Sidkarta | Disruptive RSS | Kommentarer RSS

Bättre lyss till den sträng som brast än att aldrig spänna en båge

theodore-roosevelt.jpgDessa berömda ord kommer från poeten Erik Gustaf Geijer och fungerar som en bra illustration till entreprenörskap. Jag tror nämligen att det som förenar entreprenörer är just viljan och modet att försöka göra något, att åstadkomma något trots att risken för misslyckande kan vara stor.

Nedan har jag helt ohämmat också kopierat ett citat som bloggen Techcrunch hade i ett inlägg häromdan och som ursprungligen är ur ett tal av president Theodore Roosevelt från 1910.

It is not the critic who counts; not the man who points out how the strong man stumbles, or where the doer of deeds could have done them better. The credit belongs to the man who is actually in the arena, whose face is marred by dust and sweat and blood; who strives valiantly; who errs, who comes short again and again, because there is no effort without error and shortcoming; but who does actually strive to do the deeds; who knows great enthusiasms, the great devotions; who spends himself in a worthy cause; who at the best knows in the end the triumph of high achievement, and who at the worst, if he fails, at least fails while daring greatly, so that his place shall never be with those cold and timid souls who neither know victory nor defeat.

För mig går dessa ord rätt in i mitt entreprenörshjärta. Jag är säker på att de även resonerar i era egna hjärtan!

About

Peter Sandberg är en serieentreprenör som bland annat grundade Funplanet som var en av Sveriges ledande webbsajter under slutet av 90-talet. Peters senaste projekt är Megalessons.com

Comments

 1. Rudolf says:

  Hear, hear!

  De enda som inte misslyckas de som inte försöker!

 2. Tek says:

  Absolut, det där är något som väldigt många inte förstår. Alla som försökt att ex. prata visioner med en banktjänsteman vet nog vad jag menar. Och av de som förstår det verkar det nästan bara vara vi företagare, äventyrare, eller dylika dårar som verkligen upplever det.

 3. Henrik Ahlen says:

  Bra citat! Byter med dessa:

  ”Få har dött av att kämpa vidare, många av att ge upp.”
  – Svenska arméns överlevnadshandbok

  ”Många av livets misslyckanden är folk som inte förstod hur nära de var att lyckas när de gav upp”
  – Thomas Edison

  “It takes a special kind of person to overcome the entrepreneurial difficulties. In contrast to the economic man, who carefully calculates marginal costs and revenues of alternative courses of action on the basis of known data, the entrepreneur must be a man [or women] of vision, of daring, willing to take chances, to strike out, largely on the basis of intuition, on courses of action in direct opposition to the established, settled patterns of the circular flow.
  The entrepreneur is more of a heroic than economic figure: he [or she] must have the drive and the will to found a private kingdom as a captain of the industry, the will to conquer, to fight for the sake of the fight rather than simply the financial gains of the combat; the desire to create new things – even at the expense of destroying old patterns of thought and action.”
  – Joseph Schumpeter

  “Try not! Do, or do not.
  There is no try!”
  – Yoda (Starwars)

 4. marita nyström says:

  Citatet kommer faktiskt från Verner von Heidenstams dikt Åkallan och löfte.

 5. Jan Enghamre says:

  Det var väl Verner Von Heidenstam som myntade dessa ord! Eller hur!!

  //Jan-Erik

Speak Your Mind

*

Google+