Ännu en äldre bloggpost som jag nu äntligen publicerat, men fortfarande aktuellt och (hoppas jag) intressant!
14:e Augusti 2010
Nu har jag varit entreprenör i Silicon Valley i över ett år. Det har varit en spännande och tuff resa samtidigt, och mycket som jag inte förutsett, dvs precis som det är att vara entreprenör! En del av de entreprenörsprövningar som är vardag för mig har också smittat sig till min familj kanske lite mer än vad jag räknat med kanske.
Men min största observation nu, är att jag har nog hittat en plats där tempot mer matchar mitt, det går väldigt mycket snabbare här än i Sverige. När man i Sverige funderar på om iPadden skall floppa, och om man skall våga göra en app för den, skriver företagen här appar för iPadden, och ser till att vara först ut och testa om det funkar istället. Tror det har att göra med hur man hanterar risk, här har man råd (i både prestige och pengar) att testa (och riskera att förlora) lite mer – då går det mycket snabbare också. Men det mest intressanta är ju att det man gör här träffar ofta rätt i resten av världen, så att testa här ger ofta bättre avkastning.
En annan stor skillnad är hur öppet och snabbt det går att få till möten, lite exempel från förra veckan:
- Förra veckan, jag mailar en VC om möte mitt i Juli, svar direkt, kan vi ses på Fredag? Jag fick skjuta till denna vecka för att få hit personer från Europa jag vill ha med på mötet.
- Denna veckan, mailar annan VC, vill också träffas, dock samma dag, och samma tid…
- Exempel från förra året, då hade jag möten med Marc Andreessen & Ben Horowitz, 3 veckor efter jag landat här.
Men annan stor skillnad i Svensk och Silicon Valley kultur (vilket är en kultur i sig själv); har du något intressant att komma med så får jag till möten med nästan alla. I Sverige spelar det inte så stor roll att jag har något spännande om jag inte har rätt historia, kontakter, gått på rätt universitet mm. Här är de flesta beredda att ses om de tycker du har något spännande att komma med, även om de inte vet vem du är.
Inte sagt att kontakter inte betyder något här, det är något universiellt, kontakter och relationer skapar trygghet, och introduktioner från någon som känner personen i fråga kommer med en “Due Diligence”, som underlättar.
Tack Nicolai för intressant läsning! Jag hoppas du skriver mer om entreprenörskap i USA.
Btw – hur fick du amerikansk arbetsvisum? Gick det smidigt eller en långdragen process?
Hej,
Kul att det uppskatts!
Visum, inte alltid så svårt, men att komma hit bara för att vara anställd är svårare än att sätta upp företag. Jag gjorde ett treaty investor visum (E-2), vilket är rätt straight-forward om man kan sätta upp bolag och investera lite i det här. Inga kvoter eller andra begränsningar, som med H1-B (arbetsvisum för anställda), kan du uppfylla kriterierna får du visum typ.
Häls
Nicolai