Sidkarta | Disruptive RSS | Kommentarer RSS

Så maximerar du ditt företags överskott

Precis som för dig som privatperson, så är det en god idé för ditt företag att ha ett sparande. Och precis som med privat sparande, så är det sämsta du kan göra att bara låta pengarna stå kvar på kontot. Här får du veta lite mer om vad du kan göra med ditt företags likviditetsöverskott.

Disruptive placering likviditetsöverskott

Ditt företags pengar kan i princip delas upp i tre delar: pengar som behövs i den dagliga verksamheten, överskottslikviditet som kan placeras på lite kortare sikt och placeringar på längre sikt.

Har ditt företag mer likvida medel än det för tillfället behöver för den dagliga verksamheten bör du fundera vad du skall göra med dem. Förmodligen står de idag på ett företagskonto med 0 % ränta. 

Utdelning ger lägre skatt än lön

Ett alternativ är att dela ut pengarna till dig och dina eventuella kompanjoner. Men över vissa summor är det inte skattemässigt intressant. 

Dessutom kan företaget behöva pengarna till investeringarna i ett senare skede.

Därför bör du investera företagets kapital för att skapa avkastning på det. Hur du skall investera dem beror på vad du har för planer. Företaget kan behöva pengarna i verksamheten längre fram om det till exempel blir en tillfällig dipp i lönsamheten. Eller så planerar du en större investering i framtiden. Eller också planerar du  att ta ut dem privat när det är skattemässigt lämpligt. 

Och eftersom du förmodligen har flera olika planer för framtiden, är det en bra idé att balansera ditt företags placeringar.

Satsa på pensionen

Ett sätt att placera överskottet om du är ensamföretagare är att maximera dina pensionsavsättningar. Du får som företagare göra avdrag på premier upp till 35 procent av lönen, dock max 10 prisbasbelopp.

Har du aktiebolag kan du låta vinstpengar ligga kvar i företaget, betala bolagsskatt och investera resten i aktier och fonder. Bolagsskatten är lägre än sociala avgifter och löneskatter. 

Investera i aktier och fonder

Som aktiebolag kan du öppna en aktiedepå i företagets namn för att därefter investera företagets pengar. Avkastningen kommer då ske antingen i form av aktieutdelning eller genom värdeökning om aktien stiger i pris. 

När man investerar företagets pengar i fonder gör man även det via en aktie- och fonddepå. När man investerar i fonder investerar man i flera olika bolag och blir indirekt delägare i många olika företag. Fonder är ett säkrare sätt att placera pengar eftersom riskerna sprids. Med andra ord kräver fonder inte lika mycket kunskap och engagemang som aktier.

Mer utförliga tips om hur du ska placera överskottet hittar du bland annat på Annasvahn och Danske bank.

Och kom ihåg att kolla med din revisor innan du gör något. Det kan vara så att strukturen på ditt företag eller din privata situation gör vissa investeringar bättre än andra.

About

Christian Rudolf, mitt Entreprenörskap är sökbyrån Topdog.nu, där jag hjälper stora Svenska företag med deras SEO. Även privat är jag en nätnörd men är även förtjust i matlagning, fika, mopsar & friluftsliv.
Du hittar mig på Twitter här

Disruptive.nu - Av Entreprenörer, för entreprenörer

Sommaren 2007 satt vi på Peters varma balkong och tyckte vi skulle göra något. Resultat är det du ser här, Disruptive.nu en blogg om Entreprenörskap och Internet. Vi tyckte att samtalet om Entreprenörskap & Företagande var något vi inte kände igen oss i. Det är inte så konstigt då samtalet om entreprenörskap inte domineras av entreprenörer & Företagare, utan av institutioner eller personer vars finansiering kommer från det offentliga. Vi ville bli en något annorlunda röst och berätta om vår verkligheten och de historier om entreprenörskap vi upplevt eller fått berättade för oss.

Hos Disruptive kommer du väldigt sällan finna artiklar om hur man sparar pengar på skatten eller den optimala juridiska strukturen på ditt företag Här finner du istället personliga berättelser om entreprenörskap som är underhållande, personliga och lärorika. Både våra egna entreprenörsberättelser men även andras i video och intervjuformat.

Internet och Sociala Medier-Vår tids revolution

Alla vi fyra som skriver här, är engagerade i Internet. Det är vår arena och ett språk vi pratar nästan flytande. Internet är också vår tids revolution, en historisk händelse för mänskligheten som vi inte fullo kommer förstå förrän vi sitter på hemmet och byter historier. Vårt entreprenörskap är också nära kopplat till denna förändring av vårt samhälle och ekonomi.Vi som skriver här har tillsammans drivit företag inom de flesta aspekter av internet, alltifrån mobilapputveckling till sökmotorprojekt. Hos disruptive finner du guider och steg för steg artiklar kring olika problem på internet men också djupare filosofiska artiklar om vad internet är, konsekvenser och hur vi nog måste förhålla oss till Internet.

Sökmotoroptimering & Sökmarknadsföring

Det är svårt att skriva om internet utan att prata om sök och Google, det är dessutom mitt, Christians, yrke, då jag driver en byrå, specialiserad på högkonkurrensvertikaler i Google. Sök är den mest komplexa formen av marknadsföring som finns idag. Här på disruptive försöker jag även spegla sök ur lite speciella perspektiv, exempelvis, diskussion om ekosystemet sök eller hacking. Även sökmotorbranschen i skandinavien är utsatt för granskning och diskussion.

Google+