Kevin Kelly, Wired-redaktör, författare och tänkare, höll för drygt ett år sedan ett föredrag på TED (jordens kanske mest intressanta konferens) som handlade om Internets utveckling de närmaste 5.000 dagarna. Varför just 5.000 dagar? Jo, det är ungefär så länge som som vi har använt oss av webben. Det har hänt otroligt mycket under den perioden och detta är givetvis bara början.
Längst ned i detta inlägg kan ni se Kevins föredrag från TED men för den som inte orkar lägga 20 minuter på det har jag gjort ett sammandrag av Kevins tankar. Det han säger låter kanske på ett plan banalt för vissa av er som läser Disruptive men den samlade bilden han ger är fantastisk eftersom den beskriver mänsklighetens kanske mest revolutionerande fas någonsin.
Kevin Kellys första lärdom från webbens 5.000 dagar är att vi “Måste bli bättre på att tro på det omöjliga”.
Kevin Kelly ser Internet som en maskin. Alla datorer, PDA:er, mobiler och laptops är bara fönster som ger oss glimtar av vad som finns i maskinen. Det är den mest pålitliga maskin vi nånsin byggt eftersom den som helhet aldrig gått ned.
Med lite beräkningar kring hur många transistorer, länkar och klick som görs gör Kevin (med lite poetisk frihet) en liknelse med hjärnan och kommer fram till att webben idag kan sägas ha samma komplexitet som en mänsklig hjärna. Kanske inte så imponerande men betänk att med webbens tillväxttakt kommer denna “maskin” att ha samma komplexitet som hela mänklighetens samlade hjärnkraft inom 30 år.
De närmaste 5.000 dagarna kommer vi att få se ett “förkroppsligande” av webben. Idag har vi kameror mikrofoner och sensorer. Allt kommer att vara en del av webben så vår omgivning “blir” webben. Tidigare pratade man om att den “nya ekonomin” (som var webben) var baserad på bitar och den gamla ekonomin (fysiska världen) var baserad på atomer. Dessa två världar håller på att smälta samman i och med att man bäddar in intelligens och information i allt fler fysiska produkter.
Marshal McLuhan sa att “Machines are the extensions of human sense” men Kevin vill vända på resonemanget och menar att “Humans are the extended senses of the Machine”
Först handlade internet om att länka samman datorer. Nu handlar det om att länka sidor. Näst a steg är den semantiska webben där data kommer att länkas samman. Längre fram handlar det om att kunna länka till fysiska saker som exempelvis den flygplanstol man ska sitta i nästa flygning
Precis som att mänskligheten i sin nuvarande form är helt beroende av alfabetet och att kunna skriva så kommer vi att vara lika beroende av webben för vår utveckling och kommunikation.
Webben i framtiden kommer inte bara att vara som den är nu fast bättre. Den kommer att vara helt annorlunda. Smartare, mer personaliserad, alltid tillgänglig och närvarande.
Kevin avslutar med följande nästan religösa klingande satser:
There is only One machine.
The web is its OS.
All screens look into the One.
No bits will live outside the web.
To share is to gain.
Let the One read it.
The One is us.
Kevin har ritat upp en karta över framtidens möjlighetsmoln. Nya imperier kommer att byggas på den kartan. Studera den eller ännu hellre, var med och rita den!
Se hela föredraget här nedan
“To share is to gain.” verkar som om sammarbete inte bara är årets tema
KOlla videon som ligger i denna blogposten, ja faktum är att man borde kolla den varje dag
http://disruptive.nu/2008/12/02/sievert-oholm/
Han gör jämförelsen med den mänskliga hjärnan, ja, men till vilka syften/intressen kommer denna “superhjärna” att användas … Du kontrollerar mig, jag kontrollerar dig … Vad han inte heller nämner är när denna Hjärna drabbas av den stora STROKEN , när den blir senil … En märkligt intressant video framförd på ett superbt sätt …