Sidkarta | Disruptive RSS | Kommentarer RSS

Det globala Bankssystemet "blåskärmade"

Denna gatan kanske man inte skall ha sitt startup på!Entreprenörskapet slutar inte för stålarna slutat röra på sig. Som Warren Buffet skulle säga, “Man ser vem som simmar naken när tidvattnet går tillbaka”. Warren pratar om investerare och förvaltar som har dålig koll och tar risker i alldeles för stor omfattning. Uttrycket kan dock lika gärna handla om entreprenörskap. Det är nu många skall testas, inkl undertecknad! Jag tänkte belysa lågkonjunkturen ur några olika synvinklar. Nuläge, från ett entreprenörsperspektiv och jag skall även försöka belysa den ur en riskkapitalists perspektiv. Det sistnämda kommer vara lite spekulation, en brasklapp. Det är inte min kärnkompetens.

Nuläge:

Jag kom på rubriken häromdagen. Tyckte det den var briljant för att kommunicera vad som har hänt sedan i början av september. Det globala finanssystemet hade en systemkrasch. Anledningen till det är att bankerna lånar mycket pengar av varandra och helt plötsligt börjar beslutsfattarna på bankerna inse att om vi lånar ut pengarna över natten får vi kanske inte tillbaka dem. Då slutar man låna ut pengarna till varandra och sedan går det fort. Mycket fort. Denna intensitet kan vara svår att förstå men om man använder uttrycket “förtroende tar år att bygga upp men sekunder för att försvinna” då förstår man lättare de processer som startades.

Man kan också se på hösten utveckling på detta sättet: Pengar är alltid på väg någonstans. Ni har säkert iakttagit det i er egna plånbok 😉 och det funkar inte annorlunda hos banker, företag, stat. Pengar rör sig hela tiden i jakt på avkastning eller nytta för ägaren. Desto fortare de rör sig, desto högre tillväxt och välfärd. Under hösten har stålarna tvärnitat. Alla håller på de stålar de har man känner nämligen en djup osäkerhet kring om det skall komma in några nya. Undantaget till detta är stater och riksbanker som desperat fyller systemet med kontanter men eftersom pengarna rör sig så sakta är effekten inte alls vad den skulle vara i vanliga fall. Lite som att chocka en bil men det hjälper inte för det är tändstiften som strular.

Sverige:

Hälften av Sveriges produktion går på export. Vi är exceptionellt duktiga. Utan att vara helt säker tror jag att 20 svenska företag finns på listan över de 500 största företagen i världen. Befolkningsmässigt är vi bara en och en halv promille av jordens befolkning.En väldigt signifikant diskrepans. Våra företag tillhör ofta den absoluta toppen i varje bransch. Sverige som nation är den nionde största forskningsnationen mätt i nominella tal. Det är ingen slump att vi kan göra extremt komplexa produkter och system som tex JAS. Problemet är att allt vi exporter är i princip investeringsvaror. Det är inte den typen av produkter man köper när likviditeten torkat ihop. Nu är det typ fokus på tandkräm, för det behöver du varje dag. En ny lastbil klarar man sig utan. Den man har får rulla ett år till.

Detta kommer drabba Sverige hårt. Västsverige har redan stannat. Jag är ganska övertygad om att det faktikst är panik på Volvo Lastvagnar, i alla fall hos ledningen. De har aldrig varit i en sådan här situation tidigare och alla är nog glada att Gardell inte lyckade skifta ut Volvos kassa till ägarna. De varsel som ligger gör november till en historisk katastrofmånad. Detta kommer fortsätta. Bankkrisen är inte över. Systemet är ännu inte stabilt. Hela Sveriges industri kommer drabbas hårt med några få undantag.

Detta kommer leda till att under nästa år:

Fördubblas arbetslösheten i vårt land

Inflationen försvinner helt, i princip kommer allt att bli billigare.

Dina räntekostnader halveras jämfört med september i år

BNP minskar med ca 1% under nästa år

Förlorare på denna utveckling:

Förlorare är såklart Sveriges näringsliv. Institutioner, företag, aktieägare, löntagare i industrin. Wallenbergare, forskningsstiftelser(de finansieras mha avkastning). Banker( å andra sidan är dessa aktörer givna vinnare i en högkonjunktur)

Pensionsparare är stora förlorare. Dock är det mesta redan taget.

Riskkapitalbolagen: Speciellt de som agerar med stora hävstånger. De har svårt att finansiera nya förvärv och de befintliga förvärven är hårt finansiellt stretchade från början(de arbetar på det sättet). Störningar kan få stora effekter på deras portföljer. Det har varit förvånansvärt tyst från denna sektor än så länge. Ni kan nog förvänta er några svarta löpsedlar.

Media: All offlinemedia kommer ta riktiga käftsmällar(undantaget som bekräftar denna regel är lokalmedia). Kanske är det tom så att vi får se några riktigt spektakulära konkurser eller oheliga allianser på printsidan. Den finansiella stressan kommer vara hög vilket öppnar upp för osannolika händelser.

Vinnare på den utvecklingen vi ser idag

Staten: Man kommer flytta fram sina positioner. Man har tex redan förstatligat en av investmentbankerna. Man kommer också få mycket lättare att rekrytera folk till förvaltningen.Statens andel av ekonomin kommer öka. Vi kommer se mer regleringar och mer styrning. Betänk att Svenska staten(när jag säger detta menar jag inte alla oss, utan staten som aktör) kan arbeta från en styrkeposition. Svensk ekonomi är i grund och botten mycket frisk. Om svenska staten ville skulle det inte vara svårt att låna 1000 miljarder SEK. Svenska statspapper är väldigt efterfrågade.

Faktum är att jag tror att svensk industri är en vinnare på sikt. Denna kris ökar omvandlingstrycket dramatiskt. Man kommer effektivisera som aldrig förr. Detta är något som man inom svensk industri historiskt sett varit duktig på. Man kommer bli ännu vassare på detta. Dock accentuerar detta utvecklingen med att färre och färre individer jobbar i industrin men de producerar mer än någonsin.

Alla företag, privatpersoner, institutioner som inte är så finansiellt hårt belastade. De kan precis som staten ovan agera från en styrkeposition. Eftersom denna process pågår strömar det kontinuerligt till resurser medans andra branscher inte har det så.

Missnöjespolitiker som Sverigedemokraterna. I situationer som dessa finns det alltid en stor del av befolkningen som har ett behov av att skylla på någon annan, tex invandrarna eller de befintliga partierna.

Entreprenörer(mer om detta i nästa bloggpost)

Alla aktörer som jobbar med onlineaffärer. Den underliggande strukturomvandlingen har fått riktigt fart och ingen lågkonjunktur kan stoppa den, även om vissa processer kommer gå saktare. Det är som en oljetanker. Att vända en sådan kräver en hel del.

Jag kan verka negativt inställd men jag tänker avsluta med en tanke som jag tror mer speglar min mentala inställning till denna lågkonjunktur:

Enorma förmögenheter har förlorats och fler  kommer förloras men det är också nu nya förmögenheter grundläggs. Dessa förmögenheter kommer vara mycket större än de som förlorats.

Andra inlägg om lågkonjunkturen:

Entreprenörskap i en lågkonjunktur enligt Disruptive

Lågkonjunktur och innovation enligt Jesper

Lågkonjunkturen ökar det cognitiva överskottet

Resultatbaserad marknadsföring i en lågkonjunktur

Lågkonjunktur, hot eller möjligheter

Förändringringstrycket i en lågkonjunktur

Hur funkar 80-talisterna i en lågkonjunktur

__________________________________________________________________________________________________

Jag har på sistone varit lite dålig på att dela ut julklappar så det skall vi ändra på. För er som inte varit med från början i detta julklappsträsk är jag väldigt inspirerad av Erik och hans tankar om vad årets julklapp är. Jag tog denna till mig och har delat i julklappar i snart 2 månader.

Dagens Julklapp går till Joakim. Jag har rätt mycket dialoger ständigt pågående och en spaning kring detta är att ibland möter man männsikor(alltså digitalt) som är extremt generösa. Joakim är en sådan människa. Därför får hans sida om shopping en länk av mig idag som Julklapp

About

Christian Rudolf, mitt Entreprenörskap är sökbyrån Topdog.nu, där jag hjälper stora Svenska företag med deras SEO. Även privat är jag en nätnörd men är även förtjust i matlagning, fika, mopsar & friluftsliv.
Du hittar mig på Twitter här

Comments

  1. Johan Söderberg says:

    Återigen tack för ett fantastiskt inlägg Rudolf.

  2. Rudolf says:

    Tack J!

  3. Pär says:

    Ja, jättebra inlägg och tankestimulerande.
    Funderade på det här du skriver “Enorma förmögenheter har förlorats och fler kommer förloras men det är också nu nya förmögenheter grundläggs. Dessa förmögenheter kommer vara mycket större än de som förlorats.”

    Visst är det så att man kan titta ur en enskild aktörs synvinkel att förmögenheten försvinner, men i varje givet ögonblick så är ju den totala förmögenheten densamma? Pengarna hamnar bara på andra ställen. Totalen är densamma eller ökar i takt med tillväxten. (såvida inte världstillväxten blir negativ) Eller är jag helt ute och seglar?

  4. Rudolf says:

    Tack Per

    Om jag skall försöka förtydliga mig så pratar jag ju om de individuella förmögenheterna. I tid av finansiellt kaos eller oro finns det alltid en typ av människor som agerar och skapar nya förmögenheter. En typ av katalysator om vi skall lämna det mänskliga perspektivet bakom oss.

    Om vi skall ta ett extremexempel så titta på sovjetunionens fall, där var det ett antal personer, de vi idag kallar Oligarker som satta igång. Deras makt och förmögenheter grundlades den dagen sovjetunionen föll. Som sagt, ett extremexempel.

    Förmögenheterna är inte heller konstanta. Staten har nämligen svårt att kontrollera peningmängden i samhället. Banker skapar nämligen pengar(det är det som möjliggör den nivå av välfärd vi har idag. Inga banker, ja då kastas vi snabbt tillbaka till den ekonomiska nivå vi hade sekelskiftet 1800/1900)

    Eftersom peningmängden kan expandera kan också din individuella förmögenhet öka, eller minska 😉

    Men som du skriver, i ett givet ögonblick är den konstant. I ett givet ögonblick är det nämligen så att din ökning av förmögenheten måste tas från någon annan.

    Dock om du adderar en tidskala kan den variera pga penningmängd, överföring av förmögenheter från företag till individer, eller från stat till individer eller som du själv är inne på, tillväxt eller ökning av peningmängden i vårt samhälle. Det kan också ske en överföring mellan individer vare sig de vill eller inte över tiden genom tex inflation. Olika tillgångslags priser rör sig olika när du kastar in inflation i systemet.

    Nu är jag lite rostig i mina national ekonomikunskaper, det är mer än 10 år sedan jag läste det och åtta år sedan jag slutade i finansbranschen.

  5. Pär says:

    Onekligen intressant. Reda pengar är ju dock bara ett sätt för oss att utbyta tjänster med varandra och skulle man inte kunna säga att den enorma mängd information som människor har investerat i form av sin tid och sitt intresse, blir någon form av gigantisk värderesurs för världen? Tillgänglig för alla, en form av buffert skapat ur högkonjunkturen. He he, nu bör jag segla iväg, men nånstans här måste ju finnas en unik situation i historien för att få fart på kugghjulen igen. (fast det svåraste är väl att få fart på de känslomässiga motorerna)

  6. PalMik says:

    Något som är extremt lustigt att se under denna kris är hur få personer som faktiskt vet vad “pengar” ÄR.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Money

  7. Rudolf says:

    Per:
    Förmögenheterna må vara borta men inte värdena. Tänk bara vilket värde det här med bloggar har, hundratals miljoner människor interagerar på nätet i princip gratis.

    Det mäts inte i våra ekonomiska välfärdsmått, men det adderar mycket välfärd som inte fanns för fem år sedan. Det kommer dessutom att finna kvar, trots ekonomisk kris!

    För att få fart på hjulen, ja vad säger man Mindre OPM(Other peoples money”)

    Dina egna slösar du inte för du vet värdet av dem!

Disruptive.nu - Av Entreprenörer, för entreprenörer

Sommaren 2007 satt vi på Peters varma balkong och tyckte vi skulle göra något. Resultat är det du ser här, Disruptive.nu en blogg om Entreprenörskap och Internet. Vi tyckte att samtalet om Entreprenörskap & Företagande var något vi inte kände igen oss i. Det är inte så konstigt då samtalet om entreprenörskap inte domineras av entreprenörer & Företagare, utan av institutioner eller personer vars finansiering kommer från det offentliga. Vi ville bli en något annorlunda röst och berätta om vår verkligheten och de historier om entreprenörskap vi upplevt eller fått berättade för oss.

Hos Disruptive kommer du väldigt sällan finna artiklar om hur man sparar pengar på skatten eller den optimala juridiska strukturen på ditt företag Här finner du istället personliga berättelser om entreprenörskap som är underhållande, personliga och lärorika. Både våra egna entreprenörsberättelser men även andras i video och intervjuformat.

Internet och Sociala Medier-Vår tids revolution

Alla vi fyra som skriver här, är engagerade i Internet. Det är vår arena och ett språk vi pratar nästan flytande. Internet är också vår tids revolution, en historisk händelse för mänskligheten som vi inte fullo kommer förstå förrän vi sitter på hemmet och byter historier. Vårt entreprenörskap är också nära kopplat till denna förändring av vårt samhälle och ekonomi.Vi som skriver här har tillsammans drivit företag inom de flesta aspekter av internet, alltifrån mobilapputveckling till sökmotorprojekt. Hos disruptive finner du guider och steg för steg artiklar kring olika problem på internet men också djupare filosofiska artiklar om vad internet är, konsekvenser och hur vi nog måste förhålla oss till Internet.

Sökmotoroptimering & Sökmarknadsföring

Det är svårt att skriva om internet utan att prata om sök och Google, det är dessutom mitt, Christians, yrke, då jag driver en byrå, specialiserad på högkonkurrensvertikaler i Google. Sök är den mest komplexa formen av marknadsföring som finns idag. Här på disruptive försöker jag även spegla sök ur lite speciella perspektiv, exempelvis, diskussion om ekosystemet sök eller hacking. Även sökmotorbranschen i skandinavien är utsatt för granskning och diskussion.

Google+