Sidkarta | Disruptive RSS | Kommentarer RSS

Hur gammal är en entreprenör?

I min värld är det så att de flesta startups startas av unga människor och att jag är en gammal gubbe jämfört med de flesta (Med den logiken är Peter en dinosaurie) men jag får nog revidera detta och inse att Peter egentligen är rätt normal. Fick idag av Erik en länk som hänvisar till en undersökning gjord på amerikanska techentreprenörer. Den undersökningen visar att att medianåldern är 39 år och 45 % av den undersöka populationen återfinns i intervallet 35-44 år. Den visar också att mängden unga är ganska få.

I Sverige finns det ingen liknande undersökning om techentreprenörer. Antagligen är de så få att man inte ens behöver göra ett statistikst urval, givet att man kan hitta dem. SCB har dock gjort en ganska omfattande undersökning av svenska företagare och entreprenörer. Den är faktiskt bland min favoläsning just nu. De ger inte samma exakta data men av detta stycket kan man dra slutsatsen att medianåldern är högre än 40 år.

“Cirka 14 procent av de framgångsrika entreprenörerna var yngre än 30 år,
32 procent mellan 30 och 39 år och 54 procent mer än 40 år. Den svenska
fördelningen är mer förskjutet åt äldre entreprenörer jämfört med hur det
ser ut inom EU. Motsvarande uppgifter för EU var för yngre än 30 år 14
procent, mellan 30 och 39 år 38 procent och över 40 år 48 procent.”

Detta betyder att jag nog kan hinna med och starta mitt tredje företag innan jag uppnår medianålder. Peter är inne på sitt andra. Faktiskt ganska bra jobbat givet genomsnittet. Jag behöver alltså inte känna någon tidstress alls längre 😉

Hur gamla är ni som håller på med Start-ups i Sverige?

About

Christian Rudolf, mitt Entreprenörskap är sökbyrån Topdog.nu, där jag hjälper stora Svenska företag med deras SEO. Även privat är jag en nätnörd men är även förtjust i matlagning, fika, mopsar & friluftsliv.
Du hittar mig på Twitter här

Comments

 1. Jag är 22 år, började med företagande när jag var 20. Jag ångrar dock att jag inte tagit tag i själva startup-biten förrän nu, har slösat tok för mycket tid på att leka konsult och studera, men om mindre än ett år så är plugget klart och förhoppningsvis slipper jag finansiera mina idéer med konsultverksamhet. Gäller bara att gasa på :).

 2. Poppe says:

  Jag kan bara försvara mig med att jag var trögstartad. Jag började ganska sent med min högskoleutbildning och fastnade sen i industrin ett litet tag innan jag fann mitt kall. Tror att medianåldern kommer att sjunka något framöver eftersom attidyden till entreprenörskapet genomgått en kraftig positiv förändring de senaste åren.

 3. Mattias Swenson says:

  20år going strong 😉

 4. Razmus says:

  Jag är 25 idag och startade mitt första företag så snart vi fick dispens när jag var 16.

  Jag kommer starta många fler i framtiden hoppas jag.

 5. Tommy says:

  Passerat 30, började sälja programvaror via postorder när jag var 14. Vann jag? 😉

 6. Kajo says:

  Jag läste slarvigt, kanske fanns en tydligare defintition av “framgångsrik entreprenör” nånstans? Men om “framgångsrik” bara innefattar att företaget finns kvar efter tre år och går att försörja sig på, så kan jag räkna mig dit. Jag startade när jag var 24. Med rätt stöttning från omgivningen hade jag kunnat bli företagare när jag var 17, men det hade krävt minst en, kanske flera mentorer och förebilder. De flesta ungar är väl naturligt “entreprenöriella” men skolan och omgivningen slipar bort en god del av det. Jag rekommenderar andra som funderar på att starta företag att först skaffa sig praktisk arbetslivs- och branscherfarenhet på nån annans bekostnad, dvs som anställd. Livet som företagare blir också enklare om man har hunnit få lite insikt om sina egna drivkrafter, och det tror jag kommer med åren. Så jag tror inte att “entreprenörsåldern” kommer att sjunka så särskilt snabbt. Vi har en starkt rotad kultur som hindrar det.

 7. Tek says:

  Är 28, inne på andra. Håller dock med Poppe om att medianåldern (förhoppningsvis) lär sjunka något de kommande 5-10 åren.

 8. Rudolf says:

  Tommy, jag tror du vann. Själv spelade jag drakar och demoner, hånglade och tränade fotboll och löpning vid 14 års ålder 😉

 9. Rudolf says:

  arg,,,jag är ju lastgammal inser jag när jag läser era inlägg här….varför har vi inga gamlingar som läser vår blogg???

  Vid ett sådant här ålderstrauma borde välfärdstaten se till att jag får trösthångla!

 10. Rudolf says:

  Peter: Det är aldrig försent att lära en gammal smurf att sitta!

 11. Patrick says:

  Jag är 29 och startade mitt första företag när jag var 21, entreprenör tror jag däremot man är från barnsben. Jag sålde godis på auktioner redan när jag var 6-7 år gammal, inköpt för egna pengar.

 12. Tek says:

  Hahah, mer trösthånglande åt folket!

 13. Adrian says:

  Jag är 25 år gammal.

 14. Tommy says:

  Yeay, jag vann! Första priset är dålig syn, musarm och koffeinberoende – de övriga deltagarna fick lära sig socialt beteende och att hångla. Yeay me..? … Ääähmen, va fan..! 😉

 15. Gamlingar? Jag var ju här och läste häromdagen och jag är 58.

 16. Rudolf says:

  karin: Jag är inne på samma tankar som du, jag tror inte heller medelåldern kommer sjunka nämvärt.

 17. Rudolf says:

  Tommy: The price of beeing born a geek 😉

 18. Rudolf says:

  Sebastian:

  Du är ganska ung fortfarande och att jobba med lite annat ger perspektiv. Vad konsultar du inom?

 19. Jacob says:

  Jag startade mitt första AB vid 22 tillsammans med ett par vänner. En typisk non-valley internetstartup. Vi satt uppe hela nätterna och kodade, lyckades skrapa ihop ett par hundra tusen och sparkade i gång. Nu ett och ett halvt år senare är jag ny-utstigen ur projektet och sitter i skrivade stund och arbetar på nästa startup.

 20. Rudolf says:

  Jacob :berätta!

 21. Rudolf:
  Jag jobbar som IT-konsult. Huvudsakligen utvecklar jag e-handelssystem och andra webbsystem på löpande basis åt ett lite större svenskt IT-företag. Jag har även ett par mindre kunder som jag utvecklar enkla sajter och system åt. Det är inte direkt givande eller motiverande att konsulta, men man måste början någonstans för att kunna finansiera sina idéer.

 22. Patrik Ring says:

  20 år nu och är i min första riktiga startup 🙂

 23. Anton says:

  Är 19 år fyllda och har startat eget företag nu. Har dock jobbat på Twingly och Getupdated sedan 2006 men haft företaget sen typ julas, även om jag kommer jobba kvar på Twingly och endast ha företaget vid sidan om (där jag har lite konsulttjänster, främst, men även en del egna sajter och projekt).

 24. Rudolf says:

  Anton: verkar som om inga gamlingar bloggar 😉

 25. Själv så är jag ganska nyfyllda 25, började med företaget när jag var 23.

Trackbacks

 1. […] Hur gamla är egentligen entreprenörer, undrar Rudolf på Disruptive. Uppenbarligen lite äldre än vad jag trodde och hoppades. […]

Disruptive.nu - Av Entreprenörer, för entreprenörer

Sommaren 2007 satt vi på Peters varma balkong och tyckte vi skulle göra något. Resultat är det du ser här, Disruptive.nu en blogg om Entreprenörskap och Internet. Vi tyckte att samtalet om Entreprenörskap & Företagande var något vi inte kände igen oss i. Det är inte så konstigt då samtalet om entreprenörskap inte domineras av entreprenörer & Företagare, utan av institutioner eller personer vars finansiering kommer från det offentliga. Vi ville bli en något annorlunda röst och berätta om vår verkligheten och de historier om entreprenörskap vi upplevt eller fått berättade för oss.

Hos Disruptive kommer du väldigt sällan finna artiklar om hur man sparar pengar på skatten eller den optimala juridiska strukturen på ditt företag Här finner du istället personliga berättelser om entreprenörskap som är underhållande, personliga och lärorika. Både våra egna entreprenörsberättelser men även andras i video och intervjuformat.

Internet och Sociala Medier-Vår tids revolution

Alla vi fyra som skriver här, är engagerade i Internet. Det är vår arena och ett språk vi pratar nästan flytande. Internet är också vår tids revolution, en historisk händelse för mänskligheten som vi inte fullo kommer förstå förrän vi sitter på hemmet och byter historier. Vårt entreprenörskap är också nära kopplat till denna förändring av vårt samhälle och ekonomi.Vi som skriver här har tillsammans drivit företag inom de flesta aspekter av internet, alltifrån mobilapputveckling till sökmotorprojekt. Hos disruptive finner du guider och steg för steg artiklar kring olika problem på internet men också djupare filosofiska artiklar om vad internet är, konsekvenser och hur vi nog måste förhålla oss till Internet.

Sökmotoroptimering & Sökmarknadsföring

Det är svårt att skriva om internet utan att prata om sök och Google, det är dessutom mitt, Christians, yrke, då jag driver en byrå, specialiserad på högkonkurrensvertikaler i Google. Sök är den mest komplexa formen av marknadsföring som finns idag. Här på disruptive försöker jag även spegla sök ur lite speciella perspektiv, exempelvis, diskussion om ekosystemet sök eller hacking. Även sökmotorbranschen i skandinavien är utsatt för granskning och diskussion.

Google+