att man inte ordnar ett nytt jobb på 1-2 veckor, eller att man får ett par erbjudande i månaden om att byta jobb längre. Men överlag så har de flesta jobb. Inom teknologi relaterade jobb är det enorm brist på personal, medan andra områden har det lite tuffare även här.

Idag är det så att alla jobb i Kalifornien skapas mer eller mindre i San Francisco Bay area, här går allting på högtryck, och den största begränsande faktorn är tillgång på personal och entreprenörer att starta med, eller på olika sätt engagera i sina startups.

// @nicolaiwadstrom – www.wadstrom.net – bootstraplabs.com

About Nicolai Wadstrom

Nicolai Wadstrom is a serial entrepreneur. He started his first company in 1995, and have been starting and running a number of companies since then, ranging from enterprise software, computer games, internet, media and professional services.

Founder of Internet and software consulting companies. Founder of ECM sotware company and Data integration/EAI software company. Software architecture and project management for major companies like IBM, Orange. Angel investor and advisor to Internet, SaaS, software companies. Founder, adviser and investor in public Internet and mobile companies.

His focus is on technology related business and Telecom, Internet, Media and Entertainment (TIME) sector in particular. He has experience from startup companies and technology and consulting for some of the major brands.

About

Nicolai Wadstrom is a serial entrepreneur. He started his first company in 1995, and have been starting and running a number of companies since then, ranging from enterprise software, computer games, internet, media and professional services.

Founder of Internet and software consulting companies. Founder of ECM sotware company and Data integration/EAI software company. Software architecture and project management for major companies like IBM, Orange. Angel investor and advisor to Internet, SaaS, software companies. Founder, adviser and investor in public Internet and mobile companies.

His focus is on technology related business and Telecom, Internet, Media and Entertainment (TIME) sector in particular. He has experience from startup companies and technology and consulting for some of the major brands.

Comments

 1. Rudolf says:

  Ngn borde berätta detta för svenska journalister…

 2. Yes, intressant, hur man har en förutbestämd bild av något, och man måste ofta uppfylla stereotypen även som journalist. Reportaget jag såg om igår kväll på Playrapport om torkan i Texas, måste sluta med en bild på en gamal kyrka och frasen: Här vet vi vad man ber för ikväll.

  Sen står USA fortfarande inför problem (vilket många västländer gör i min mening), som är allvarliga om man inte tar itu med dem, och är pragmatisk över parti-gränser. Bilden av dem är dock skev i min mening som jag skriver ovan.

 3. Carl-Jonas says:

  Intressant! Lägger en länk till detta inlägg på bloggen min:)

 4. Vill dock förstärka att det finns faktiska problem här i USA, men inte större en den kris vi hade i Sverige 2001 (Ericson behövde då ca 30 miljader för att överleva, och utgjorde ca 10% av Sveriges BNP) eller i början på 90-talet. De flesta problemen är överkombara, då det finns ett starkt fundament i ekonomin. Arbetslösheten som bitit sig fast trots att USA var det land som snabbast återhämtade BNP tillväxt efter finanskrisen, är till stor del strukturell och är ett problem som kommer att ta lite tid att lösa.

  Den största risken här är nog den politiska oenigheten i senaten, och i en tid där kompromisser och pragmatik behövs, där vi har två politiska läger som försöker använda krisen för att ta politiska poäng för sin agenda.

Trackbacks

 1. […] Amerikabrevet: Vanförställningar om USA This entry was posted in My Shared Items. Bookmark the permalink. ← My shared notes – September 13, 2011 […]

Speak Your Mind

*

Google+