I veckan var Rysslands president på besök i Silicon Valley, och besökte bland annat Twitter här i San Francisco. Han skapade sitt Twitter konto, och skickade sin första Tweet.
President Medvedev uttryckte också hur imponerad han var av det han sett här i Silicon Valley och bjöd in till samarbete: “Vi är öppna för alla typer av samarbeten, investering, handel, vad det än må vara.”
En historisk händelse när man tänker efter: Rysslands president bjuder in till samarbete med sin forna gamla fiende, dessutom i hjärtat av USA’s främsta innovations- och entreprenörscentrum. Jag kommer ihåg när Ryssland var en kommuniststat i form av Sovjetunionen.
Han uttrycker också hur imponerad han är över det han sett här i Silicon Valley, och jag tror han har förstått en nyckelfaktor för varför Silicon Valley är just Silicon Valley.
Jag pratar med folk i myndighets-Sverige om hur man ska öka innovation och entreprenörskap, och det jag kallar för att främja “handel” i 2000-talet (vilket är mer entreprenörskap och hur Sverige är en del av en global ekonomi med ledarskap inom entreprenörskap och innovation, inte inom industrin).
Det finns en protektionism inte bara i Sverige utan även stora delar av världen, som jag inte ser här i Silicon Valley. Att President Medvedev kommer hit och vill bygga ett “Silicon Valley” utanför Moskva bemöts inte med “kom inte och stjäl/kopiera vårt Silicon Valley”, utan med öppenhet, glädje och stort intresse att vara med och skapa detta i Ryssland, och att dela med sig av sin framgång. Detta passar också väl in med mina egna erfarenheter här.
Jag tror att en stor del av att Silicon Valley är just Silicon Valley är öppenheten som finns här, man är stolt för det man har, och det man skapar, men inte protektionistisk. Man bjuder in, och genom att öppna upp berikar man det man skapar.
Mycket intressant aspekt kring hur innovationskraft kan ökas genom öppna informationsflöden. Jag tycker att man tydligt kan se hur öppenhet på nätet i form av till exempel gratis open source mjukvara så tydligt stimulerar till kreativitet och innovation! Underbart att läsa, gillar din synvinkel på öppenhet och innovation skarpt!
Intressant artikelserie, keep up the good work!
Tack, efter lite semester i Sverige, blir det lite mer blogg-poster igen!
Öppenheten kostar också, och har risker i olika situationer, men vinner nog alltid i det stora hela. Trots ryska spioner…
Det intressanta med Open Source tycker jag inte är att det är just gratis, utan effekten av gratis, dvs lägsta möjliga barriär, finns inget effektivare sätt att sprida något – om jag ger bort något så att det blir en “commodity” och jag (eller mitt företag) är “källan” och “experten”, kommer jag alltid att ha ett värde. Finns många bevis på att detta kan fungera mycket väl.