Sidkarta | Disruptive RSS | Kommentarer RSS

YCombinator listar problemen – har du lösningen?

YCombinator är en amerikansk VC-firma med ett unikt upplägg. Man investerarar i många små team med idéer kring intressanta webbaserade tjänster och produkter. En startup som antas till YCombinator-programmet får $5.000 + $5.000 för varje grundare. Man måste dessutom vara beredd att flytta till San Fransisco i tre månader. YCombinator-programmet körs två gånger om året.

YCombinators grundare Paul Graham har just publicerat en lista på 30(!) områden som dom skulle vilja se lösningar inom. Listan är riktad till startups som tänker söka till YCombinator men jag tyckte att den var en intressant läsning även om man inte tänker söka dit. Här är en summering av rubrikerna på listan:

  1. Lösningar för framtidens musikindustri
  2. Förenklad browsing
  3. Nya nyheter
  4. Outsourcad IT
  5. Programvara för företag
  6. CRM
  7. Nåt som ditt företag behöver men som inte existerar
  8. Dejting
  9. Dela med sig av Bilder/Video
  10. Auktioner
  11. Webbaserade office-verktyg
  12. Få annonsering att funka
  13. Online-inlärning
  14. Produktivitetsmätningsverktyg
  15. Enklare säkerhetsslösningar
  16. Designorienterat sök
  17. Nya betalmetoder
  18. WebbOS
  19. Applikations- och datahosting
  20. Shopping guider
  21. Finansiell mjukvara
  22. Hybrid av Excel och databas
  23. Öppna alternativ till Wikipedia
  24. Förbättrad användarvänlighet
  25. Konkurrera med Craigslist
  26. Bättre Video-chat
  27. Hårdvara/mjukvara-hybrider
  28. Lösningar på email-overload
  29. Nischade sajtbyggarverktyg
  30. Startups för startups

Det känns som att listan spänner över nästan allting och många områden känns redan överetablerade. Men det är också det som gör listan spännande. Det intressanta är därför inte de områden som listas utan varför Paul tycker dom saknar bra lösningar. Gå därför in och läs Pauls problemställningar kring varje rubrik.

Nästa deadline för ansökning till YCombinator är 17:e Oktober. Har du/ni lösningar inom några av de områden som Paul listat så tycker jag definivt att ni ska söka!

CR kompleterar:

Jag har tidigare skrivit om paul grahams bok Hackers and Painters

Peter skriver mer om Paul Graham och affärsideer.

Pe verkar inte finnas på den listan ;-(

Såklart har Disruptive en egen avdelning om affärsideer!

About

Peter Sandberg är en serieentreprenör som bland annat grundade Funplanet som var en av Sveriges ledande webbsajter under slutet av 90-talet. Peters senaste projekt är Megalessons.com

Comments

  1. Rudolf says:

    Jag tyckte att det intressanta med denna listan var just att flera av dessa områden redan är konkurrensutsatta. Hårt konkurrensutsatta men åndå tycker han att det finns utrymme för fler aktörer. Det säger en hel del om vad Paul tror om framtiden

  2. Manou says:

    Kan också ibland tycka att det fattas bra tjänster i alla de listade områden. Så alla som har bra idéer och är duktiga på att programmera kan ta chansen nu.

Disruptive.nu - Av Entreprenörer, för entreprenörer

Sommaren 2007 satt vi på Peters varma balkong och tyckte vi skulle göra något. Resultat är det du ser här, Disruptive.nu en blogg om Entreprenörskap och Internet. Vi tyckte att samtalet om Entreprenörskap & Företagande var något vi inte kände igen oss i. Det är inte så konstigt då samtalet om entreprenörskap inte domineras av entreprenörer & Företagare, utan av institutioner eller personer vars finansiering kommer från det offentliga. Vi ville bli en något annorlunda röst och berätta om vår verkligheten och de historier om entreprenörskap vi upplevt eller fått berättade för oss.

Hos Disruptive kommer du väldigt sällan finna artiklar om hur man sparar pengar på skatten eller den optimala juridiska strukturen på ditt företag Här finner du istället personliga berättelser om entreprenörskap som är underhållande, personliga och lärorika. Både våra egna entreprenörsberättelser men även andras i video och intervjuformat.

Internet och Sociala Medier-Vår tids revolution

Alla vi fyra som skriver här, är engagerade i Internet. Det är vår arena och ett språk vi pratar nästan flytande. Internet är också vår tids revolution, en historisk händelse för mänskligheten som vi inte fullo kommer förstå förrän vi sitter på hemmet och byter historier. Vårt entreprenörskap är också nära kopplat till denna förändring av vårt samhälle och ekonomi.Vi som skriver här har tillsammans drivit företag inom de flesta aspekter av internet, alltifrån mobilapputveckling till sökmotorprojekt. Hos disruptive finner du guider och steg för steg artiklar kring olika problem på internet men också djupare filosofiska artiklar om vad internet är, konsekvenser och hur vi nog måste förhålla oss till Internet.

Sökmotoroptimering & Sökmarknadsföring

Det är svårt att skriva om internet utan att prata om sök och Google, det är dessutom mitt, Christians, yrke, då jag driver en byrå, specialiserad på högkonkurrensvertikaler i Google. Sök är den mest komplexa formen av marknadsföring som finns idag. Här på disruptive försöker jag även spegla sök ur lite speciella perspektiv, exempelvis, diskussion om ekosystemet sök eller hacking. Även sökmotorbranschen i skandinavien är utsatt för granskning och diskussion.

Google+