Sidkarta | Disruptive RSS | Kommentarer RSS

Theodore Roosevelt om entreprenörskap

För några dagar sedan blev jag tipsad om ett citat från Theodore Roosevelt som figuerat på Techcrunch:

theodore-rosevelt

It is not the critic who counts; not the man who points out how the strong man stumbles, or where the doer of deeds could have done them better. The credit belongs to the man who is actually in the arena, whose face is marred by dust and sweat and blood; who strives valiantly; who errs, who comes short again and again, because there is no effort without error and shortcoming; but who does actually strive to do the deeds; who knows great enthusiasms, the great devotions; who spends himself in a worthy cause; who at the best knows in the end the triumph of high achievement, and who at the worst, if he fails, at least fails while daring greatly, so that his place shall never be with those cold and timid souls who neither know victory nor defeat.

Citat är från ett tal Theodore höll på Universitet Sorbonne i Paris. Talet kallas “The man in the arena” och hölls 1910. Talet handlar om medborgarskap i en demokrati och hur viktigt det är med människor som gör ovanstående i en demokrati. När jag läste detta citat trodde såklart att han talade om entreprenörer.

Talet och citat ovan är fantastiskt tycker jag och det blir ännu mer intressant när man sätter detta i relation till Jantelagen i Sverige. Ovanstående människa skulle bli hårt bestraffad om jantelagen var officiell lag i Sverige. Antagligen livstid. Ändå väljer vi som samhälle att fortsätta ha denna attityd till våra medmänniskor. Ingen erkänner det men ändå finns den här. Om det nu är så att ovanstående människa är viktigt för vårt samhälle och samhällsystem, tänk då hur mycket bättre vårt samhälle hade varit om vi struntat i Jantelagen. Då menar jag inte ekonomiskt utan på alla andra plan, jämlikhet mellan könen, jämlikhet mellan sexuellt avvikande och de som inte är det, rasism, respekt osv. Det är lätt att entreprenörskapet och Jantelagen bara diskuteras ur ett ekonomiskt perspektiv men det yttersta syftet med entreprenörskap är inte mer pengar utan ett bättre samhälle, för alla.

Kostnaden för Jantelagen är inte att färre företag startas utan att hela vårt samhälle och land blir på alla plan en sämre plats att leva på. Unna alla framgång i ord, tanke och handling!

 

About

Christian Rudolf, mitt Entreprenörskap är sökbyrån Topdog.nu, där jag hjälper stora Svenska företag med deras SEO. Även privat är jag en nätnörd men är även förtjust i matlagning, fika, mopsar & friluftsliv.
Du hittar mig på Twitter här

Comments

  1. Hjalmar says:

    Jag måste nog erkänna att jag aldrig riktigt förstått riktigt vad Jante står för (eller orkat googla det) mer än att det har något med avundsjuka att göra.

    “Unna alla framgång i ord, tanke och handling!”. Måste jag unna alla framgång i ord och tanke också? Det är där det svider för mig i alla fall. 🙂

  2. Dritz says:

    Bra citat. Jag tolkar det som att vi är förmånga tyckare och kritiker, och för få som är ute på fältet och blir smutsiga under naglarna. Det håller jag med om. Tänk alla finansanalytiker, bara gissar och fabulerar, bygger inget nytt, bara bedömer andras arbete..

    Angående jantelagen, så tror jag att den dör ut med de tidiga 70-talisterna om inte de inspirerar kommande generationer.

  3. Rudolf says:

    Drietz: Ja, “Action speaks louder then words” Så, ja jag håller med dig.

    Dock håller jag inte med dig ang finansanalytiker. Det finns ett gäng skickliga sådana. Du vet namnet på minst en 😉

  4. Rudolf says:

    Hjalmar:

    Det hedrar dig ju faktiskt att du inte vet vad det är. Här är wikipedias defention:http://sv.wikipedia.org/wiki/Jantelagen

    Därifrån jag kommer är den stark även om någon aldrig någonsin erkänner att de tycker så! I mitt liv är den svag just nu och det är jag glad över!

  5. Poppe says:

    Hjalmar skrev ““Unna alla framgång i ord, tanke och handling!”. Måste jag unna alla framgång i ord och tanke också? Det är där det svider för mig i alla fall. :)”

    Du kan ju börja med att träna dig på oss:-) Vi unnar dig alla framgång i alla fall!

    @Dritz – Du kanske har rätt om att Jante kan dör ut. Mentaliteten hos många unga entreprenörer visar på nyfikenhet, glädje och samarbeten i nätverk. Mycket br aoch hoppfull observation.

  6. Det intressanta med jantelagen är väl lite också att alla tycker sig ogilla eller inte bry sig om den, men ändå så tycker jag den är så djupt rotad i svensk kultur.

    Som t.ex. att en av mina (förhållandevis klyftiga ändå) polare summerar disruptive.nu som “en stekare som gratulerar en annan stekare”. Vilket djävla sätt att beskriva entreprenörskap, va? 😀

    Det är så lätt att förringa andras framgång som simpel eller ointressant, den lutheranske svensken föredrar om det man gör ser svårt och ansträngande ut, och mynnar ut i måttlig framgång. Att lyckas med något löjligt (men genialt?) som gör en orimligt rik… det förstår inte svensken och måste tycka illa om.

  7. Rudolf says:

    CJ:
    Du sammanfattade det väldigt bra!

Disruptive.nu - Av Entreprenörer, för entreprenörer

Sommaren 2007 satt vi på Peters varma balkong och tyckte vi skulle göra något. Resultat är det du ser här, Disruptive.nu en blogg om Entreprenörskap och Internet. Vi tyckte att samtalet om Entreprenörskap & Företagande var något vi inte kände igen oss i. Det är inte så konstigt då samtalet om entreprenörskap inte domineras av entreprenörer & Företagare, utan av institutioner eller personer vars finansiering kommer från det offentliga. Vi ville bli en något annorlunda röst och berätta om vår verkligheten och de historier om entreprenörskap vi upplevt eller fått berättade för oss.

Hos Disruptive kommer du väldigt sällan finna artiklar om hur man sparar pengar på skatten eller den optimala juridiska strukturen på ditt företag Här finner du istället personliga berättelser om entreprenörskap som är underhållande, personliga och lärorika. Både våra egna entreprenörsberättelser men även andras i video och intervjuformat.

Internet och Sociala Medier-Vår tids revolution

Alla vi fyra som skriver här, är engagerade i Internet. Det är vår arena och ett språk vi pratar nästan flytande. Internet är också vår tids revolution, en historisk händelse för mänskligheten som vi inte fullo kommer förstå förrän vi sitter på hemmet och byter historier. Vårt entreprenörskap är också nära kopplat till denna förändring av vårt samhälle och ekonomi.Vi som skriver här har tillsammans drivit företag inom de flesta aspekter av internet, alltifrån mobilapputveckling till sökmotorprojekt. Hos disruptive finner du guider och steg för steg artiklar kring olika problem på internet men också djupare filosofiska artiklar om vad internet är, konsekvenser och hur vi nog måste förhålla oss till Internet.

Sökmotoroptimering & Sökmarknadsföring

Det är svårt att skriva om internet utan att prata om sök och Google, det är dessutom mitt, Christians, yrke, då jag driver en byrå, specialiserad på högkonkurrensvertikaler i Google. Sök är den mest komplexa formen av marknadsföring som finns idag. Här på disruptive försöker jag även spegla sök ur lite speciella perspektiv, exempelvis, diskussion om ekosystemet sök eller hacking. Även sökmotorbranschen i skandinavien är utsatt för granskning och diskussion.

Google+