Sidkarta | Disruptive RSS | Kommentarer RSS

Internets nästa 5000 dagar

Kevin Kelly, Wired-redaktör, författare och tänkare, höll för drygt ett år sedan ett föredrag på TED (jordens kanske mest intressanta konferens) som handlade om Internets utveckling de närmaste 5.000 dagarna. Varför just 5.000 dagar? Jo, det är ungefär så länge som som vi har använt oss av webben. Det har hänt otroligt mycket under den perioden och detta är givetvis bara början.

Längst ned i detta inlägg kan ni se Kevins föredrag från TED men för den som inte orkar lägga 20 minuter på det har jag gjort ett sammandrag av Kevins tankar. Det han säger låter kanske på ett plan banalt för vissa av er som läser Disruptive men den samlade bilden han ger är fantastisk eftersom den beskriver mänsklighetens kanske mest revolutionerande  fas någonsin.

Kevin Kellys första lärdom från webbens 5.000 dagar är att vi “Måste bli bättre på att tro på det omöjliga”.

Kevin Kelly ser Internet som en maskin. Alla datorer, PDA:er, mobiler och laptops är bara fönster som ger oss glimtar av vad som finns i maskinen. Det är den mest pålitliga maskin vi nånsin byggt eftersom den som helhet aldrig gått ned.

Med lite beräkningar kring hur många transistorer, länkar och klick som görs gör Kevin (med lite poetisk frihet) en liknelse med hjärnan och kommer fram till att webben idag kan sägas ha samma komplexitet som en mänsklig hjärna. Kanske inte så imponerande men betänk att med webbens tillväxttakt kommer denna “maskin” att ha samma komplexitet som hela mänklighetens samlade hjärnkraft inom 30 år.

De närmaste 5.000 dagarna kommer vi att få se ett “förkroppsligande” av webben. Idag har vi kameror mikrofoner och sensorer. Allt kommer att vara en del av webben så vår omgivning “blir” webben. Tidigare pratade man om att den “nya ekonomin” (som var webben) var baserad på bitar och den gamla ekonomin (fysiska världen) var baserad på atomer. Dessa två världar håller på att smälta samman i och med att man bäddar in intelligens och information i allt fler fysiska produkter.

Marshal McLuhan sa att “Machines are the extensions of human sense” men Kevin vill vända på resonemanget och menar att “Humans are the extended senses of the Machine”

Först handlade internet om att länka samman datorer. Nu handlar det om att länka sidor. Näst a steg är den semantiska webben där data kommer att länkas samman. Längre fram handlar det om att kunna länka till fysiska saker som exempelvis den flygplanstol man ska sitta i nästa flygning

Precis som att mänskligheten i sin nuvarande form är helt beroende av alfabetet och att kunna skriva så kommer vi att vara lika beroende av webben för vår utveckling och kommunikation.

Webben i framtiden kommer inte bara att vara som den är nu fast bättre. Den kommer att vara helt annorlunda. Smartare, mer personaliserad, alltid tillgänglig och närvarande.

Kevin avslutar med följande nästan religösa klingande satser:

There is only One machine.

The web is its OS.

All screens look into the One.

No bits will live outside the web.

To share is to gain.

Let the One read it.

The One is us.

Kevin har ritat upp en karta över framtidens möjlighetsmoln. Nya imperier kommer att byggas på den kartan. Studera den eller ännu hellre, var med och rita den!

Se hela föredraget här nedan

About

Peter Sandberg är en serieentreprenör som bland annat grundade Funplanet som var en av Sveriges ledande webbsajter under slutet av 90-talet. Peters senaste projekt är Megalessons.com

Comments

  1. Rudolf says:

    “To share is to gain.” verkar som om sammarbete inte bara är årets tema

    KOlla videon som ligger i denna blogposten, ja faktum är att man borde kolla den varje dag

    http://disruptive.nu/2008/12/02/sievert-oholm/

  2. / Rolf says:

    Han gör jämförelsen med den mänskliga hjärnan, ja, men till vilka syften/intressen kommer denna “superhjärna” att användas … Du kontrollerar mig, jag kontrollerar dig … Vad han inte heller nämner är när denna Hjärna drabbas av den stora STROKEN , när den blir senil … En märkligt intressant video framförd på ett superbt sätt …

Disruptive.nu - Av Entreprenörer, för entreprenörer

Sommaren 2007 satt vi på Peters varma balkong och tyckte vi skulle göra något. Resultat är det du ser här, Disruptive.nu en blogg om Entreprenörskap och Internet. Vi tyckte att samtalet om Entreprenörskap & Företagande var något vi inte kände igen oss i. Det är inte så konstigt då samtalet om entreprenörskap inte domineras av entreprenörer & Företagare, utan av institutioner eller personer vars finansiering kommer från det offentliga. Vi ville bli en något annorlunda röst och berätta om vår verkligheten och de historier om entreprenörskap vi upplevt eller fått berättade för oss.

Hos Disruptive kommer du väldigt sällan finna artiklar om hur man sparar pengar på skatten eller den optimala juridiska strukturen på ditt företag Här finner du istället personliga berättelser om entreprenörskap som är underhållande, personliga och lärorika. Både våra egna entreprenörsberättelser men även andras i video och intervjuformat.

Internet och Sociala Medier-Vår tids revolution

Alla vi fyra som skriver här, är engagerade i Internet. Det är vår arena och ett språk vi pratar nästan flytande. Internet är också vår tids revolution, en historisk händelse för mänskligheten som vi inte fullo kommer förstå förrän vi sitter på hemmet och byter historier. Vårt entreprenörskap är också nära kopplat till denna förändring av vårt samhälle och ekonomi.Vi som skriver här har tillsammans drivit företag inom de flesta aspekter av internet, alltifrån mobilapputveckling till sökmotorprojekt. Hos disruptive finner du guider och steg för steg artiklar kring olika problem på internet men också djupare filosofiska artiklar om vad internet är, konsekvenser och hur vi nog måste förhålla oss till Internet.

Sökmotoroptimering & Sökmarknadsföring

Det är svårt att skriva om internet utan att prata om sök och Google, det är dessutom mitt, Christians, yrke, då jag driver en byrå, specialiserad på högkonkurrensvertikaler i Google. Sök är den mest komplexa formen av marknadsföring som finns idag. Här på disruptive försöker jag även spegla sök ur lite speciella perspektiv, exempelvis, diskussion om ekosystemet sök eller hacking. Även sökmotorbranschen i skandinavien är utsatt för granskning och diskussion.

Google+