Sidkarta | Disruptive RSS | Kommentarer RSS

SvD om Företagande!

Idag skriver SvD på bästa ledarplats om företagande. Inlägget är riktat till Almi men Elise Claeson som skriver inlägget sätter fingret på några punkter som hon tycker möjliggör företagande eller rättare sagt omöjliggör. De punkterna tycker jag är viktigare att diskutera än Almi. Dessa punkterna handlar nämligen om hur vi har strukturerat vårt samhälle bort från företagande.

Elise skriver tre påstående eller tre utgångspunkter för företagande:

  1. “Företagsamhet lurar i starka familjer som har ett sparkapital.”
  2. “Företagsamhet lurar i starka familjer som vågar söka efter lyckan.”
  3. “Företagsamhet lurar i starka familjer som kan försörja varandra.”

Ovanstående punkter är en bra utgångspunkt för en intressant diskussion gällande företagande. På vilket sätt underlättare vårt samhälle ovanstående punkter?

  1. Staten försvårar en uppbyggnad av eget sparande genom att dels ha höga skatter men också ha ett stort offentligt sparande(i år kommer budgetöverskottet att vara ca 100 miljarder SEK) och utbyggda transferingsysstem, vars tanke är att utjämna inkomster över tiden och mellan grupper. Visst det låter bra men det betyder också att jag som individ tappar kontrollen över mitt sparande och någon annan bestämmer att pengarna just nu skall användas till något annat än min företagsstart!
  2. Jag har svårt att se att den familjepolitiken som förs idag underlättare för förändring för de inblandade. Staten vill ju tom bestämma om hur föräldraledigheten skall fördelas mellan parterna. Punkten två hänger också ihop med punkt ett. Eftersom man inte möjliggör för individer att spara ihop pengar under tiden man inte är förälder till den tiden man är förälder. De blir tex omöjligt att kombinera ett startskede av ditt företag med föräldraskap eftersom du i början ofta plockar ut väldigt lite i lön och detta leder till låg ersättning under föräldraledigheten. Du har dessutom heller inget sparande som kan täcka upp denna lägre nivå.
  3. I Sverige har vi valt att ha höga skatter oavsett vilken familjesituation man är i. Det är tex omöjligt att göra så att den ena parten i en familjerelation lägger ett år eller två att bygga upp företaget medan den andra arbetar och försörjer familjen. Det sätter skatterna effektivt stopp på. Du måste i princip ha två inkomster för att försörja din familj. Snittlönen i Sverige är ca 23000 sek i månaden. Försök leva på det i stockholmstrakten om du har två barn

Kanske är det så att det inte finns någon relevans alls i Elises punkter. Det finns ju trots allt en hel del företagande i Sverige! Visst är det så men jag tror man skall betrakta det ur ett alternativkostadstänk. Hur många hade vi haft om vi hade haft dessa tre punkter uppfyllda! Jag tror att vi hade haft många fler men framförallt hade vi haft många fler lyckliga familjer!

About

Christian Rudolf, mitt Entreprenörskap är sökbyrån Topdog.nu, där jag hjälper stora Svenska företag med deras SEO. Även privat är jag en nätnörd men är även förtjust i matlagning, fika, mopsar & friluftsliv.
Du hittar mig på Twitter här

Comments

  1. Elise Claeson says:

    I Sverige gör vi sällan kopplingar mellan familjepolitiken och företagsamheten. Men det borde vi göra. De fria självägande bönder som vi gärna ser som ursvenskarna, var i själva verket familjeföretagare. En stor del av svenskarna härstämmar från dessa strävsamma företagare och många av oss har ärvt släktgården och skogen (t ex jag).
    Om man ska spetsa till det kan man säga att familjen och småföretagaren är de institutioner i samhället som sämst passade in i folkhemmet. De är grundbultarna i det civila samhället som ständigt konkurrerar med staten/kommunen om definitionen på välfärd och lycka.
    Därför riktades välfärdssamhällets skatter mycket tydligt mot familjer och småföretagare. Det jämställda högskattevälfärdssamhället blev idealet. Sverige har världens mest överbeskattade familjer och småföretagare. I de flesta civiliserade länder har man rejäla grundavdrag för dessa grupper (de anses viktiga).
    I min bok mamma@home (Prisma) kommer jag fram till att hemmafrun är välfärdssamhällets fiende nr 1. Nr 2 är förmodligen småföretagaren.
    Båda vill vara oberoende av staten/kommunen och föredrar att vara beroende av sin familj. Den människotypen skulle inte få finnas (alla skulle vara beroende av välfärdsstaten…). Men: det är förmodligen bland såna människor som företagsamheten lurar mest…
    Därför är vi sämst i världen på företagande, särskilt kvinnligt företagande.

    Elise Claeson

  2. Rudolf says:

    Med en stat av vår omfattning omfattas allt och staten aktiviter påverkar allt. Jag har faktikst inte tänkt på den historiska aspekten att de självägande bönderna i bondeklassen var precis småföretagare. De betraktade antagligen staten då med mycket större skeptesism än vad man gör idag!

    Man vill välja vilka man är beronde av, precis som du säger. Skall spara det utrycket. Tack, det var bra!

Trackbacks

  1. […] också företagarbloggen Disruptives kommentarer, där Elise också kompletterar med en […]

Disruptive.nu - Av Entreprenörer, för entreprenörer

Sommaren 2007 satt vi på Peters varma balkong och tyckte vi skulle göra något. Resultat är det du ser här, Disruptive.nu en blogg om Entreprenörskap och Internet. Vi tyckte att samtalet om Entreprenörskap & Företagande var något vi inte kände igen oss i. Det är inte så konstigt då samtalet om entreprenörskap inte domineras av entreprenörer & Företagare, utan av institutioner eller personer vars finansiering kommer från det offentliga. Vi ville bli en något annorlunda röst och berätta om vår verkligheten och de historier om entreprenörskap vi upplevt eller fått berättade för oss.

Hos Disruptive kommer du väldigt sällan finna artiklar om hur man sparar pengar på skatten eller den optimala juridiska strukturen på ditt företag Här finner du istället personliga berättelser om entreprenörskap som är underhållande, personliga och lärorika. Både våra egna entreprenörsberättelser men även andras i video och intervjuformat.

Internet och Sociala Medier-Vår tids revolution

Alla vi fyra som skriver här, är engagerade i Internet. Det är vår arena och ett språk vi pratar nästan flytande. Internet är också vår tids revolution, en historisk händelse för mänskligheten som vi inte fullo kommer förstå förrän vi sitter på hemmet och byter historier. Vårt entreprenörskap är också nära kopplat till denna förändring av vårt samhälle och ekonomi.Vi som skriver här har tillsammans drivit företag inom de flesta aspekter av internet, alltifrån mobilapputveckling till sökmotorprojekt. Hos disruptive finner du guider och steg för steg artiklar kring olika problem på internet men också djupare filosofiska artiklar om vad internet är, konsekvenser och hur vi nog måste förhålla oss till Internet.

Sökmotoroptimering & Sökmarknadsföring

Det är svårt att skriva om internet utan att prata om sök och Google, det är dessutom mitt, Christians, yrke, då jag driver en byrå, specialiserad på högkonkurrensvertikaler i Google. Sök är den mest komplexa formen av marknadsföring som finns idag. Här på disruptive försöker jag även spegla sök ur lite speciella perspektiv, exempelvis, diskussion om ekosystemet sök eller hacking. Även sökmotorbranschen i skandinavien är utsatt för granskning och diskussion.

Google+