Sidkarta | Disruptive RSS | Kommentarer RSS

Entreprenörer sökes som labbråttor

labratRedan i Juli förra året skrev DN i en artikel om forskaren Coren Apicella som efter att tidigare ha studerat en afrikansk nomadstams val av levnadspartner nu skulle komma till Sverige för att dra igång en studie kring entreprenörskap. Närmare bestämt vill hon specifikt titta på sambandet mellan testosteronhalt och framgångsrikt entreprenörskap.

Forskninsgprojektet, som är ett samarbete mellan Handelshögskolan, Institutet för Näringslivsforskning och Harvard University, drar nu igång på allvar. Därför söker man nu framgångsrika entreprenörer i åldrarna 21-69 år.

Som deltagare kommer du att fylla i ett frågeformulär, delta i ekonomiska experiment(!) där det finns möjlighet att tjäna pengar samt också att avlämna salivprov. Mellan den 13 Januari till den 24 Januari kommer studien att äga rum. Deltagandet tar drygt en timme.

 

Syftet är att undersöka vilka faktorer det är som gör att vissa individer startar och driver företag, samt på vilka sätt företagare utmärker sig jämfört med andra grupper. 

 

Om man önskar delta, eller erhålla ytterligare information, kan man e-posta Odd Lyssarides, (entrepreneur @ ifn.se) och meddela en tid och ett datum som passar. Vid frågor är potentiella deltagare varmt välkomna att höra av sig till Odd även över telefon (telefonnummer 0707 36 37 91).

Det vore givetvis kontroversiellt om man hittade ett samband mellan testosteronhalt och entreprenörskap eftersom det skulle innebära biologiska skillnader mellan mäns och kvinnors entreprenörsförmåga vilket är något som jag själv inte tror på.

About

Peter Sandberg är en serieentreprenör som bland annat grundade Funplanet som var en av Sveriges ledande webbsajter under slutet av 90-talet. Peters senaste projekt är Megalessons.com

Comments

 1. Pär says:

  Det går att hitta samband mellan allt. Speciellt om man har uttalat syftet med vad man ska hitta innan. Detta känns som forskning på dess mest primitiva nivå, och då är jag snäll.

 2. Karl W says:

  Annars skulle man ju kunna gissa att det finns ett samband mellan östrogenhalt och entreprenörskap, också. För att vara könsneutral.
  När jag tänker på det hela minns jag hur jag – flera gånger – hört om kvinnor som under sin mamma-ledighet har kommit på idéer och sedan startat företag. Efter en google-sökning hittar jag följande exempel på Realtid: http://www.realtid.se/ArticlePages/200604/06/20060406125757_Realtid322/20060406125757_Realtid322.dbp.asp (fin länk)

 3. Webbdesign says:

  Väldigt intressant. Jag tror att mängden testosteron och företagandet kan hänga ihop. Tänkte förklara varför men det tar för lång tid…
  Finns det någon länk till mer info? Inte DN-länken alltså.

  // John Paulie

 4. Johan Idstam says:

  Undra om hon behöver en misslyckad entreprenör i kontrollgruppen?

  /johan/

 5. Björn says:

  Jag håller med Pär och lovar att Coren Apicella kommer att finna samvariation mellan variablerna “testosteronhalt” och “framgångsrikt entreprenörskap” även om jag ställer mig tvekande till hur det senare kommer att definieras 🙂

 6. Rudolf says:

  Karl W

  Det teorin motsäges av mängden lattar en nybliven mamma konsumerar på fiken i Stockholm 😉

  Alla:
  Jag funderade lite på den här undersökningen och känner mig lite dimensionslös kring det här med forskning.

  Har man verkligen ngn praktikst nytta av denna forskningen? Alltså även om det finns skillnader, har det ngn betydelse. Lite som att män och kvinnor är olika men vi skall behandlas jämlika. Jag tror det finns en hel del i forskarvärlden jag har dålig koll på.

 7. Erik Starck says:

  Ekonomiska experiment… testosteronhalt… please.

  Entreprenörskap handlar inte om att tjäna pengar. Egenföretagare i Sverige tillhör absoluta botten vad gäller inkomster. De här experimenten (eller åtminstone så som de beskrivs ovan) bottnar i en syn på företagande som något riskfyllt man gör för att bli rik. Det är en väldigt trångsynt syn på saken.

  Gillar er nya tagline: “do what you love and the money will follow”. Där är ni närmre sanningen. Passion, kärlek och nyfikenhet slår testosteronet alla gånger.

 8. Adam says:

  Naturliga testosteronnivåer ska ju vara kopplat till tunnhårighet så det verkar ju stämma på åtminstonde en av författarna bakom Disruptive. Dock inte på Kamprad, Gates, Buffet, Trump och så vidare som jag tycker har ymnigt med hår på skallen.

  Skämt å sido, detta låter som ett väldigt larvigt experiment. Såklart något så väldigt socialt som entreprenörsskap inte kan beskrivas med något så primitivt.

 9. Pär says:

  Ja, jag håller med Erik. Projektet speglar mest initiativtagarnas egna förutfattade meningar om entrepenörsskap.

 10. En mer konspirativ tanke är att det fanns goda möjlighetern för experimentets upphovsman att få finansiering.

  Men jag skulle ändå vilja ta del av resultat. Antagligen för att jag är nyfiken 😉

 11. Christoffer says:

  Kausalitet är väl frågan. Att de kommer hitta ett samband mellan testosteron och egenföretagande är väl hugget som stucket, ska bli intressant att se hur de härleder resultaten.

  Visste ni tex att det är ett klarlagt faktum att ju fler kyrkor det finns i en godtycklig stad, desto fler mord sker där? Ett klart samband, men utan kausalitet.

 12. Christoffer: Jag är inte säker på att de hittar ngt.

  Forskning visar nämligen att det finns ett samband mellan dina föräldras entreprenörskap och ditt eget. Har du föräldrar som är företagare så är det mkt hög sannolikhet att du någon gång under livet blir det själv.

  Det antyder att testosteronnnivån skulle vara normalfördelad i populationen.

  Men vi får se, Peter lär säkert skriva om det igen!

Disruptive.nu - Av Entreprenörer, för entreprenörer

Sommaren 2007 satt vi på Peters varma balkong och tyckte vi skulle göra något. Resultat är det du ser här, Disruptive.nu en blogg om Entreprenörskap och Internet. Vi tyckte att samtalet om Entreprenörskap & Företagande var något vi inte kände igen oss i. Det är inte så konstigt då samtalet om entreprenörskap inte domineras av entreprenörer & Företagare, utan av institutioner eller personer vars finansiering kommer från det offentliga. Vi ville bli en något annorlunda röst och berätta om vår verkligheten och de historier om entreprenörskap vi upplevt eller fått berättade för oss.

Hos Disruptive kommer du väldigt sällan finna artiklar om hur man sparar pengar på skatten eller den optimala juridiska strukturen på ditt företag Här finner du istället personliga berättelser om entreprenörskap som är underhållande, personliga och lärorika. Både våra egna entreprenörsberättelser men även andras i video och intervjuformat.

Internet och Sociala Medier-Vår tids revolution

Alla vi fyra som skriver här, är engagerade i Internet. Det är vår arena och ett språk vi pratar nästan flytande. Internet är också vår tids revolution, en historisk händelse för mänskligheten som vi inte fullo kommer förstå förrän vi sitter på hemmet och byter historier. Vårt entreprenörskap är också nära kopplat till denna förändring av vårt samhälle och ekonomi.Vi som skriver här har tillsammans drivit företag inom de flesta aspekter av internet, alltifrån mobilapputveckling till sökmotorprojekt. Hos disruptive finner du guider och steg för steg artiklar kring olika problem på internet men också djupare filosofiska artiklar om vad internet är, konsekvenser och hur vi nog måste förhålla oss till Internet.

Sökmotoroptimering & Sökmarknadsföring

Det är svårt att skriva om internet utan att prata om sök och Google, det är dessutom mitt, Christians, yrke, då jag driver en byrå, specialiserad på högkonkurrensvertikaler i Google. Sök är den mest komplexa formen av marknadsföring som finns idag. Här på disruptive försöker jag även spegla sök ur lite speciella perspektiv, exempelvis, diskussion om ekosystemet sök eller hacking. Även sökmotorbranschen i skandinavien är utsatt för granskning och diskussion.

Google+