Sidkarta | Disruptive RSS | Kommentarer RSS

Bengts Bokstaveri är Sveriges Bästa Entreprenörsblogg!

För några år sedan arbetade jag aktivt för att bygga Disruptives läsekrets. Jag befann mig i förälskefasen till bloggandet och trålade hela det svenska Internet letandes efter bloggare att interagera med. Så en dag fann jag Bengt Gustavsson och hans blogg Bengts Bokstaveri & Blogg. När ni läser den förstår ni varför jag fastnade direkt. Jag har under åren ständigt återkommit och faktiskt läst flera av Bengts poster flera gånger. Det är min åsikt att Bengs Blogg är Sveriges bästa Entreprenörsblogg.

Jag tycker Bengts blogg är bäst såklart för att jag känner igen mig i nästan varje bloggpost men framförallt lyckas han fånga dessa tankar, känslor och upplevelser kring entreprenörskap i ord som sätter sig och i ord som jag tror alla förstår, oavsett bakgrund. Nedan finner ni några citat som speglar detta:

“Att söka jobb är att be om att få förverkliga andras drömmar mot betalning och bokföras som en kostnad.”

“Anställningstrygghet i all ära, men den enda tryggheten värd namnet är en bra ”inställningstrygghet”….”

“Om ditt enda verktyg är en hammare så blir alla problem en spik. Om du är politiker så blir dina lösningar politiska. Är du människa så blir de mänskliga.”

och här en extra fin om det “Statliga Entreprenörskapet”

“Låt mig ta NyföretagarCentrum som exempel. Deras uppgift är att ge råd om hur man skapar sin egen försörjning i näringslivet. I höstas klagade de över att de saknade sponsorer (Vad det nu kan komma sig?) och lyckades gnälla till sig lite pengar. Men varför lever de inte sitt eget budskap? Företagare är definitionsmässigt sådana som först gör nytta och sedan tar betalt, de finansieras av nöjda kunder. När NC kräver pengar av samhället för sin verksamhet är de bidragstagare och har därmed ingen trovärdighet som företagsrådgivare.”

Bengt är stolt skapare av Bolagsbolaget, ett företag som enklast beskrivet som “Arbetsgivare att hyra”. Här kan du bli anställd entreprenör och låta bolagsbolaget  agera arbetsgivare åt dig som företagare. Man kallar det ”självanställning”. Friare än en vanlig anställning och tryggare än att starta eget.

Tre frågor till Bengt om hans Entreprenörskap

CR: Hur kan det komma sig att du blev företagare och Entreprenör?

Bengt: Den frågan har jag ställt mig många gånger och jag kan inte se något mönster. Ofta säger man ju att det beror på uppväxtmiljön, men det stämmer inte i mitt fall. Den viktigaste plattformen är nog att mina föräldrar lät mig utvecklas i min takt och på mitt sätt samtidigt som de var noga med att jag gjorde rätt för mig och respekterade andra människor.

”Var dig själv, det finns redan så många andra!” är ett av de klokaste visdomsord jag vet och dessutom den bästa förutsättningen för att lyckas. Jag är väluppfostrad, självständig och optimistisk och har nästan alltid utvecklat mitt entreprenörskap tillsammans med andra.

Sedan 1979 har jag inte varit anställningsbar. Jag jobbade då i ett stort företag och hade blivit chef för den koncerngemensamma utbildningsavdelningen. Mamma och pappa var stolta och själv var jag smickrad över denna befordran. Men efter ett antal långa och tråkiga ledningsmöten konstaterade jag att livet inte bör levas runt ett konferensbord så jag samlade min personal och bad dem rädda mig. Det resulterade i att vi startade ett eget företag av hela avdelningen – Kresam – och på den vägen är det. Jag hade i och för sig väldigt bra chefer, men längtan efter den totala friheten och utmaningen att skapa min egen försörjning blev viktigare än anställningstryggheten.

Man har länge diskuterat vad som är Livets mening och här kommer äntligen svaret: Livet är en sexuellt överförd åkomma som enligt all statistik leder till döden. Frågan är vad vi gör under tiden, alltså den period som vi kan kalla ”från födsel till gödsel”? Och rätt svar är … (trumvirvel) … vårt bästa! Tillsammans med vår omgivning. Så din uppgift är att vara med och utveckla tillvaron var du än befinner dig. Det du kommer att märka är att alla inte har fattat vad det går ut på, många väljer den enkla vägen att anpassa sig och låta andra styra över deras liv. De väljer att bli offer för omständigheterna så att de aldrig behöver skylla sig själva. Den förförande kollektiva illusionen är att om du sköter dig, gör som du blir tillsagd och upprätthåller en snygg och konfliktfri fasad så kan ditt liv bli en behaglig transportsträcka. Detta ideal välkomnas särskilt av de som styr och ställer eftersom alla system vill ha kontroll över fogliga människor och endast tillåter utveckling utan förändringar. En entreprenör är en som gör och stör, en sabotör som förför och förstör.

Eller, för att sammanfatta vad jag har kommit fram till: Vi föds som entreprenörer, vi fostras till inteprenörer och vi styrs av antiprenörer.

CR: Du kommer på så finurliga beskrivningar av vår verklighet, hur gör du?

Bengt: Bra fråga! Hade jag vetat det så hade jag stängt av associationsflödet ibland eftersom jag kan bli ganska trött på mig. Uppriktigt sagt så kommer orden och begreppen till mig utan att jag anstränger mig. Eller kanske just därför. En bra grund är att jag växte upp i Göteborg, ordvitsarnas och den rättframma humorns stad. På sjuttiotalet jobbade jag mycket med kreativitet i organisationer och såg vad som underlättade och vad som försvårade. Bland annat förstod jag att många är rädda för idéer eftersom de förväxlar dem med genomförandet och därför undviker att ha stora och dyra visioner. Den spärren har inte jag och dessutom har jag lyckats bevara barnet inom mig så att jag kan se bortom ”Sanningar” och andra dimridåer. Det, i kombination med att jag tidigt valde rollen som byfåne, gör att jag kan säga vad jag vill. Ofta på ett humoristiskt sätt, vilket ger omgivningen möjligheten att ta till sig mina reflexioner utan att tappa ansiktet. Det ger mig också tryggheten att våga vara mig själv. Kreativiteten styrs ytterst av våra rädslor, de blockerar flödet och därmed våra handlingsalternativ.

En kompis som betyder mycket för mina lite annorlunda beskrivningar av verkligheten är labradortjejen Silva. Tack vare henne kommer jag ut på många härliga skogspromenader och det är under dem som mycket av mina insikter och formuleringar uppstår. Då gäller det att ha mobilens inspelningsfunktion påslagen för inspiration går inte att tänka fram i efterhand.

Av många uppfattas jag som en ganska flamsig och glad ordlekare med skrattet som mitt främsta kännetecken. Samtidigt har jag ju åstadkommit en del samhällsnyttigt och det gör att jag glädjande nog åtnjuter en viss respekt och beundran och inte avfärdas som en social clown. Snarare ses jag nog som en hovnarr – den ende som fick gå emot överhögheten och säga som det är utan att bli cirka trettio centimeter kortare, uppifrån räknat.

Jag är seriös, men inte särskilt allvarlig.

Kreativitet är som autism med returbiljett, har en forskare sagt. Att fara ut i det blå och se klart är helt OK eftersom jag alltid kan komma tillbaka till min stadiga och strukturerade plattform, jag har verktygen för att gå från märklighet till verklighet.

Ett exempel på en för mig typisk ordlek är när någon häromdagen frågade om BolagsBolaget är ett bemanningsföretag. Eftersom vi snarare är motsatsen när vi anställer entreprenörer och hjälper dem att lyckas med sina affärsidéer – ”agenter i Underlättelsetjänsten” – så tänkte jag leverera en harang med den förklaringen. Men så fick jag en association som handlar om att vi är en trygg miljö för att förvekliga drömmar och det korta svaret blev: ”Nej, vi är ett besanningsföretag!”

CR: Ditt bästa entreprenörsråd till de som funderar på denna alternativa karriär?

Bengt: Som jag konstaterade tidigare så är entreprenörskapet den ordinarie karriären, allt annat är alternativt. Längst inne i dig finns alla förutsättningar du behöver för att göra ditt bästa, jag har sett det hända hur många gånger som helst. Den första kursen för arbetslös ungdom som vi i Kresam körde med vår självpåhittade pedagogik ledde till ett företag som två av dem startade. De kämpade på och har fram till i dag omsatt över fyra miljarder kronor! Jag säger inte att pengar är ett mått på lycka, men om du hade sett de ungdomarna i början av kursen så hade du inte trott att de skulle kunna omsätta en enda spänn.

Det bästa receptet för framgång som jag vet går så här: 1. Sätt i gång och 2. Håll på tills du är färdig. Det första momentet är enkelt, du blir begeistrad av en idé och får lust att testa. Det är en bra början, men envisheten och uthålligheten är det som avgör. Och att du hela tiden är beredd att ändra dig och ditt koncept, låta kreativiteten flöda och omvandla din mentala naivism till realism.

Vi föds alla som original, men de flesta dör som kopior. Se till att du inte blir en i den mängden, det är bättre – och mycket roligare! – att vara frisk än än att vara normal!

Historien bakom Bolagsbolaget och andra personer som förtjänar omnämnande

1991 startade vi en ideell förening i norra Värmland, Republiken Klarälvdal’n, och det blev en fantastisk plattform för entreprenörskap. Vi ville inte sitta och vänta på att Nånannan skulle komma och ta hand om oss så vi tog tag i bygdens möjligheter och vår livskvalitet och ställde till med mycket bra. Såpass mycket att vi 1994 fick pris som Sveriges bästa landsbygdsprojekt. Kul! Tack vare en lättsam och annorlunda form (president och ministrar – jag är optimistminister) så blev vi varandras eldsjälspyromaner som inspirerade oss själva och medborgarna i Klarälvdalen till stordåd.

Det var Republiken som uppfann och startade BolagsBolaget år 1999 och lyckades överleva en rättsprocess där Skatteverket yrkade på dödsstraff. I dag har vi 460 självanställda och är Värmlands nionde största arbetsgivare. Den person som skall ha all ära och heder för att BolagsBolaget nått sådana framgångar är VDn, Anne Hellstedt Petersson. Liksom jag har hon inget nedärvt entreprenörskap, hon är undersköterska (det är väl därför hon kan sköta ett mirakel?!) och läste sedan statsvetenskap vid Karlstads Universitet för att bli handläggare i det offentliga (!). Via ett traineeprogram i Handelskammaren kom hon i kontakt med BolagsBolaget och hittade entreprenören i sig, hon är en enastående människa och duktig som skam på att leda entreprenörer … vilket lär vara ungefär lika omöjligt som att valla katter 🙂 Tricket är att sluta betrakta folk som får och behandla dem som katter, dvs individualister i gemenskap.

Till sist vill jag också nämna Urban Svanberg som är Svenskt Näringslivs chef i Karlstad. De har varit med oss sedan starten, hjälpte oss väldigt mycket med skatteprocessen i början av seklet och Urban är i dag en riktig gynnare som lyfter fram och hyllar oss i alla möjliga sammanhang. Ironin i det hela är att BolagsBolaget inte kan gå med i Svenskt Näringsliv eftersom vi skulle få ett trettiotal kollektivavtal att förhålla oss till. Vi raljerar mycket med dem om detta och det faktum att de betraktar arbetstagarna som en motpart medan vi ser våra anställda som våra “medparter” och behandlar dem som kunder eftersom de i praktiken är våra arbetsgivare. Kenneth Bengtsson, SvN:s ordförande, tycker detta är lite roligt och konstaterar att “Det sunda förnuftet är rebelliskt!” Vilket säger en del om hur mycket förnuft som faktiskt får vara med och styra våra “rationella” system …

About

Christian Rudolf, mitt Entreprenörskap är sökbyrån Topdog.nu, där jag hjälper stora Svenska företag med deras SEO. Även privat är jag en nätnörd men är även förtjust i matlagning, fika, mopsar & friluftsliv.
Du hittar mig på Twitter här

Comments

  1. Erik Starck says:

    Bästa. Bloggposten. Ever. På Disruptive. Mera Bengt!

  2. Jonas says:

    Håller helt med, Bengts lek med ord och resonemang kring entreprenörskap är fantastiskt underhållande och inspirerande!

  3. Tore says:

    Jag älskar uttrycket “Från födsel till gödsel”.
    Måste sägas rätt för att fungera, men ack så underbart. 🙂

  4. Fufluns says:

    Vilket citat:
    “Att söka jobb är att be om att få förverkliga andras drömmar mot betalning och bokföras som en kostnad.”
    Otroligt bra!

Trackbacks

  1. […] Om du vill läsa Christians motivering till denna smickrande utmärkelse så klickar du här. […]

Disruptive.nu - Av Entreprenörer, för entreprenörer

Sommaren 2007 satt vi på Peters varma balkong och tyckte vi skulle göra något. Resultat är det du ser här, Disruptive.nu en blogg om Entreprenörskap och Internet. Vi tyckte att samtalet om Entreprenörskap & Företagande var något vi inte kände igen oss i. Det är inte så konstigt då samtalet om entreprenörskap inte domineras av entreprenörer & Företagare, utan av institutioner eller personer vars finansiering kommer från det offentliga. Vi ville bli en något annorlunda röst och berätta om vår verkligheten och de historier om entreprenörskap vi upplevt eller fått berättade för oss.

Hos Disruptive kommer du väldigt sällan finna artiklar om hur man sparar pengar på skatten eller den optimala juridiska strukturen på ditt företag Här finner du istället personliga berättelser om entreprenörskap som är underhållande, personliga och lärorika. Både våra egna entreprenörsberättelser men även andras i video och intervjuformat.

Internet och Sociala Medier-Vår tids revolution

Alla vi fyra som skriver här, är engagerade i Internet. Det är vår arena och ett språk vi pratar nästan flytande. Internet är också vår tids revolution, en historisk händelse för mänskligheten som vi inte fullo kommer förstå förrän vi sitter på hemmet och byter historier. Vårt entreprenörskap är också nära kopplat till denna förändring av vårt samhälle och ekonomi.Vi som skriver här har tillsammans drivit företag inom de flesta aspekter av internet, alltifrån mobilapputveckling till sökmotorprojekt. Hos disruptive finner du guider och steg för steg artiklar kring olika problem på internet men också djupare filosofiska artiklar om vad internet är, konsekvenser och hur vi nog måste förhålla oss till Internet.

Sökmotoroptimering & Sökmarknadsföring

Det är svårt att skriva om internet utan att prata om sök och Google, det är dessutom mitt, Christians, yrke, då jag driver en byrå, specialiserad på högkonkurrensvertikaler i Google. Sök är den mest komplexa formen av marknadsföring som finns idag. Här på disruptive försöker jag även spegla sök ur lite speciella perspektiv, exempelvis, diskussion om ekosystemet sök eller hacking. Även sökmotorbranschen i skandinavien är utsatt för granskning och diskussion.

Google+