Sidkarta | Disruptive RSS | Kommentarer RSS

Värdet av att tänka långsiktigt

Jag vet inte hur det är för er men jag upplever att tiden bara går snabbare och snabbare ju äldre man blir. Jag tror att tiden börjar accellerera nånstans efter att man fyllt 25 och sen ökar det bara. När man sen får barn är de en obarmhärtig måttstock på hur snabbt livet går. Ibland känns det som att det bara gått några månader sen senaste födelsdagen eller julaftonen. Att dessutom jobba i en bransch med högt tempo gör inte saken lättare. Att försöka blicka framåt när allting går i överljusfart känns nästan hopplöst.

Några som dock orkat lyfta på blicken och tänka framåt är en stiftelse som heter ‘The Long Now Foundation‘. Det är en privat stiftelse som grundades 01996. Man använder sig av 5 siffror i årsangivelser för att betona långsiktigheten samt att undvika Y10K-problematiken! Stiftelsens syfte är att agera som en motvikt till den rådande trenden av att allt ska vara snabbare och billigare. Istället vill man framhäva värdet av långsammare och bättre tänkande. Man vill fostra till en ansvarsfull utveckling som sträcker sig över de nästkommande 10.000 åren.

Ett av stiftelsens projekt är att bygga en klocka som ska fungera i 10.000 år. Detta är en fascinerande teknologisk utmaning speciellt med tanke på att man måste ta hänsyn till följande krav:

  1. Klockan måste visa rätt tid i 10.000 år och får inte innehålla värdefulla delar som juveler och ädelmetaller vilka kan plundras.
  2. Framtida generationer måste kunna underhålla klockan med verktyg och material från bronsåldern.
  3. Man ska kunna förstå hur klockan fungerar utan att behöva skruva isär den.
  4. Klockan ska kunna förbättras över tiden.

Stiftelsen har även köpt en bergstopp som ska inrymma den färdiga klockan. Bergstoppen som ligger i Nevada valdes utifrån platsens torrhet, avlägsenhet och ringa ekonomiska värde. Tre faktorer som förhoppningsvis kommer att minimera risken för rost, vandalisering och rivning.

Ett annat projekt som stiftelsen bedriver är ‘The Rosetta Project‘ som syftar till att bevara all världens språk och där man prioterar de språk som idag bara talas av 1000 personer eller mindre.

Ytterligare ett projekt är ‘The Long Bet Project‘ där man kan slå vad om vad som kommer att inträffa i framtiden. Vadslagningens främsta syfte är att stimulera en diskussion om framtiden men tjänar också till att finansiera stiftelsen. Till exempel har Ray Kurzweil och Mitch Kapor slagit vad om $10.000 huruvida det kommer att finnas en dator som klarar av Turing-testet senast år 2029. Ett besök till deras sajt kan verkligen rekommenderas då många av vaden är tankeväckande och dessutom försedda med motiveringar.

About

Peter Sandberg är en serieentreprenör som bland annat grundade Funplanet som var en av Sveriges ledande webbsajter under slutet av 90-talet. Peters senaste projekt är Megalessons.com

Comments

  1. Medlem 690 anmäler sig – sur för det höga medlemsnumret. De hade strul med internationella tecken i sin registrering (hur IT är det;) så mitt Ramlösa ställde till det och fördröjde processen. Å andra sidan, är det någon gång det INTE borde ge bonuspoäng att vara snabb så är det ju här…

  2. Rudolf says:

    Värdet av att vara långsiktig är stort. Visserligen är vi alla döda på lång sikt men att skapa något är ofta en lång process. Kamprad har tex hållit på hela livet. Familjen Persson skall snart påbörja tredje generationen!

    Det kan också vara därför folk tveckar om företag. De är i själva verket rätt kortsiktiga i sitt tänkande även om man inte erkänner det!

Disruptive.nu - Av Entreprenörer, för entreprenörer

Sommaren 2007 satt vi på Peters varma balkong och tyckte vi skulle göra något. Resultat är det du ser här, Disruptive.nu en blogg om Entreprenörskap och Internet. Vi tyckte att samtalet om Entreprenörskap & Företagande var något vi inte kände igen oss i. Det är inte så konstigt då samtalet om entreprenörskap inte domineras av entreprenörer & Företagare, utan av institutioner eller personer vars finansiering kommer från det offentliga. Vi ville bli en något annorlunda röst och berätta om vår verkligheten och de historier om entreprenörskap vi upplevt eller fått berättade för oss.

Hos Disruptive kommer du väldigt sällan finna artiklar om hur man sparar pengar på skatten eller den optimala juridiska strukturen på ditt företag Här finner du istället personliga berättelser om entreprenörskap som är underhållande, personliga och lärorika. Både våra egna entreprenörsberättelser men även andras i video och intervjuformat.

Internet och Sociala Medier-Vår tids revolution

Alla vi fyra som skriver här, är engagerade i Internet. Det är vår arena och ett språk vi pratar nästan flytande. Internet är också vår tids revolution, en historisk händelse för mänskligheten som vi inte fullo kommer förstå förrän vi sitter på hemmet och byter historier. Vårt entreprenörskap är också nära kopplat till denna förändring av vårt samhälle och ekonomi.Vi som skriver här har tillsammans drivit företag inom de flesta aspekter av internet, alltifrån mobilapputveckling till sökmotorprojekt. Hos disruptive finner du guider och steg för steg artiklar kring olika problem på internet men också djupare filosofiska artiklar om vad internet är, konsekvenser och hur vi nog måste förhålla oss till Internet.

Sökmotoroptimering & Sökmarknadsföring

Det är svårt att skriva om internet utan att prata om sök och Google, det är dessutom mitt, Christians, yrke, då jag driver en byrå, specialiserad på högkonkurrensvertikaler i Google. Sök är den mest komplexa formen av marknadsföring som finns idag. Här på disruptive försöker jag även spegla sök ur lite speciella perspektiv, exempelvis, diskussion om ekosystemet sök eller hacking. Även sökmotorbranschen i skandinavien är utsatt för granskning och diskussion.

Google+