Sidkarta | Disruptive RSS | Kommentarer RSS

Kontoret är där min laptop finns – att vara digital nomad

En oplanerad lokalbrist gjorde att jag under Maj egentligen inte hade nånstans att sitta. Eftersom jag anser att man ska leva som man lär, och eftersom jag lär att man ska omfamna otryggheten, tänkte jag att det kunde vara kul att kasta ut följande fråga på en mejlinglista jag tillhör:

“Digital nomad söker stol och nätuppkoppling hos några trevliga människor. Kan endast betala i natura.”

Jag fick omgående några svar av vilka det första kom från Ocean Observations, ett företag som jobbar med design av mobila användargränssnitt, applikationer och telefoner. Jag tackade ja på studs! Vad som gjorde mig alldeles varm om hjärtat var att trots att jag inte ens känner Sofia som är VD och grundare av Ocean ger hon mig ändå en kontorsplats. Det är både modigt och enastående vänligt och gänget på Ocean tog emot mig med öppna armar tidigare idag.

Jag tror på allvar att det skulle löna sig att ha ett “ledigt” skrivbord om man ändå har ett kontor och upplåta det gratis åt trevliga och kunniga människor. Om ett företag exempelvis skulle upplåta en plats åt Rudolf så skulle några timmars SEO-insats från hans sida antagligen betala sig många gånger om för det lyckliga och framsynta bolag som erbjudit honom platsen.

Jag tror också att det är fullt möjligt att jag under ett helt år skulle kunna “luffa” runt bland intressanta företag i Stockholm och i utbyte mot sittplats och nät i gengäld ställa upp med brainpower. Det låter kanske förmätet men jag tror att båda parter skulle tjäna på det.

Nu råkar jag gilla att sitta tillsammans med roliga människor men det kanske inte är lika viktigt för er som läser detta. Då finns det alltid bra och trevliga fik att tillgå. Mitt favoritställe i Stockholm är Scandic Anglais vid Stureplan som erbjuder gratis trådlöst nät och som har otroligt sköna soffor. Deras lobby och bar är knökfull med människor och deras laptops. Där finns en skön puls för den som tycker det är trist att bygga sin startup ensammen hemma vid köksbordet hela tiden.

Jag fikade för övrigt häromdagen med en god vän som  tillbringar mycket tid i en startup i San Fransisco. När han är där jobbar han alltid på söndagarna men inte på kontoret utan på ett favvofik. När han är där köper han alltid det dyraste kaffet. Inte för att han gillar kaffet i sig utan för att han vill att dom ska tjäna pengar på honom! Han tycker att stället är för värdefullt för honom för att de skall gå i konkurs 🙂

About

Peter Sandberg är en serieentreprenör som bland annat grundade Funplanet som var en av Sveriges ledande webbsajter under slutet av 90-talet. Peters senaste projekt är Megalessons.com

Comments

 1. Patrik Ring says:

  Just angående att arbeta där Laptopen finns; har fastnat på en sak här. Varför finns det inga skärmar som tål sol? Just nu kan jag bara fantisera om hur skönt det skulle vara att sitta på en gräsmatta eller bänk med datorn istället för innanför det här fönstret. Fast risken är väl att man skulle njuta för mycket av att vara ute 😉

 2. Ted Valentin says:

  Relevant och bra inlägg! Någon på sushi-festen i fredags nämnde något om ett nystartat ställe på söder som ska vara ett riktigt kombinerat kontor och cafe. Glömde dock vem och var i tumultet.

 3. Erik Starck says:

  Vilken besvikelse. En bloggpost på Disruptive som inte länkar till Opportunity Cloud. Det som började bli en sådan bra vana. 😉

  Ted: det där stället på Söder lät intressant!

  Annars tycker jag att företag med lite extra plats över ska börja annonsera ut yta-mot-jobb tillsammans med sina platsannonser.

  Ska bli intressant att se hur det funkar för dig, Peter. Det är ju trots allt så att blir man erbjuden något gratis (eller nästan gratis) så är det en annan relation än om man betalar. Kan uppstå kymiga situationer (“vem har inte diskat? är det den där gratis-killen igen!?”). Kanske anstränger man sig lite extra för att vara en god gäst. Kanske hämmas man av det eller kanske sporras man av det. Ivilketfallsomhelst: relationen är annorlunda (gäller för övrigt samma sak när man använder gratistjänster på nätet? varför? varför inte?).

  Skriv gärna ned lite erfarenheter allt efter som.

 4. Rudolf says:

  Du börjar bli bortskämd Erik

  Jag har en liknande deal med Firm facotyr men de verkar inte riktigt vilja nyttja mina tjänster!

  Kanske en variant av “not invented here” eller ngt?

 5. Erik Starck says:

  Rudolf: klart man blir tacksam – och, ja, lite bortskämd – när Sveriges bästa entreprenörskaps-blogg länkar till en! 🙂

  Vad gäller din deal med FF så skulle jag tro att företag helt enkelt inte är vana vid att göra den typen av “affärer”. Det blir så mycket enklare och mer bekant mark om man börjar prata pengar.

Trackbacks

 1. […] har jag varit digital nomad i en månad. Som jag skrev tidigare blev jag kontorslös under denna månad (maj) men fick ett otroligt vänligt erbjudande från Ocean […]

Disruptive.nu - Av Entreprenörer, för entreprenörer

Sommaren 2007 satt vi på Peters varma balkong och tyckte vi skulle göra något. Resultat är det du ser här, Disruptive.nu en blogg om Entreprenörskap och Internet. Vi tyckte att samtalet om Entreprenörskap & Företagande var något vi inte kände igen oss i. Det är inte så konstigt då samtalet om entreprenörskap inte domineras av entreprenörer & Företagare, utan av institutioner eller personer vars finansiering kommer från det offentliga. Vi ville bli en något annorlunda röst och berätta om vår verkligheten och de historier om entreprenörskap vi upplevt eller fått berättade för oss.

Hos Disruptive kommer du väldigt sällan finna artiklar om hur man sparar pengar på skatten eller den optimala juridiska strukturen på ditt företag Här finner du istället personliga berättelser om entreprenörskap som är underhållande, personliga och lärorika. Både våra egna entreprenörsberättelser men även andras i video och intervjuformat.

Internet och Sociala Medier-Vår tids revolution

Alla vi fyra som skriver här, är engagerade i Internet. Det är vår arena och ett språk vi pratar nästan flytande. Internet är också vår tids revolution, en historisk händelse för mänskligheten som vi inte fullo kommer förstå förrän vi sitter på hemmet och byter historier. Vårt entreprenörskap är också nära kopplat till denna förändring av vårt samhälle och ekonomi.Vi som skriver här har tillsammans drivit företag inom de flesta aspekter av internet, alltifrån mobilapputveckling till sökmotorprojekt. Hos disruptive finner du guider och steg för steg artiklar kring olika problem på internet men också djupare filosofiska artiklar om vad internet är, konsekvenser och hur vi nog måste förhålla oss till Internet.

Sökmotoroptimering & Sökmarknadsföring

Det är svårt att skriva om internet utan att prata om sök och Google, det är dessutom mitt, Christians, yrke, då jag driver en byrå, specialiserad på högkonkurrensvertikaler i Google. Sök är den mest komplexa formen av marknadsföring som finns idag. Här på disruptive försöker jag även spegla sök ur lite speciella perspektiv, exempelvis, diskussion om ekosystemet sök eller hacking. Även sökmotorbranschen i skandinavien är utsatt för granskning och diskussion.

Google+