Sidkarta | Disruptive RSS | Kommentarer RSS

Pokerspelare är bra affärsänglar!

Det finns många typer av affärsänglar. Den vanligaste typen är antagligen de som själva har startat en eller flera framgångsrika verksamheter. Andra kan vara förmögna individer som kanske inte är entreprenöriellt orienterade men som gärna vill ha lite krydda i sin aktieportfölj. Vissa gör investeringar utifrån att de tror på dig som person andra för att de tror på din produkt.

Dock tror jag att en underskattad kategori är professionella pokerspelare. I vissa fall kan de vara de bästa affärsänglarna. Dom har nämligen ett unikt perspektiv på det här med risk. När alla andra ser ett högriskprojekt så ser dom ett lågriskprojekt. Dom lever ett liv där dom riskerar pengar varje dag och där den långsiktiga framgången bara beror på hur de hanterar risk. Professionella pokerspelare hatar tur! I ett spel som till stor del handlar om slumpen och där dagsresultaten har stora svängningar är deras enda mål att minimera turmomentet. Det gör dom genom att försöka fatta korrekta beslut i varje enskild situation i en pågående pokerhand. Beslut som grundar sig på både logik (sannolikhetslära) och intuition (tolka bettingmönster, tells etc). Det är detta som skiljer de professionella pokerspelarna från gamblers och vinnare från speltorskar.

I pokervärlden är ens ord och rykte som ärlig ens främsta tillgång. Det är inte ovanligt att spelare som känner varandra lånar varandra 100.000-tals kronor efter en kort förfrågan över MSN messenger. Har man sagt att man betalar tillbaka ett visst datum så gör man det. Oavsett vad. Detta bygger tillit.

Eftersom poker är “a hard way to make an easy living” investerar många sina vinster på olika sätt för att inte behöva vara beroende av intäkter från pokerspelande hela livet. Att investera i en startup är för dem oftast ett beslut som fattas lika mycket med hjärnan som med magen och där ett handslag betyder mer än alla kontrakt i världen. I deras värd har alla sådana satsningar ett positivt EV(förväntansvärde) eftersom nedsidan är begränsad men uppsidan obegränsad.

About

Peter Sandberg är en serieentreprenör som bland annat grundade Funplanet som var en av Sveriges ledande webbsajter under slutet av 90-talet. Peters senaste projekt är Megalessons.com

Comments

 1. Judith says:

  Intressant vinkling! Jag köper resonemanget 🙂

 2. Per @ pottodds says:

  Vilken fantastisk blogpost. Oväntad och knivskarp. Roligt att se en positiv inblick i en så ofta bespottad värld.

  En nackdel med dessa pokerspelare, som till vardags bollar med hutlösa summor, kan dock vara att de saknar uppfattning av pengars värde – det finns en “easy come, easy go” mentalitet. Men man ska väl älska att slänga sig ut i ovissheten för att vara en lyckosam entreprenör, eller hur…?

 3. Per @ pottodds says:

  Var tvungen att skriva en rad om det.

Disruptive.nu - Av Entreprenörer, för entreprenörer

Sommaren 2007 satt vi på Peters varma balkong och tyckte vi skulle göra något. Resultat är det du ser här, Disruptive.nu en blogg om Entreprenörskap och Internet. Vi tyckte att samtalet om Entreprenörskap & Företagande var något vi inte kände igen oss i. Det är inte så konstigt då samtalet om entreprenörskap inte domineras av entreprenörer & Företagare, utan av institutioner eller personer vars finansiering kommer från det offentliga. Vi ville bli en något annorlunda röst och berätta om vår verkligheten och de historier om entreprenörskap vi upplevt eller fått berättade för oss.

Hos Disruptive kommer du väldigt sällan finna artiklar om hur man sparar pengar på skatten eller den optimala juridiska strukturen på ditt företag Här finner du istället personliga berättelser om entreprenörskap som är underhållande, personliga och lärorika. Både våra egna entreprenörsberättelser men även andras i video och intervjuformat.

Internet och Sociala Medier-Vår tids revolution

Alla vi fyra som skriver här, är engagerade i Internet. Det är vår arena och ett språk vi pratar nästan flytande. Internet är också vår tids revolution, en historisk händelse för mänskligheten som vi inte fullo kommer förstå förrän vi sitter på hemmet och byter historier. Vårt entreprenörskap är också nära kopplat till denna förändring av vårt samhälle och ekonomi.Vi som skriver här har tillsammans drivit företag inom de flesta aspekter av internet, alltifrån mobilapputveckling till sökmotorprojekt. Hos disruptive finner du guider och steg för steg artiklar kring olika problem på internet men också djupare filosofiska artiklar om vad internet är, konsekvenser och hur vi nog måste förhålla oss till Internet.

Sökmotoroptimering & Sökmarknadsföring

Det är svårt att skriva om internet utan att prata om sök och Google, det är dessutom mitt, Christians, yrke, då jag driver en byrå, specialiserad på högkonkurrensvertikaler i Google. Sök är den mest komplexa formen av marknadsföring som finns idag. Här på disruptive försöker jag även spegla sök ur lite speciella perspektiv, exempelvis, diskussion om ekosystemet sök eller hacking. Även sökmotorbranschen i skandinavien är utsatt för granskning och diskussion.

Google+