Sidkarta | Disruptive RSS | Kommentarer RSS

KTH och ingenjören och den enskilda människan!

kunskapBlogglördag igen, på KTH denna gång. Idag är det speciellt för vi sitter 10 våningar under jorden, i det bergutrymmet där KTH.s forskningsreaktor låg. Detta var centrumet för Sveriges kärnforskning och man sparkade igång reaktorn 1954. Det som jag tycker är speciellt med detta är att Sverige, ett litet pluttland med kanske 6-7 miljoner invånare vid tillfället ifråga var typ en av sex länder på jorden som sparkade igång kärnreaktorer.

Ämnet för dagen är KTH och ingenjören. Jag har alltid haft ett hatkärlekförhållande till tekniker och ingenjörer. Jag är marknadsförare och kommunikatör. Ja. ni ser kulturkrocken. Kanske har ni upplevt den också? Men det är inte detta som inlägget skall handla om. Det skall handla om människan, ingenjören och svenskt ingenjörsmekka, KTH.

Den ultimata sinnesbilden för mig, vad det gäller ingenjörer är den där engagerade, kunskapshungrande, problemlösande individen. För mig är det egentligen inte kopplat till KTH utan teknikern och ingenjören kan lita gärna vara autodidakt. Det är nyfikenheten och viljan att lösa problem. Oftast ganska komplexa problem, som tex kärnklyvning. Det finns inget så praktikst som god teori är det ledord som jag ser att ingenjören har. Jag ser också detta hos ingenjörer. Tänk er bara ett JAS plan. Ett gränslöst komplext tekniskt system som sverige till en ganska ringa kostad utvecklat(jämfört med andra länder). Faktum är att Linköpt är kanske en av sex ställen på jorden där man kan bygga så avancerade flygplan. Detta är för mig grunden i svensk ingenjörskonst. Själva grundbulten i vårt välstånd.

När vi kom hit höll Leif Handberg en presentation om kärnreaktorn, lokalen och hans tankar om hur vetenskapen kan möta konst och kultur. Mötet. han berättade en historia om hur KTH studenter hade byggt en installation med hjälp av Laserljus. Detta laserljuset började här nere i reaktorn, Stockholms djupaste plats. Det projecerades till ytan och därefter sköts laserstrålen mot stadshuset. Man kopplade därefter ett webgränssnitt så att människor, vanliga människor kunde lägga in meddelanden via nätet som därefter skickades mot rådhuset som morsemedelanden. Med en gnutta tur kunde vem som helst kommunicera med alla. Ingenjörskonsten, KTH och en konstnärlig ådra skapade denna installation som alla kunde interagera med.

Så önskade jag ingenjörskonsten var mer. Inte bara pyssla med kärnklyvning utan skapa saker som alla kan vara med på, för att det är roligt, för att det speciellt, för att vi älskar att kommunicera med varandra. För att efter mat, värme och tak över huvudet är kommunikation det vi behöver och älskar. Dela kommunicera, interagera med varandra. Att vara en del av ett samanhang är utan tveckan en förutssättning för lycka.

Såklart är det så att Sverige kommer fortsätta bygga avancerade flygplan, avancerad medecinteknik osv. Vi har också skapat fantastiska kommunikationslösningar. GSM-systemet startades här, världens mest skalbara affärsmodell. Kommunikation är dock inte på något sätt färdigt. Vi kommer bara vilja kommunicera mer och mer med varandra. Tiden av massmedia är slut. I detta universum önskade jag att jag fann fler ingenjörer, mer forskning kring dialog och kommunikation. För mig är det en självklarhet att svenskt ingenjörskonst har en roll att spela i det nya kommunikationslandskapet som växer fram.

Jag har inga svar på hur detta skall hända men jag har en ide till KTH. Härnere, i Kunskapens Katedral, borde man anordna bloggmöten. Stora med flera hundra bloggare som bloggar tillsammans(det går en lina rakt in  internetcentralväxelhärifrån så kapacitet är inget problem) Att anordna sådana här stora möten är en fantastisk plats att testa ny teknik, nya lösningar och studera kommunikation i realtid. Oavsett vad dessa studier går ut på. Något för forskarna på KTH att ta tag i!

Bilden tillhör denna snubben och är publicerad under CC.

Vad skrivs mer om KTH och ingenörer

Johan Lange, KTH:are om ingenjörer och kommunikation

Judith tror antalet sökningar till tekniska högskolor kommer öka framöver.

Björn låter er uppleva reaktorn och blogglördagen.

Jesper diskuterar ingenjören som expert

Erik Pratar om ingenjören och social valuta

Cj har en grym bild från reaktorn

Martin skriver om KTH.s måtto, vetenskap och konst

About

Christian Rudolf, mitt Entreprenörskap är sökbyrån Topdog.nu, där jag hjälper stora Svenska företag med deras SEO. Även privat är jag en nätnörd men är även förtjust i matlagning, fika, mopsar & friluftsliv.
Du hittar mig på Twitter här

Trackbacks

  1. KTH : Ingenjörens roll som “expert” i samhällsdebatten - Online PR says:

    […] underjorden i Sveriges första kärnreaktor som sattes i drift 1954. Som tur är har reaktorn på KTH varit inaktiv sedan 1970 och trots min dåliga kondis som fick mig att hosta in dagen, sitter jag […]

  2. […] Christian Rudolf – KTH och ingenjören och den enskilda människan! […]

  3. […] sätt att mäta en persons kunskap på. Ingenjörsyrket är ett exempel på detta. När R1-reaktorn under KTH startades 1954 var ingenjör ett aktat och respektabelt yrke. Titeln i sig hade ett […]

  4. […] Wolst Christian Rudolf Jesper Åström Johan Lange Eric Starck Carl-Johan Sveningsson postat i Media den 18 april, 2009 […]

Disruptive.nu - Av Entreprenörer, för entreprenörer

Sommaren 2007 satt vi på Peters varma balkong och tyckte vi skulle göra något. Resultat är det du ser här, Disruptive.nu en blogg om Entreprenörskap och Internet. Vi tyckte att samtalet om Entreprenörskap & Företagande var något vi inte kände igen oss i. Det är inte så konstigt då samtalet om entreprenörskap inte domineras av entreprenörer & Företagare, utan av institutioner eller personer vars finansiering kommer från det offentliga. Vi ville bli en något annorlunda röst och berätta om vår verkligheten och de historier om entreprenörskap vi upplevt eller fått berättade för oss.

Hos Disruptive kommer du väldigt sällan finna artiklar om hur man sparar pengar på skatten eller den optimala juridiska strukturen på ditt företag Här finner du istället personliga berättelser om entreprenörskap som är underhållande, personliga och lärorika. Både våra egna entreprenörsberättelser men även andras i video och intervjuformat.

Internet och Sociala Medier-Vår tids revolution

Alla vi fyra som skriver här, är engagerade i Internet. Det är vår arena och ett språk vi pratar nästan flytande. Internet är också vår tids revolution, en historisk händelse för mänskligheten som vi inte fullo kommer förstå förrän vi sitter på hemmet och byter historier. Vårt entreprenörskap är också nära kopplat till denna förändring av vårt samhälle och ekonomi.Vi som skriver här har tillsammans drivit företag inom de flesta aspekter av internet, alltifrån mobilapputveckling till sökmotorprojekt. Hos disruptive finner du guider och steg för steg artiklar kring olika problem på internet men också djupare filosofiska artiklar om vad internet är, konsekvenser och hur vi nog måste förhålla oss till Internet.

Sökmotoroptimering & Sökmarknadsföring

Det är svårt att skriva om internet utan att prata om sök och Google, det är dessutom mitt, Christians, yrke, då jag driver en byrå, specialiserad på högkonkurrensvertikaler i Google. Sök är den mest komplexa formen av marknadsföring som finns idag. Här på disruptive försöker jag även spegla sök ur lite speciella perspektiv, exempelvis, diskussion om ekosystemet sök eller hacking. Även sökmotorbranschen i skandinavien är utsatt för granskning och diskussion.

Google+