Sidkarta | Disruptive RSS | Kommentarer RSS

Dragons Den i Svensk version, vilka blir de Svenska Drakarna?

Idag fick jag från olika källor höra, bland annat från Daniel Löfqvist,  att en Svensk version av TV-programmet Dragons Den är planerad. Vi har skrivit en del om Dragons Den tidigare på Disruptive (här). Programidén bygger på att entreprenörer får presentera sina affärsidéer för fem investerare (drakar) för att få dem att investera en viss summa pengar.

Serien ska produceras av Silverback och kommer att visas på SvT redan under våren 2009. Jag tycker det ska bli kul att Sverige får en egen version av serien men kan inte låta bli att undra vilka det är som kommer agera Drakar. Anledningen till att jag undrar är att jag tycker det verkar vara som så att de flesta Svenska riskkapitalister håller en väldigt låg profil och nästan medvetet håller sig borta från rampljuset. Dessutom är Sverige ett litet land och man vill inte i onödan sitta och vara ohövlig mot entreprenörer, speciellt inte om man driver en VC-firma.

Sen är inte heller själva formatet på Dragons Den riktigt seriöst. Riktiga investeringar kräver betydligt grundligare genomgångar av verksamheten och det har också visat sig att i 13 av 19 fall fullföljdes inte den utlovade investeringen. Anledningarna är flera och orsakerna många men onekligen verkar det som att den största dramatiken utspelar sig efter handslaget. Det är kanske det man borde göra en TV-såpa om istället 😉

Hur som helst så ska det bli kul att se resultatet. Att produktionsbolaget frågat Johan Staehl von Holstein känns inte som nån högoddsare till gissning men sen har jag svårt att komma på kandidater från VC-branschen som skulle känna sig bekväma i fåtöljerna framför TV-kameran. Har ni några gissningar?

About

Peter Sandberg är en serieentreprenör som bland annat grundade Funplanet som var en av Sveriges ledande webbsajter under slutet av 90-talet. Peters senaste projekt är Megalessons.com

Comments

 1. Rudolf says:

  Stillström!

 2. Jimmy says:

  Det här ska bli riktigt intressant! Det finns flera olika svenska investerare som man skulle vilja se i dessa samanhang, samtidigt är det nog som du säger. I sverige är investerare lite mer ljusskygga och gillar att jobba mer i det tysta. Men som sagt, det ska bli riktigt intressant att se ett liknande program på svenska.

 3. tjompa says:

  Ska bli intressant att se. En polare var uppe hos en av de större och skulle pitcha in en tv-idé och fick till svar att “det där är redan gjort”. Vore vackert om mannen i slips har fel.

 4. N!cklas says:

  Jag skulle bli lycklig om Bert Karlsson satt på en av stolarna. Kanske inte den mest passande personen, men det skulle kunna bli kul TV… 😉

 5. Kul!
  DD är ett av mina absoluta favoritprogram!

 6. Ah, är det därför han inte kommer ha tid med kulturrådet nu 🙂

  Låter som mycket lovande i varje fall, kanske blir första gången jag släpar mig till tvn på länge!

 7. Skall bli riktigt kul att följa en svensk version av Dragons’ Den!

  Det är nästan bud på att sätta sig vid ritbordet och skissa på en briljant idé och sen söka till programmet. Att göra bort sig i tv hade varit lärorikt 🙂

 8. Rudolf says:

  Niklas: Vi borde mötas allihopa på en pub på stan, dricka öl och se pitcharna. Sedan kan vi slå vad vem som får stålar också 😉

  Bättre än fotboll 😉

 9. Låter som en mycket bra idé! =)

 10. Jacob says:

  Hur skulle Staël von Holstein ha råd med det? Han sitter inte på några privata pengar, och IQubes investeringsfond är inte mer än ett bankkonto. Killen har slitit hund det senaste året och lyckades trots detta bara resa 30 miljoner. Och de pengarna behövs för att hålla IQube vid liv. Deras affärsmodell förlitar sig nämligen på lönsamma exits ur portföljbolagen, vilket än så länge bara infriats i ett fåtal fall.
  Men jag förstår hur ni tänker. Dock är JSvH entreprenör och inte investerare, och det är en jävla skillnad. Puss.

 11. Jacob says:

  … IQubes investeringsfond är inte mer än ett _tomt_ bankkonto, menade jag naturligtvis.

 12. Poppe says:

  @Jacob – Du har antagligen rätt i att Johan inte personligen sitter på en stor pengapåse. Jag vet att han slitit hund och angående huruvida han är entreprenör eller investerare så sa han själv när jag intervjuade honom tidigare här på Disruptive “Jag märker att du ser på mig som en investerare men det är jag inte. Jag är entreprenör!” 🙂

  Slår mig att han borde göra en dokusåpa om IQube, den skulle slå!

 13. Clas says:

  Hmmm, om detta http://www.nosp.se/tabid/3007/itemid/646/SVT-sker-entreprenrer-till-TVproduktion.aspx stämmer så ställer de rätt höga krav på “affärsidéerna”:

  “Din äffärsidé kan vara en produkt eller tjänst som måste vara patenterad vid programmets inspelningsstart i december 2008.”

  Skumt krav…

 14. Rudolf says:

  Clas:

  Inte alls underligt. I sverige sätter man en överdriven tilltro till patent. Kunder är inte så viktigt!

 15. Annika says:

  Med tanke på att patentansökningar kan ta åratal så verkar det vara en synnerligen dålig utgångspunkt. Det är en annan sak om patentansökan ska vara inlämnad (vilket ju inte garanterar att den godkänns.)

  Det utesluter ju också majoriteten av alla spännande web- och tjänsteföretag. Kvar blir rena teknik och biotech saker, och hur kul är det att se på? Om tittarna inte ens fattar vad saken handlar om?

 16. Rudolf says:

  Annika: Du sätter fingret på något. Det lyfter också delvis bort perspektivet från personen-entreprenören. Det är faktikst inte teknik som förändrar världen, det är människor som använder teknik. Ta tex Jaiku. Hur mkt revolutionerande teknik är det? Likaså Bambuser!

  Det får mig också att undra, hur svårt är det att göra en egen dragons den. Fixa en lokal, hitta några coola drakar och sedan bjuda in publik. Din pojkvän kan filma och klippa. Entreprenörerna slåss om drakarnas godkännande och priset är äran. Att ha fått en utmärkelse från några grymma drakar skulle antagligen hjälpa de flesta entreprenörer och får de inte det , får de grym feedback och kan återvända till ritbordet.

  jag tror det finns 500 pers i stockholm som skulle vilja se det live och några tusen i sverige som vill se det på Youtube och Bambuser..

  Vad tror du Annika?

 17. Johan Söderberg says:

  Ett beviljat patent säger ingenting om en affärsidés kommersiella potential. Bara att ingen annan kommit på samma sak. Det betyder inte med automatik att det är en bra uppfinning som går att kommersialisera.

  Rudolf: Jag ställer gärna upp och spelar drake i din produktion 😉

 18. Patric says:

  Dragons Den är en av de mer underhållande tv-serierna i nuläget. Det gick även ett program på svensk tv för ett tag sedan där man samlade några svenskar som fick brainstorma fram nya produkter under 72 timmar (tror jag) och ta fram prototyper. Sedan presenterades dessa för en jury som tog beslut på studs om man ville gå in med medel. Även detta program var underhållande.

  Att sporra entreprenörskap bland nya generationer är det här samhällets viktigaste uppgift. Annars kommer vi som är produktiva just nu dö i vår egen avföring i underbemannade äldreboenden i framtiden. Det här bidragsförstörda landet – där staten har skapat och förstört vårt land med att uppfostra en enorm generation av hjärndöda followers – behöver nya föredömen som visar hur man skapar intäkter på eget arbete.

  Hoppas verkligen man hittar några hard-core kapitalister som deltagare. Att sitta o lyssna på mediakåta Johan Stael von Holsteins babbel i tv-rutan undanbedes. Hellre hårdingar som Sven Olof “Boxarn” Johansson god för över 1 miljard, Lars “Blomman” Blomberg och Anders Lönnqvist från BBE som var med o finansierade Zodiak och MySQL från starten och cashade hem nyligen, Christer Erixon i Göteborg hade gjort att folk suttit bänkade vid rutan.

  Alternativt en YouTube version från Disruptive.nu med Johan Söderberg, Poppe mfl på pinnstolar i en källare 🙂 Hade varit ett skitkul alternativ!

 19. Stefan says:

  Helt rätt att det inte säger ett dyft om produktens kommersiella potential. Patent är dock viktigt för de som ska investera. Om det handlar om att investera pengar i nya tekniska ideer vill man givetvis veta om det är uppfinnarens egen och att det inte dyker upp någon annan och talar om att det man investerat i inte är något nytt eller att det är säkerställt att man kan fortsätta den kommersiella utvecklingen då man inte har rättigheter till iden.

  Räkna med att programmakarna väljer ut produkter med bredd. Det handlar ju om underhållning trots allt: Några knäppjökar, några galna ideer – och sedan givetvis några riktigt bra saker. Då blir det bra TV.

 20. Clabbe says:

  Patric. Det är en gammal kommentar men de riskkapitalster du eftersöker är ju i stort sett döda. Lars blomman Blomberg har väl inte mycket pengar kvar efter alla sina misslyckanden. Hans fokus verkar mest ligga på att stjäla folks pengar. Inte en entreprenör som vill ha med honom att göra i det här läget. Lönnkan är väl också borta som investerare. Sven Olof och Christer Ericsson är iofs relevanta figuerer. Den uppsättning som sitter nu med Douglas Roos och Richard Båge är för sorgliga. Vem vill ha Douglas Roos som investerare? Har han gjort något rätt med sitt nyheter24? Det är en produkt som snart lär vara död.
  Båge är väl lite mer kompetent med sina pengar men ingen direkt muntergör i rutan.

Disruptive.nu - Av Entreprenörer, för entreprenörer

Sommaren 2007 satt vi på Peters varma balkong och tyckte vi skulle göra något. Resultat är det du ser här, Disruptive.nu en blogg om Entreprenörskap och Internet. Vi tyckte att samtalet om Entreprenörskap & Företagande var något vi inte kände igen oss i. Det är inte så konstigt då samtalet om entreprenörskap inte domineras av entreprenörer & Företagare, utan av institutioner eller personer vars finansiering kommer från det offentliga. Vi ville bli en något annorlunda röst och berätta om vår verkligheten och de historier om entreprenörskap vi upplevt eller fått berättade för oss.

Hos Disruptive kommer du väldigt sällan finna artiklar om hur man sparar pengar på skatten eller den optimala juridiska strukturen på ditt företag Här finner du istället personliga berättelser om entreprenörskap som är underhållande, personliga och lärorika. Både våra egna entreprenörsberättelser men även andras i video och intervjuformat.

Internet och Sociala Medier-Vår tids revolution

Alla vi fyra som skriver här, är engagerade i Internet. Det är vår arena och ett språk vi pratar nästan flytande. Internet är också vår tids revolution, en historisk händelse för mänskligheten som vi inte fullo kommer förstå förrän vi sitter på hemmet och byter historier. Vårt entreprenörskap är också nära kopplat till denna förändring av vårt samhälle och ekonomi.Vi som skriver här har tillsammans drivit företag inom de flesta aspekter av internet, alltifrån mobilapputveckling till sökmotorprojekt. Hos disruptive finner du guider och steg för steg artiklar kring olika problem på internet men också djupare filosofiska artiklar om vad internet är, konsekvenser och hur vi nog måste förhålla oss till Internet.

Sökmotoroptimering & Sökmarknadsföring

Det är svårt att skriva om internet utan att prata om sök och Google, det är dessutom mitt, Christians, yrke, då jag driver en byrå, specialiserad på högkonkurrensvertikaler i Google. Sök är den mest komplexa formen av marknadsföring som finns idag. Här på disruptive försöker jag även spegla sök ur lite speciella perspektiv, exempelvis, diskussion om ekosystemet sök eller hacking. Även sökmotorbranschen i skandinavien är utsatt för granskning och diskussion.

Google+