Sidkarta | Disruptive RSS | Kommentarer RSS

Johnny Bunko – Bra karriärråd i mangaform

Fikade idag med CJ och Rudolf. CJ hade varit på akademiska bokhandeln i Helsingfors och köpt en bok som fångade mitt intresse. “Johnny Bunko – The last career guide you’ll ever need“. Eftersom CJ är en hyvens kille lånade han ut boken till mig under löfte att han får tillbaka den innan han lämnar Stockholm på onsdag.

Boken är alltså en karriärguide i mangaform. Jag föll pladask för det formatet! (Se här för ett utdrag ur boken) Även om det kan ha gjorts förut är det sällan man ser managementlitteratur i serieform. Boken tar bara en kvart att läsa och handlar om Johnny Bunko, en kille som valt en “trygg” karriär istället för att följa sitt hjärta. I boken får han visa råd av en magisk “fé” vid namn Diana varje gång han bryter isär ett par engångs-chopsticks. Ni hör själva, denna bok är inte som andra. Diana ger Johnny sex råd. Sex råd som totalt förändrar hans liv och synen på sitt arbete.

För den som fortfarande tror på att karriärplanering funkar så är denna bok nyttig läsning. Man kommer på ett ganska ovarsamt sätt tas ur den villfarelsen att det går att planera en karriär. Eller att karriär ens är något att eftersträva i sig. För nån som redan har ett par års entreprenörskap på nacken är det kanske inte så mycket nytt men jag garvade på flera ställen och önskade att nån gett mig boken när jag skulle välja till gymnasiet.

De sex råden Diana ger Johnny är:

 1. There is no plan – Det går inte att planera ett liv eller en karriär. Det händer för mycket som inte går att kontrollera. “Livet är som ett matematiskt problem målat av Salvador Dali”
 2. Think strengths , not weaknesses – Fokusera inte vad du är dålig på. Ta häv på dina starka sidor men glöm inte att omge dig med folk som kompenserar dina svaga sidor.
 3. It’s not about you – De mest framgångsrika människorna förbättrar sina liv genom att förbättra andras!
 4. Persistence trumps talent – De människor som åstadkommer mest är de som är ihärdigast och inte ger upp där andra redan slutat.
 5. Make excellent mistakes – Ofta kan man dra fördel av att ha misslyckats efter att ha försökt göra något som ingen annan gjort förut.
 6. Leave an imprint – Livet är kort. Vad vill du ha åstadkommit när du ser dig själv i spegeln på 65-årsdagen?

Det råd som gav mest intryck på mig är råd #4 Persistence trumps talent. I boken ställer Diana frågan “Vilken är den starkaste kraften i Universum?” och får svaret från en kasinospelande Albert Einstein(!) att det är “Ränta på ränta”. Dvs att över tid blir en liten summa pengar en stor summa. Detsamma gäller ihärdighet. En liten bit ihärdighet förbättrar din insats vilket uppmuntrar till mer ihärdighet osv. En avsaknad av ihärdighet fungerar åt motsatt håll. Världen är full av talangfulla människor som inte satsade tillräckligt med tid, som gav upp för tidigt och som trodde att dom kunde klara sig på talang enbart. Under tiden blir dom omsprungna av folk som har mindre talang men som jobbar hårdare.

Tyvärr har jag träffat många Johnny Bunkos i mitt liv som aldrig haft förmånen att få träffa en karriärcoach av Dianas kaliber.

Se en trailer(!) till boken här:

About

Peter Sandberg är en serieentreprenör som bland annat grundade Funplanet som var en av Sveriges ledande webbsajter under slutet av 90-talet. Peters senaste projekt är Megalessons.com

Comments

 1. Kul, klokrent format, måste få tag på den!

  / Nicolai

 2. Verkar vara en intressant bok!
  Jag hittade den på adlibris för 109 kr, här är länken för er som är intresserade:
  http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=1594482918

  Sen så verkar inte videon funka längre, står att den inte är tillgänglig!

 3. Poppe says:

  Pröva igen, den verkar funka.

 4. Att brinna för sitt entreprenörskap är så långt ifrån karriärplanering man kan komma. Det handlar om att ta chanser när de dyker upp och sedan rikta enorma mängder energi till genomförandet. Det är synd att inte fler människor vågar “släppa sargen” och ge sig ut i det okända istället för att sitta och vara löneslavar och vänta på nästa befodran.

  Marc Adreesen har skrivit en fantastisk serie inlägg om karriärplanering och hans första råd är “Don’t plan” (http://blog.pmarca.com/2007/09/the-pmarca-gu-1.html)

 5. Diana says:

  Måste reagera. Det låter så enkelt, det finns ett recept och 6 klatschiga råd. Det är inte så enkelt! Allting är olika, det finns inga rätta svar. Ibland ska man ge upp och ibland kämpa, man kan inte ta varje fight då ser man inte vad som är viktigt. Ibland passar det att ha en plan och ibland måste man gå på instinkt.

  En del bygger sin marknadsföring på sig själva eller genom storytelling. Klart man ska fokusera på vad man är bra på, det tycker man ju också är roligt.

  Bra format och bra boktips i allafall. Men jag har slutat att tro på böcker och gurus. Det ända man kan göra är att vara ute i verkligheten och upptäcka hur det dunkar (jag menar funkar) för mig. Det är kul att vara med!

  “Allting som behöver förenklas är egentligen ganska komplicerat”. Citat från en tänkande, konstnärlig och god vän.

 6. Rudolf says:

  Diana: det är råden som är enkla men genomförandet som är svårt. Det är enkelt att sitta på sidlinjen och ge råd!

 7. Haha, din blogg-tok! 🙂 “Räknar du med att tjäna pengar på det eller?” 😛

  Jättekul att du gillade den, och för att kommentera Diana så är förstås alla olika, men de sex råden är enkla nog att nästan komma ihåg allihop, inspirerande och förhållandevis allmängiltiga. Sen är det nog inte “the last career guide you’ll ever need”, men det kan man förlåta dem för. Bli bättre i arbetslivet kan man alltid bli.

  Till Johan, jag blir glad när någon pratar om att “släppa sargen” men tycker man ändå får respektera folk om de tar det lite försiktigt medans de släpper sargen… tack för länktipset dock, jag är själv just nu i en situation där de är extra relevanta, så jag ska definitivt läsa den!

 8. Poppe says:

  @Diana! Du låter precis som din namne karriärcoachen i boken! Hon säger minsann till när man har fel 🙂

  Jag håller med dig om att klatschiga råd finns i överflöd men jag gillade dessa för de var både fundamentala samtidigt som de var bra illustrerade.

  @Carl_Johan, jag menar på fullt allvar att boken lever upp till sitt claim “the last career guide you’ll ever need”. I den bemärkelsen att karriär i betydelsen att välja ett yrke el bransch och sedan jobba sig “upp” i den är helt ointressant. Att bli bättre på det man gör är en helt annan grej.

  Gillade för övrigt att bli kallad blogg-tok! Känns som en hederstitel 🙂

 9. @Carl-Johan, självklart respekterar jag det! Det är alltid lätt att sitta på läktarn och säga åt andra att “släppa sargen” 😉

  Människor har alla unika förutsättningar till varför de inte kommer loss och provar sina vingar. Det jag ville säga var; jag önskar att fler personer vågar testa andra vägar efterssom det har berikat mig så oerhört mycket.

 10. Ove Kamikaze says:

  Jag är faktiskt en av de som släppt sargen. Separerat från familjen, sålt huset, flyttat till City, sagt upp mig från jobbet, tagit massa lån, har dyr lägenhet, satsar hela mitt liv just nu på ett Internet-projekt. Har inga som helst fallskärmar. Blir hemlös uteliggare om jag misslyckas. Förra året hade jag miljoninkomst.

  Har c:a ett 1/2-år på mig innan jag kraschar. Men självklart hittar jag VenCap innan dess 🙂

  Behöver fler tvillingsjälar…

 11. Rudolf says:

  Ove:

  Vi har alla våra böjelser!

 12. Jag köpte boken på Akademiska Bokhandeln i Helsingfors, nu har jag vart där igen! Sicket jäkla ställe…

Trackbacks

 1. […] Disruptive via din RSS-läsare RSS feed. Rock on!För några månader sen tipsade jag om Johnny Bunko, karriärråd i mangaform. Nu har E24 näringsliv en intervju med författaren […]

Disruptive.nu - Av Entreprenörer, för entreprenörer

Sommaren 2007 satt vi på Peters varma balkong och tyckte vi skulle göra något. Resultat är det du ser här, Disruptive.nu en blogg om Entreprenörskap och Internet. Vi tyckte att samtalet om Entreprenörskap & Företagande var något vi inte kände igen oss i. Det är inte så konstigt då samtalet om entreprenörskap inte domineras av entreprenörer & Företagare, utan av institutioner eller personer vars finansiering kommer från det offentliga. Vi ville bli en något annorlunda röst och berätta om vår verkligheten och de historier om entreprenörskap vi upplevt eller fått berättade för oss.

Hos Disruptive kommer du väldigt sällan finna artiklar om hur man sparar pengar på skatten eller den optimala juridiska strukturen på ditt företag Här finner du istället personliga berättelser om entreprenörskap som är underhållande, personliga och lärorika. Både våra egna entreprenörsberättelser men även andras i video och intervjuformat.

Internet och Sociala Medier-Vår tids revolution

Alla vi fyra som skriver här, är engagerade i Internet. Det är vår arena och ett språk vi pratar nästan flytande. Internet är också vår tids revolution, en historisk händelse för mänskligheten som vi inte fullo kommer förstå förrän vi sitter på hemmet och byter historier. Vårt entreprenörskap är också nära kopplat till denna förändring av vårt samhälle och ekonomi.Vi som skriver här har tillsammans drivit företag inom de flesta aspekter av internet, alltifrån mobilapputveckling till sökmotorprojekt. Hos disruptive finner du guider och steg för steg artiklar kring olika problem på internet men också djupare filosofiska artiklar om vad internet är, konsekvenser och hur vi nog måste förhålla oss till Internet.

Sökmotoroptimering & Sökmarknadsföring

Det är svårt att skriva om internet utan att prata om sök och Google, det är dessutom mitt, Christians, yrke, då jag driver en byrå, specialiserad på högkonkurrensvertikaler i Google. Sök är den mest komplexa formen av marknadsföring som finns idag. Här på disruptive försöker jag även spegla sök ur lite speciella perspektiv, exempelvis, diskussion om ekosystemet sök eller hacking. Även sökmotorbranschen i skandinavien är utsatt för granskning och diskussion.

Google+