Sidkarta | Disruptive RSS | Kommentarer RSS

Staten säljer ett monopol men skapar tusentals nya

Ingen har väl undgått att Vin & Sprit sålts till den franska spritjätten Pernod Ricard. Jag vet inte riktigt om vi [läs svenska folket] ska vara glada över detta och klappa oss på axeln för vår kollektiva cash out. Men vad jag vet är att staten nu sagt nej till framtida intäkter från en mycket lukrativ intäktskälla. Men man må tycka vad man vill om den borgerliga regeringen men dumma i huvudet är dom inte! Närmare hälften av försäljningspriset från Vin & Sprit kommer dom att återinvestera i ett nytt projekt som ska säkra stabila kassaflöden till staten för åratal framöver. Dom kommer nämligen att införa ett statligt Monopolverk. (Se deras logotyp nedan som enligt uppgift ska ha kostat 4 MSEK att ta fram. För den summan tycker man att reklambyrån som fick uppdraget åtminstone kunde ha använt en annan font än Arial!)

monopolverket.jpg

Monopolverket ska ta emot och utvärdera monopolansökningar. Monopolansökningar kommer endast att kunna göras för vissa branscher och sektorer men heta tips från ledande experter gör gällande att bank, livsmedel och telekom är redan bestämda att sektormonopoliseras. I de branscher som allokeras till sektormonopol och där det idag redan finns flera aktörer (torde gälla de flesta utom denna) så kommer exproprieringsförfaranden att genomföras. Regeringen är dock måna om att ägarna till de bolag som exproprieras inte ska beskattas i någon större utsträckning samt att dom också ska kunna avyttra sina tillgångar till rimliga priser till den aktör som utses till monopolinnehavare.

Även om vi på Disruptive är skeptiska till detta initiativ så ser vi ändå stora möjligheter för den företagssamme. Om du verkar i en konkurrensutsatt bransch så kan en ansökan till Monopolverket vara en lönsam investering. Även om Monopolverket.se inte fått upp sin hemsida ännu så visar det sig ironiskt nog att den opportuna innehavaren av domänen Monopolverket.nu inte är någon annan än fd statsminister Göran Persson! Den kommer han att kunna kränga för många sköna slantar till borgarna 🙂

About

Peter Sandberg är en serieentreprenör som bland annat grundade Funplanet som var en av Sveriges ledande webbsajter under slutet av 90-talet. Peters senaste projekt är Megalessons.com

Comments

  1. Daniel Westman says:

    Ah, hehe, jag gick nästan på det där och hade börjat skriva en kommentar men kom på att jag måste kolla vilket datum det var idag, för det lät så jäkla underligt.

    Nice one! 😛

Trackbacks

  1. […] Disruptivegrabbarnas skämt om Monopolverket. […]

  2. […] Disruptive-bloggen kan inte heller låta bli att nämna den statliga utförsäljningen av V&S (som ju är det största aprilskämtet av alla), och introducerar Monopolverket. […]

Disruptive.nu - Av Entreprenörer, för entreprenörer

Sommaren 2007 satt vi på Peters varma balkong och tyckte vi skulle göra något. Resultat är det du ser här, Disruptive.nu en blogg om Entreprenörskap och Internet. Vi tyckte att samtalet om Entreprenörskap & Företagande var något vi inte kände igen oss i. Det är inte så konstigt då samtalet om entreprenörskap inte domineras av entreprenörer & Företagare, utan av institutioner eller personer vars finansiering kommer från det offentliga. Vi ville bli en något annorlunda röst och berätta om vår verkligheten och de historier om entreprenörskap vi upplevt eller fått berättade för oss.

Hos Disruptive kommer du väldigt sällan finna artiklar om hur man sparar pengar på skatten eller den optimala juridiska strukturen på ditt företag Här finner du istället personliga berättelser om entreprenörskap som är underhållande, personliga och lärorika. Både våra egna entreprenörsberättelser men även andras i video och intervjuformat.

Internet och Sociala Medier-Vår tids revolution

Alla vi fyra som skriver här, är engagerade i Internet. Det är vår arena och ett språk vi pratar nästan flytande. Internet är också vår tids revolution, en historisk händelse för mänskligheten som vi inte fullo kommer förstå förrän vi sitter på hemmet och byter historier. Vårt entreprenörskap är också nära kopplat till denna förändring av vårt samhälle och ekonomi.Vi som skriver här har tillsammans drivit företag inom de flesta aspekter av internet, alltifrån mobilapputveckling till sökmotorprojekt. Hos disruptive finner du guider och steg för steg artiklar kring olika problem på internet men också djupare filosofiska artiklar om vad internet är, konsekvenser och hur vi nog måste förhålla oss till Internet.

Sökmotoroptimering & Sökmarknadsföring

Det är svårt att skriva om internet utan att prata om sök och Google, det är dessutom mitt, Christians, yrke, då jag driver en byrå, specialiserad på högkonkurrensvertikaler i Google. Sök är den mest komplexa formen av marknadsföring som finns idag. Här på disruptive försöker jag även spegla sök ur lite speciella perspektiv, exempelvis, diskussion om ekosystemet sök eller hacking. Även sökmotorbranschen i skandinavien är utsatt för granskning och diskussion.

Google+