Sidkarta | Disruptive RSS | Kommentarer RSS

Fackförbund för egenföretagare och småföretagare – ska man gå med i facket?

I Sverige är de flesta medlem i ett fackförbund. Enligt SCB rör det sig om mellan 60 och närmare 80 procent beroende på kön och yrke. Ökad trygghet i form av kollektivavtal, rådgivning och inkomstförsäkring är några av anledningarna. Men hur är det för dig som är egenföretagare eller entreprenör? Det finns faktiskt fackförbund för småföretagare också. Är det lönt att ansluta sig? Det ska vi ta reda på här.

Coaching och rådgivning

Det kan vara tufft att vara egenföretagare. Inte bara rent ekonomiskt utan även att veta vad man kan, ska och bör göra i olika situationer. Ett fackförbund för entreprenörer har ofta någon form av affärscoaching och rådgivning. Till exempel hur du ska hitta fokus i företaget, omarbeta affärsidén, prissättning eller olika sätt att öka försäljningen.

Bokföringsfrågor och skattefrågor brukar inte ingå men det kan finnas möjlighet att få hjälp (och kanske rabatt) via en rådgivare som facket samarbetar med.

Vilka förbund har medlemskap för egenföretagare? Här finns en aktuell lista med fackförbund som är öppna för företagare. Välj ett som matchar den inriktning som du har på din verksamhet eller något av de bredare alternativen så som Unionen eller Akavia.

Inkomstförsäkring

Att kunna öka sin ekonomiska trygghet som egenföretagare är ett av de främsta argumenten att ansluta sig till ett fackförbund. Med en inkomstförsäkring får du en ersättning upp till ett visst belopp under ett antal månader ifall du blir arbetslös.

Det hela bygger på att du samtidigt är medlem i A-kassan. Som medlem där kan du få en ersättning på upp till 33 000 kronor per månad i 100 dagar och sedan 27 500 kr. Oftast krävs att verksamheten läggs vilande eller avvecklas. Om du i ett sådant läge dessutom har en inkomstförsäkring kan du få höjt ersättningstak och få ersättning under en längre period, vilket ger ökad trygghet och mer manöverutrymme om du tvingas lägga din verksamhet på is.

Andra försäkringar

Som medlem i ett fackförbund kan du som egenföretagare även få en rad andra förmånliga försäkringar. Det finns till exempel företagsförsäkringar med ansvarsförsäkring, rättsskyddsförsäkring och sakförsäkring. Vidare finns det olycksfallsförsäkringar, sjukvårdsförsäkringar och pensionsförsäkringar.

Låter det lockande är rådet ändå att undersöka vad som verkligen ingår då det skiljer sig mellan förbunden och det kan finnas vissa begränsningar. I många fall handlar det om en rabatt snarare än att försäkringen ingår i medlemsavgiften.

Läs också vår artikel om försäkringar för entreprenörer.

Juridisk rådgivning

Vissa fackförbund har avtal med en advokatfirma så att du kan få juridisk rådgivning inom ramarna för ditt medlemskap. Med tanke på att en affärsjurist annars kan kosta mellan 1000 och 4000 kronor per timme kan det löna sig att bli medlem bara för att kunna använda dessa juristtjänster.

Till exempel kan du få hjälp med frågor kring affärsavtal, samarbetsavtal, varumärkesfrågor eller vad du kan göra om en kund inte betalar.

Skapa avtal

För att skapa ett avtal behövs kanske inte en jurist alla gånger då det finns tjänster för att ta fram anpassade och juridiskt korrekta affärsavtal utifrån standardmallar. Hos vissa fackförbund kan du som egenföretagare kostnadsfritt skapa hur många sådana avtal du vill. 

Exempelvis kan du ta fram konsultavtal, aktieägaravtal, avtal för lokalhyra och sekretessavtal.

Pensionspaket

Det kan gå att få vissa pensionsförmåner om du är egenföretagare och är ansluten till ett fackförbund. Till exempel kan du få rabatt på pensionsförsäkringsavgifterna hos en fondförvaltare. Du kan också ha möjlighet att teckna ett så kallat hängavtal för att ta del av tjänstepension via ITP (gäller dock inte enskild firma). Förutom ITP kan du då få tjänstegrupplivförsäkring och trygghetsförsäkring vid arbetsskada.

Är det lönt att gå med i facket som egenföretagare eller småföretagare?

Det klassiska argumentet att gå med i facket är för att få stöd ifall du får problem med arbetsgivaren. Det gäller givetvis inte för dig som är företagare. Ändå finns det som vi nämnt flera argument för att gå med.

Är det värt det?

Det måste du själv bedöma. Månadsavgiften brukar landa på någon hundralapp per månad så det är inga stora pengar det rör sig om. Du får helt enkelt bedöma om du tycker att nyttan av juridisk hjälp, affärsrådgivning, försäkringar, hjälp med att skapa avtal och andra förmåner som du kan få är värt avgiften.

Ibland ingår även andra förmåner som exempelvis möjlighet att hyra semesterbostad billigare eller att göra kreditupplysningar på dina kunder. Ja på sätt och vis kan vi nästan likna fackförbund för egenföretagare med en slags medlemsklubb med olika förmåner. 

För att sammanfatta – tycker du att tjänsterna är värda månadsavgiften så är det ett ganska så praktiskt ”paket” med förmåner för det lilla företaget som du får.

About

Christian Rudolf, mitt Entreprenörskap är sökbyrån Topdog.nu, där jag hjälper stora Svenska företag med deras SEO. Även privat är jag en nätnörd men är även förtjust i matlagning, fika, mopsar & friluftsliv.
Du hittar mig på Twitter här

Disruptive.nu - Av Entreprenörer, för entreprenörer

Sommaren 2007 satt vi på Peters varma balkong och tyckte vi skulle göra något. Resultat är det du ser här, Disruptive.nu en blogg om Entreprenörskap och Internet. Vi tyckte att samtalet om Entreprenörskap & Företagande var något vi inte kände igen oss i. Det är inte så konstigt då samtalet om entreprenörskap inte domineras av entreprenörer & Företagare, utan av institutioner eller personer vars finansiering kommer från det offentliga. Vi ville bli en något annorlunda röst och berätta om vår verkligheten och de historier om entreprenörskap vi upplevt eller fått berättade för oss.

Hos Disruptive kommer du väldigt sällan finna artiklar om hur man sparar pengar på skatten eller den optimala juridiska strukturen på ditt företag Här finner du istället personliga berättelser om entreprenörskap som är underhållande, personliga och lärorika. Både våra egna entreprenörsberättelser men även andras i video och intervjuformat.

Internet och Sociala Medier-Vår tids revolution

Alla vi fyra som skriver här, är engagerade i Internet. Det är vår arena och ett språk vi pratar nästan flytande. Internet är också vår tids revolution, en historisk händelse för mänskligheten som vi inte fullo kommer förstå förrän vi sitter på hemmet och byter historier. Vårt entreprenörskap är också nära kopplat till denna förändring av vårt samhälle och ekonomi.Vi som skriver här har tillsammans drivit företag inom de flesta aspekter av internet, alltifrån mobilapputveckling till sökmotorprojekt. Hos disruptive finner du guider och steg för steg artiklar kring olika problem på internet men också djupare filosofiska artiklar om vad internet är, konsekvenser och hur vi nog måste förhålla oss till Internet.

Sökmotoroptimering & Sökmarknadsföring

Det är svårt att skriva om internet utan att prata om sök och Google, det är dessutom mitt, Christians, yrke, då jag driver en byrå, specialiserad på högkonkurrensvertikaler i Google. Sök är den mest komplexa formen av marknadsföring som finns idag. Här på disruptive försöker jag även spegla sök ur lite speciella perspektiv, exempelvis, diskussion om ekosystemet sök eller hacking. Även sökmotorbranschen i skandinavien är utsatt för granskning och diskussion.

Google+