Sidkarta | Disruptive RSS | Kommentarer RSS

Kipling inspirerar

rudyard-kipling

Kipling inspirerar

För ett par år sedan läste jag en text av Rudyard Kipling som gjorde ett djupt intryck på mig. Den är skriven som en text från en far till en son men för mig resonerar den mycket djupare än så eftersom den innehåller ett allmängiltigt förhållningssätt till livet som man kan ha nytta av genom livet alla skiften oavsett om man är kvinna eller man. Speciellt inom området entreprenörskap tycker jag att texten har mycket att förmedla. Nedan följer texten i sin helhet på engelska. Läs varenda strof och låt dig fyllas av inspiration och insikt.

[IF]
If you can keep your head when all about you
Are losing theirs and blaming it on you,
If you can trust yourself when all men doubt you
But make allowance for their doubting too,
If you can wait and not be tired by waiting,
Or being lied about, don’t deal in lies,
Or being hated, don’t give way to hating,
And yet don’t look too good, nor talk too wise:
If you can dream–and not make dreams your master,
If you can think–and not make thoughts your aim;
If you can meet with Triumph and Disaster
And treat those two impostors just the same;
If you can bear to hear the truth you’ve spoken
Twisted by knaves to make a trap for fools,
Or watch the things you gave your life to, broken,
And stoop and build ’em up with worn-out tools:
If you can make one heap of all your winnings
And risk it all on one turn of pitch-and-toss,
And lose, and start again at your beginnings
And never breath a word about your loss;
If you can force your heart and nerve and sinew
To serve your turn long after they are gone,
And so hold on when there is nothing in you
Except the Will which says to them: “Hold on!”
If you can talk with crowds and keep your virtue,
Or walk with kings–nor lose the common touch,
If neither foes nor loving friends can hurt you;
If all men count with you, but none too much,
If you can fill the unforgiving minute
With sixty seconds’ worth of distance run,
Yours is the Earth and everything that’s in it,
And–which is more–you’ll be a Man, my son!
–Rudyard Kipling 

Lämna gärna kommentarer om hur du upplevde texten!

About

Peter Sandberg är en serieentreprenör som bland annat grundade Funplanet som var en av Sveriges ledande webbsajter under slutet av 90-talet. Peters senaste projekt är Megalessons.com

Comments

  1. Sandra Jakob says:

    När jag studerade i USA fick vi denna text av en lärare under vårt introduktionsmöte för en kurs och ombads att fundera över den under resterande delen av terminen. I slutet av året bad han oss plocka fram den igen och då hade vi gruppdiskussioner om det. Mycket intressant sätt att få studenterna att fundera, speciellt eftersom diskussionerna kom att handla om personlig utveckling och framtiden (vi var alla inne på vår sista termin).

    Kul att du uppmärksammar texten, den är en skatt!

    Många hälsningar.

  2. gisela says:

    det är en bra text med många insikter, men det jag blev lite fundersam över en strof: “If neither foes nor loving friends can hurt you;”

    hur lever man sitt liv om inte ens de man “älskar” kan såra en? visst, man gör ju sitt bästa för att välja bra vänner men hur älskar man utan att vara sårbar? jag undrar vad han menade.

  3. Poppe says:

    Jag har inget svar på vad han avser med den strofen. Jag tror inte han menar att man ska vara osårbar eller att inte blotta sig. Jag tror snarare han avser att det som sårar eller skadar oftast handlar om ens egna självkänsla och attityd. Det är nog upp till oss själva att välja hur vi tolkar texten. Den är ingen ultimat sanning och Kipling i sig var inte okomplicerad.

Disruptive.nu - Av Entreprenörer, för entreprenörer

Sommaren 2007 satt vi på Peters varma balkong och tyckte vi skulle göra något. Resultat är det du ser här, Disruptive.nu en blogg om Entreprenörskap och Internet. Vi tyckte att samtalet om Entreprenörskap & Företagande var något vi inte kände igen oss i. Det är inte så konstigt då samtalet om entreprenörskap inte domineras av entreprenörer & Företagare, utan av institutioner eller personer vars finansiering kommer från det offentliga. Vi ville bli en något annorlunda röst och berätta om vår verkligheten och de historier om entreprenörskap vi upplevt eller fått berättade för oss.

Hos Disruptive kommer du väldigt sällan finna artiklar om hur man sparar pengar på skatten eller den optimala juridiska strukturen på ditt företag Här finner du istället personliga berättelser om entreprenörskap som är underhållande, personliga och lärorika. Både våra egna entreprenörsberättelser men även andras i video och intervjuformat.

Internet och Sociala Medier-Vår tids revolution

Alla vi fyra som skriver här, är engagerade i Internet. Det är vår arena och ett språk vi pratar nästan flytande. Internet är också vår tids revolution, en historisk händelse för mänskligheten som vi inte fullo kommer förstå förrän vi sitter på hemmet och byter historier. Vårt entreprenörskap är också nära kopplat till denna förändring av vårt samhälle och ekonomi.Vi som skriver här har tillsammans drivit företag inom de flesta aspekter av internet, alltifrån mobilapputveckling till sökmotorprojekt. Hos disruptive finner du guider och steg för steg artiklar kring olika problem på internet men också djupare filosofiska artiklar om vad internet är, konsekvenser och hur vi nog måste förhålla oss till Internet.

Sökmotoroptimering & Sökmarknadsföring

Det är svårt att skriva om internet utan att prata om sök och Google, det är dessutom mitt, Christians, yrke, då jag driver en byrå, specialiserad på högkonkurrensvertikaler i Google. Sök är den mest komplexa formen av marknadsföring som finns idag. Här på disruptive försöker jag även spegla sök ur lite speciella perspektiv, exempelvis, diskussion om ekosystemet sök eller hacking. Även sökmotorbranschen i skandinavien är utsatt för granskning och diskussion.

Google+