Sidkarta | Disruptive RSS | Kommentarer RSS

Affärside nr 10: Superbyte.se

Anton mailade mig inatt en önskan om affärsideer och jag är inte sådan. Både Peter och jag tycker att affärsideer inte är värdefulla utan ger gärna bort våra affärsideer. Så håll i dig nu Anton för nu åker vi!

Jag har en motorcykel till salu på Blocket. En stor svart yamaha XJR 1300. Den är inte poppis. Jag tror inte det beror på att den är ointressant eller i dåligt skick utan jag tror att det beror på konjunkturen i Sverige. Det är värre än vad vi tror därute. Motorcyklar och motorbåtar är bland det första man slutar köpa när mat, bensin och bostadpsriser stiger kraftigt. Sverige har två tuffa år framför sig. Jag vill ju såklart ha kontanter för min båge men de som hör av sig har inte kontanter, däremot har de bilar, Bobcats, fyrhjulingar och gud vet allt. De vill byta sina prylar mot min pryl. Antagligen för att de har lika svårt att bli av med sina prylar som jag har.

Då skall man låta människor göra det. Men byten är svåra att få till. Det var tex inte förrän Björns bostadsbytare kom som man verkligen kunde göra industri av att byta lägenheter. Då inte bara direktbyten utan även tre och fyrvägsbyten av lägenheter. Björns bostadsbytare expanderade mina valmöjligheter som lägenhetsinnehavare dramatisk.

På Superbyte.se är detta möjligt. Du kan göra två och trevägsbyten av prylar. Ja du kan göra ännu mer komplexa byteskedjor om du vill det. Databasen matchar önskningarna och ger dig förslag mot vem du skall byta och hur. Sedan är det upp till användaren att genomföra bytet.

Affärsmodellen kommer vara lik Blockets. Dels kan du ta lite betalt av användaren men som plattform för annonsering kommer den vara lika bra som Blocket och marknadsföring på Blocket fungerar generellt mycket bra. Konceptet är lättförklarat och uppfyller  KISS-principen.

Jag hoppas nu Anton att du kan säga att jag är den snabbaste killen du känner 😉

About

Christian Rudolf, mitt Entreprenörskap är sökbyrån Topdog.nu, där jag hjälper stora Svenska företag med deras SEO. Även privat är jag en nätnörd men är även förtjust i matlagning, fika, mopsar & friluftsliv.
Du hittar mig på Twitter här

Comments

 1. Anton says:

  Tack! Jättebra idé!

  Domän inhandlad och frågan är om jag inte ska prata med Emma/Mattias som har bytessajten.se men som inte har så mycket tid till att driva den… och fråga om att fortsätta utveckla konceptet. Har varit tal om det förut 🙂

  Pratade förövrigt med Dan igår och han tyckte också att “köp och sälj” var en bra idé. Och visst är det så! Dessutom är det en sak man faktiskt KAN ta betalt för utan att skämmas… affärsmodellen behöver de facto inte vara Adsense-annonser 😀

 2. Rudolf says:

  Kul att du gillade denna. det finns någo här. Dock kommer hävet först när du kan sälja annonser på sidan. Då kan man nog dra många miljoner på denna sidan!

 3. Hjalmar says:

  Jag tror Dan driver med dig Anton 🙂

  Däremot gillar jag den här idéen. Framförallt att göra en databas som skapar byten med fler personer i kedjan som är mellan fler än två personer.

  Siten borde kräva att man anger en grej man vill bli av och ditt uppskattade värde på prylen samt kategorier av saker man är intresserad av att byta till sig. Detta gör att många alternativ kan skapas. Varje gång databasen hittar potentiella träffar så skickas ett mail ut till de berörda personerna. Systemet bör även automatiskt “padda” alternativen upp till en specificerad maxnivå där kronor används som mellanvara (det blir nog svårt att byta en motorcykel te.x. annars).

 4. Vanheden says:

  Lysande affärsidè! Jag har t.ex. 2 kompletta uppsättningar takräcken till Nissan Primera vilka jag inte har blivit av med sedan år 2000! Någon dum galning i Sveriges avlånga land måste ju ha köpt en Nissan Primera va årsmodell 1998 eller 1999 och skulle kunna tänka sig att spendera ett par hundralappar på ett överbra takräcke. Jag har dessutom ett antal helt uika LP-skivor som står i en back på vinden med rariteter som Beatels, Stones, Simon & Garfuncle och Eagles. Såg i och för sig att Claes Olsson sålde en LP-spelare som kunde konvertera till MP3 vilket jag skulle kunna bränna en tusenlapp på men så mycket annat kommer emellan…

 5. Eric says:

  Riktigt smart idé faktist som jag tror skulle funka väldigt bra… Går ju få till på många olika sätt men på det sätt som du beskriver idén med två , trevägsbyten och kedjor.. Superbyte.se 🙂

 6. Dan says:

  Jag var oseriös Anton, det vet du. Blocketkopior är skit.

  Detta är dock bättre, men mest tänker jag på att jag vill ha Rudolfs hojj mot en affärsidé. Fanns den bytesaffären tillgänglig, eller är det något som går att förhandla om? 🙂

 7. Rudolf says:

  Dan:

  det är som Peter skulle säga, en pedagogisk utmaning 😉

  Man skall inte underskatta denna bytesekonomi. Min plattform är tex delvis betald med en bil 😉

 8. Rudolf says:

  kul att du gillar ideen Hjalmar.

 9. Jonas says:

  Håller med om att det är en bra idé! Tycker det ska vara gratis. Samt så bör man kanske kunna skänka bort saker? Blocket är så 90-det kan bli. Gör en superbyte 2.0

 10. Anton says:

  Dan: oseriös i meningen blocket-kopior, men seriös i meningen begagnathandeln är lukrativ förstod jag det som?

  Skänkes-grejer är bra det också. Hmm.. vi får fundera lite!

 11. Dan says:

  Ja, begagnatmarknaden är lukrativ för Tradera och Blocket, ingen annan 🙂

  Att starta en blocketkopia idag är pinsamt. Däremot att hitta twists och turns som inte tagits innan kan vara smart och lukrativt kanske.

 12. Anton says:

  Diniphoneblirminiphone.se 😀

  Snacka om att ta “nischa dig inom nischen” till en helt ny nivå!

 13. håller med Dan. Kanske någon liten twist på det hela. Tror att man dock måste köra allt eller inget med iden. Här krävs en del kapital för att synas överallt. om det ska bli en succé så måste du få många användare snabbt som håller sidan levande.

 14. joel says:

Trackbacks

 1. SuperAnton » Archive » Vi lovar att förverkliga din idé mot en blombukett! says:

  […] inkomna idéer: Bytessajt […]

Disruptive.nu - Av Entreprenörer, för entreprenörer

Sommaren 2007 satt vi på Peters varma balkong och tyckte vi skulle göra något. Resultat är det du ser här, Disruptive.nu en blogg om Entreprenörskap och Internet. Vi tyckte att samtalet om Entreprenörskap & Företagande var något vi inte kände igen oss i. Det är inte så konstigt då samtalet om entreprenörskap inte domineras av entreprenörer & Företagare, utan av institutioner eller personer vars finansiering kommer från det offentliga. Vi ville bli en något annorlunda röst och berätta om vår verkligheten och de historier om entreprenörskap vi upplevt eller fått berättade för oss.

Hos Disruptive kommer du väldigt sällan finna artiklar om hur man sparar pengar på skatten eller den optimala juridiska strukturen på ditt företag Här finner du istället personliga berättelser om entreprenörskap som är underhållande, personliga och lärorika. Både våra egna entreprenörsberättelser men även andras i video och intervjuformat.

Internet och Sociala Medier-Vår tids revolution

Alla vi fyra som skriver här, är engagerade i Internet. Det är vår arena och ett språk vi pratar nästan flytande. Internet är också vår tids revolution, en historisk händelse för mänskligheten som vi inte fullo kommer förstå förrän vi sitter på hemmet och byter historier. Vårt entreprenörskap är också nära kopplat till denna förändring av vårt samhälle och ekonomi.Vi som skriver här har tillsammans drivit företag inom de flesta aspekter av internet, alltifrån mobilapputveckling till sökmotorprojekt. Hos disruptive finner du guider och steg för steg artiklar kring olika problem på internet men också djupare filosofiska artiklar om vad internet är, konsekvenser och hur vi nog måste förhålla oss till Internet.

Sökmotoroptimering & Sökmarknadsföring

Det är svårt att skriva om internet utan att prata om sök och Google, det är dessutom mitt, Christians, yrke, då jag driver en byrå, specialiserad på högkonkurrensvertikaler i Google. Sök är den mest komplexa formen av marknadsföring som finns idag. Här på disruptive försöker jag även spegla sök ur lite speciella perspektiv, exempelvis, diskussion om ekosystemet sök eller hacking. Även sökmotorbranschen i skandinavien är utsatt för granskning och diskussion.

Google+