Digital närvaro har nog aldrig varit viktigare, och detta bör du utnyttja i ditt jobbsökande. Dina sociala medier kan vara ett jättebra verktyg för att visa upp vem du är och varför någon bör anställa dig, därför bör du se till att de speglar sidor som är fördelaktiga. Hur gör man då detta? Hur använder man sig av sociala medier i sitt jobbsökande?
Innan du börjar med någonting annat måste du städa upp efter dig. Om du, precis som jag, haft dina sociala medier i flera år så ligger det säkert någonting där och skräpar. Jag menar, man har ju inte alltid varit så medveten om sitt digitala fotavtryck. Så kolla igenom dina inlägg, kanske finns det en gammal opassande festbild, en arg status om hur mycket du hatar ditt jobb eller något helt annat som kan sabba dina chanser. Testa också att googla dig själv och gå igenom dem resultaten, finns det någonting du kan ta bort? Om det är en vän som publicerat saker som ställer dig i sämre dager, be dem ta bort det. Och du, byt profilbild till någonting lämpligt. Tänk på det lite som din CV-bild, vad vill du att rekryteraren ska se?
Ett alternativ är också att göra din profil helt och hållet privat, och att inte använda den i din jobbansökan alls. Då kan du vara säker på att en gammal vimmelbild från Grabbarna Grus 2009 inte dyker upp i rekryterarens sökresultat. Däremot är ju en av fördelarna med sociala medier att du kan visa upp vem du är och vilka intressen du har, så jag rekommenderar att du istället rensar och sedan börjar publicera innehåll du kan stå för och som du tror kan gynna dig i längden. Vill du arbeta med bilförsäljning? Toppen, gå med i grupper där de diskuterar olika sorters karosser och bästa sättet att byta olja på. Skriv nördiga inlägg om varför Volvo V70 är den ultimata familjebilen eller om fördelarna med att använda elbilar jämfört med dieselbilar. Gör detta i en mängd som känns rimlig, så har du snart ett flöde som speglar en sida av dig som du kan stå för på en arbetsintervju. Detta gäller såklart alla dina sociala medier: Facebook, Instagram, LinkedIn, you name it. Se till att allting är uppdaterad och att du utnyttjar dina sociala medier till din fördel helt enkelt.
Nu när din profil är vuxen och professionell kan du börja söka! Sök dig till Facebook, där finns det ofta både bransch- och platsspecifika grupper. Du kan också göra inlägg på Twitter och LinkedIn, berätta att du är på jakt efter ett jobb och varför man borde anställa dig! Ofta har man stora nätverk på sina sociala medier, och vem vet, det kanske finns någon du känner som vet om det perfekta jobbet för dig? Utnyttja det! Lägg också tid och kreativitet på hur du söker. Använd en professionell CV-mall och lägg till dina sociala medier i din presentation där, nu när du har en snygg profil vill du ju visa upp den. Skriv intresseväckande inlägg som visar upp din personlighet! Utnyttja att du har ett stort nätverk och att du kan nå ut till så många människor med några enkla knapptryck helt enkelt.
Artikeln är ett gästinlägg skrivet av Amanda, Junior Online Marketer på StudentJob SE. När jag inte jobbar tillbringar jag min tid med att plugga till en kandidatexamen inom medie- och kommunikationsvetenskap vid Uppsala universitet, och med att spendera mina sista slantar på chokladbollar och kaffe. Här finns fler tips och råd för din jobbansökan.