Sidkarta | Disruptive RSS | Kommentarer RSS

Analys av Vivamediaaffären!

För er som inte ännu vet, var det en stor affär i sökbranschen igår. Mediaview och Mediaanalys slog sig samman och skapade ett nytt bolag, VivaMedia. Medianalys är Sveriges näst största sökföretag mätt i omsättning och Mediaview är en mediabyrå som jag tror primärt hjälper mindre svenska företag med deras mediabudgetar(korrigera mig gärna om jag har fel). Tillsammans blir man den största aktören i sökbranschen sett till omsättning. Bolaget lär har +100MSEK i byråintäkter och med korsförsäljning de kommande 12 månaderna, lär både omsättning och marginal gå upp.

Jag tror den drivande kraften bakom detta är sälj. Som sökbyrå är du en detalj i mediabudgeten. Ingen oviktig detalj men mediabudgeten domineras knappast av SEO+SEM. Det gör att säljkostnaden för söktjänster kan vara hög för sökbolaget(jag tror många sökbolag brottas med +30% säljkostnad, i alla fall de som skalar). Det kan också vara svårt för dig som sökbolag att påverka storleken på budgeten som går till SEM+SEO. Det är mediabyrån som bestämmer och du som sökleverantör, måste gilla läget på din andel av mediabudgeten.

En mediabyrå däremot har ganska mycket kontroll över kundens mediabudget däremot får du ingen stor andel av mediabudgeten för tjänsten du som mediabyrå levererar. Dessutom, inom det digitala är det mindre “spill” än bland tex tv-budgetar. Det sänker din digitala mediabyråers marginaler, kontra de tradtionella mediabyråerna som jobbar mycket med TV.

Skulle du däremot har en mediabyrå som kan:

  1. Säga till kunden att öka andelen sökinvesteringar( i merparten av fallen får nog kunden också mer bang for the buck man gör så)
  2. Vara den som levererar söktjänsterna

Det som då händer är att du kan fortsätta ta betalt för mediarådgivning och utöver detta får du marginal på söktjänsterna(som tidigare gick till dina leverantörer) och dessa får en större budget att jobba med så marginalen är värd mer i kronor. Detta leder till en marginalökning för det nya bolaget som jag tror är ganska signifikant. Din relativa säljkostnad framöver faller också, då du inte behöver sälja sök, lika mycket utan kan sälja mediarådgivning och därmed ha mycket lägra säljkostnad på söktjänsterna. De får ju med automatik sökuppdragen i mediabudgeten.

Det är dessutom troligt att det inte finns så mycket överlappning mellan Mediaanalys och Mediaviews kunder. Så du kan få en engångseffekt i form lägre säljkostnader när bolagen bearbetar existerande kunder med varandras erbjudande på olika sätt. Detta kan handla om gnaksa mycket pengar under 24 månader

Mediabyråer är det nya svarta

I vintras lanserade Stefan Mahlstein sin mediabyrå, Millestone. Han är tidigare känd för sitt engagemang i sökbolaget Pineberry.  Även om Stefan säkert sett sig som en aktör som som vill effektivisera mediabudgetar har det säkert slagit honom att när han är mediabyrå, har han mer kontroll över kundens mediabudget. Något som säkert  kommer gynna Pineberry i slutändan. Pinberry har dessutom det senaste året byggt upp en adwordsavdelning. Säkert ingen slump det heller.

Priserna på mindre mediabyråer och sökbyrårer, steg nog 20% igår. Det finns trots allt inte så många att välja på. Aledningen till det är som jag beskriver i denna texten, slagsmålet om mediabudgeten och att dessa två typer av aktörer, ger en marginalökning. Störst vinnare tror jag är mediabyråerna, det är ändå de som kontrollerar pengarna och de kan välja.

Det är svårt att veta så jag frågade Henrik Zobal, VD Mediaanalys

CR:Vad är den bakomliggande anledningen till affären? Vad är det för faktorer som driver den egentligen.

Grundläggande handlar det om att bli en spelare som har muskler att forma, leda och vara med och påverka den här marknaden. Vi har fört samtal under en längre tid och vi är mer eller mindre marknadsledande inom våra respektive segment (SEO, SEM och mediestrategi)

HZ:Expansionen vi pratar om är både inom nya tjänster och geografiskt. Ingen av bolagen har själva fullt ut tillhandahållit ett komplett erbjudande till kunderna. Vi har varit specialiserade på olika områden (mediestrategi, SEO och PPC). Tanken med detta är att slå samman dessa spetskompetenser under ett och samma varumärke. Vi planerar även att expandera inom nya marknadskanaler där vi idag jobbar med diverse partners. Exempel på detta kan vara mobilt, display etc.

CR Era varumärken, Mediaview och Mediaanalys, skall de helt avvecklas? Om så varför? Jag frågar för att det är ändå inarbetade varumärken som varit med länge och som ändå är kända inom branschen. Att börja om är inte helt logiskt, sett med ekonomiska ögon.

HZ:Samtalen ifrån början gick ut på att vi skulle skapa en allians och fortsätta jobba med respektive varumärke men vi landade i diskussionerna efter hand i att det är mer tydligt och transparent att jobba under ett nytt gemensamt varumärke. Genom ett nytt varumärke kan vi lättare kommunicera vad det nya bolaget erbjuder för kunderbjudande.

CR:Det är långtifrån alla sammanslagningar som lyckas. Antar att du redan funderat en hel del på vilka faktorer som gör att denna kommer lyckas. Vad tror du är viktigt för framgång i sammanslagningen av bolagen?

HZ:Den viktigaste faktorn är troligen att vi ligger väldigt nära varandra kulturellt. Vi är alla bolag väldigt fokuserade på kundnytta och leverans.

CR:Hur mycket omsättning tror du att ni behöver för att noteras på O-listan.

HZ:Vi har idag en byråintäkt på ca 100 miljoner vilket gott och väl räcker för en eventuell notering på O-listan. Också med tanke på det strukturella kapital som finns i bolaget i form av kunder, personal och system samt att det är en framtidsbransch. Dock är det mer en strategisk fråga om det är det bästa för oss att noteras eller inte. Detta har vi inte tagit ställning till än.

CR:Vilken trend online, tror du kommer få mest påverkan för det nya företaget de kommande 12 månaderna?

HZ:Lokalt sök, retargeting och mobila konverteringar

 

About

Christian Rudolf, mitt Entreprenörskap är sökbyrån Topdog.nu, där jag hjälper stora Svenska företag med deras SEO. Även privat är jag en nätnörd men är även förtjust i matlagning, fika, mopsar & friluftsliv.
Du hittar mig på Twitter här

Comments

  1. Intressant affär och bra analys av den. Jag förväntar mig att vi får se fler affärer nu när vår bransch börjar mogna och det börjar jagas effektivitet (läs: lönsamhet) och inte bara tillväxt.

    Gällande Pineberry och SEM så är det ingen slump att vi sedan några år satsar lika mycket på det som SEO. Däremot har det inget direkt med Millstone eller “mediabyrå-tänk” att göra. Anledningen att vi inte gjorde det från dag 1 är att jag och Stefan som startade Pineberry båda kom från online gambling där SEM inte var tillåtet, så det blev naturligt för oss att börja med SEO.

    Jag upplever för övrigt att många av våra kunder struntar i om det är SEO eller SEM, så länge det ger dem lönsamma kunder/intäkter.

  2. Håller helt med om slutsatserna i din analys. Klockrent helt enkelt!

    De traditionella mediebyråerna arbetar ju dessutom sedan 3-5 år tillbaka på ett liknande sätt, dvs de har gått från traditionell media som TV, Radio och Print till digital genom att exempelvis starta egna seo-bolag (iProspect mfl). Det har de knappast gjort för skoj skull utan för att försöka behålla sina kunder när de flyttar till digitala medier.

    Problemet de traditionella mediebyråerna har är att de varken vill eller kan följa med i förflyttningen fullt ut. Dels på grund av att de saknar digital kompetens, men även för att den struktur och affärsmodell de har inte funkar för digitala medier. De har byggt upp sin modellerna på stora budgetar i relativt omätbar media som TV och Print och dessa funkar inte med mindre budgetar i den digitala världen med en exakt mätbarhet i realtid.

    Millstone Group (Millstone, WordOn och Pineberry) kommer från det andra hållet, dvs från den digitala världen med effektiva affärsmodeller, total transparens och exakt mätbarhet som även gynnar kunderna. Och det är mycket lättare att flytta denna effektiva struktur till traditionell media än tvärtom vilket såklart kommer att gynna kunderna även inom de traditionella medierna.

  3. Dieter K says:

    Håller med herrarna ovan om att det är en väl genomförd analys. Bra skrivet Christian!

Disruptive.nu - Av Entreprenörer, för entreprenörer

Sommaren 2007 satt vi på Peters varma balkong och tyckte vi skulle göra något. Resultat är det du ser här, Disruptive.nu en blogg om Entreprenörskap och Internet. Vi tyckte att samtalet om Entreprenörskap & Företagande var något vi inte kände igen oss i. Det är inte så konstigt då samtalet om entreprenörskap inte domineras av entreprenörer & Företagare, utan av institutioner eller personer vars finansiering kommer från det offentliga. Vi ville bli en något annorlunda röst och berätta om vår verkligheten och de historier om entreprenörskap vi upplevt eller fått berättade för oss.

Hos Disruptive kommer du väldigt sällan finna artiklar om hur man sparar pengar på skatten eller den optimala juridiska strukturen på ditt företag Här finner du istället personliga berättelser om entreprenörskap som är underhållande, personliga och lärorika. Både våra egna entreprenörsberättelser men även andras i video och intervjuformat.

Internet och Sociala Medier-Vår tids revolution

Alla vi fyra som skriver här, är engagerade i Internet. Det är vår arena och ett språk vi pratar nästan flytande. Internet är också vår tids revolution, en historisk händelse för mänskligheten som vi inte fullo kommer förstå förrän vi sitter på hemmet och byter historier. Vårt entreprenörskap är också nära kopplat till denna förändring av vårt samhälle och ekonomi.Vi som skriver här har tillsammans drivit företag inom de flesta aspekter av internet, alltifrån mobilapputveckling till sökmotorprojekt. Hos disruptive finner du guider och steg för steg artiklar kring olika problem på internet men också djupare filosofiska artiklar om vad internet är, konsekvenser och hur vi nog måste förhålla oss till Internet.

Sökmotoroptimering & Sökmarknadsföring

Det är svårt att skriva om internet utan att prata om sök och Google, det är dessutom mitt, Christians, yrke, då jag driver en byrå, specialiserad på högkonkurrensvertikaler i Google. Sök är den mest komplexa formen av marknadsföring som finns idag. Här på disruptive försöker jag även spegla sök ur lite speciella perspektiv, exempelvis, diskussion om ekosystemet sök eller hacking. Även sökmotorbranschen i skandinavien är utsatt för granskning och diskussion.

Google+