Sidkarta | Disruptive RSS | Kommentarer RSS

Söndagslänkar!

Denna veckan har jag varit nedgrävd i några andra saker än just bloggande. Faktum är att jag varit rätt bloggslö, eller om jag skall vara ärlig har jag lite motivationsproblem med att blogga just nu. Antagligen för att jag fallit några steg nedåt i maslows behovspyramid 😉

Mikael Zackrisson på VA skriver en bloggpost om varför vi måste ändra i dagens upphovsrätt. Den är ett problem för samhället. Inte på det sättet att samhället går under men en refomerad upphovsrätt kan göra oss rikare, att vi kan få ut mer av våra liv och relationer. Precis som ett dåligt skattesystem knappast dödar oss, dödar en dålig upphovsrätt oss inte heller, dock gör den vårt samhälle sämre. Vi missar mycket av den möjliga potentialen vi har som samhälle. Staten har gett upphovsmännen denna rätt. Den kan tas ifrån dem också. Den är inte av gud given. Endast skatten och döden är av gud given.De som omfattas av dessa upphovsrättslagar har en priviligerad rätt som vi andra i vårt samhälle inte har. Det är skråväsendet från 1500 talet förlängt in i vår värld.

Emma på Opassande tipsar om en grym video. Den handlar om det digitala samhälle som hunnit växa fram och den försöker extrapolera en del utveckling för att vi lite lättare skall greppa det som komma skall. Emma pratar om att denna video är lite skrämmande och på ett sätt kan det vara det men jag finner den endast spännande. Att jag troligen komma få uppleva detta. Homo  Sapiens blir Homo Internetus. Att vi delvis, för första gången kan frigöra oss från vår fysiska verklighet och skapa en helt ny dimension av mänskligheten. Inte sedan skriftspråket började få spridning har det hänt såhär stora saker i mänskligheten. Faktum är att det som händer, det är större än industrialismens framväxt och det var en rätt häftig grej för er som missat det. Men det skall också sättas i relation till  Mikaels blogpost. Hur kan vi ha lagar i vårt nya samhälle som skapade och anpassade för gårdagens samhälle? Spelplanen är ju helt annorlunda? Vi kommer inte vara homo sapiens längre, vi kommer vara homo internetus.

Homo Internetus kommer inte heller acceptera dessa upphovsrättslagar. Internet och speciellt FRA lagen lär oss att är det möjligt att göra på nätet, då kommer det hända. Internet är mänskligheten otyglad. När den är som bäst och sämst. Inga svenska tingsrätter kan stoppa detta lika lite som vi kunde stoppa FRA-lagen. Inte ens om du vätebombade delar av världen skulle fildelning stoppas. Det handlar inte om rätt eller fel utan om vi skall gilla läget eller inte.

Videon jag hittade på Opassande:

Det för mig osökt vidare till mina favoritämnen istället. Samarbete. En miljard terminaler säger videon. Antagligen en människa bakom de flesta. Detta är ju en gigantisk plattform(eller en maskin om man så vill) för samarbete.Därför att:

  1. Det finns ett stort antal möjliga samarbetspartners
  2. Mötesplatser, även om de ännu är få, i alla fall de officiella. Man kan faktikst säga att hela bloggosfären är en enda stor mötesplats
  3. På vissa plan är det möjligare till större transparans än någonsin tidigare. Exempelvis är det inte alls svårt att kartlägga mina tankar, beteenden och stora delav av mitt nätverk.
  4. Innovationen på nätet är enorm. Tankar och handlingar stöts och blöts hela tiden. Det är en stark darwinisitisk process som pågår kontinuerligt. Om du är innovationsforskare och tittar på “maskinen” som ett innovations och problemlösande system så tror jag forskarna blir lite stumma för de har nog aldrig sett något liknande.

Homo Internetus är en samarbetsmaskin. Mänskligheten har alltid samarbetat men denna nya spelplan gör att avkastningen på samarbeten ökar. Hur man kommer samarbeta har jag ingen aning om faktikst. Antagligen på lika många sätt som det finns samarbetspartners. Men punkterna ovan tror jag möjliggör saker vi inte kunde göra tidigare.

Peter och jag har skrivit 6-700 bloggposter de senaste 18 månaderna. Jag kollade idag i webmaster tools. Vi har mer än 30000 inlänkar till vår blogg och mer än 5000 kommentarer är skrivna på Disruptive. Det har varit roligt men det börjar bli dags för förändring. Men det är med dessa glasögon vi skall se mina ord om samarbete.Det måste hända något även om jag i skrivandet stund inte vet vad. Kanske finns det här en plats för disruptive. Att disruptive kan få vara kvar när Homo Internetus kommer. Att Disruptive kan vara en av de mötesplatser som växer fram och minska friktionen, öka transparens och möjliggöra att fler problem löses. Att Disruptive kan få vara kvar när Homo Internetus kommer.

About

Christian Rudolf, mitt Entreprenörskap är sökbyrån Topdog.nu, där jag hjälper stora Svenska företag med deras SEO. Även privat är jag en nätnörd men är även förtjust i matlagning, fika, mopsar & friluftsliv.
Du hittar mig på Twitter här

Comments

  1. Rudolf says:
  2. Steve says:

    Innehållet i filmen du tipsar om kommer ursprungligen från denna film: http://www.youtube.com/watch?v=ljbI-363A2Q

    Budskapet är ju så pass intressant att jag antar att det inte gör så mycket att folk “rippar” det 🙂

Disruptive.nu - Av Entreprenörer, för entreprenörer

Sommaren 2007 satt vi på Peters varma balkong och tyckte vi skulle göra något. Resultat är det du ser här, Disruptive.nu en blogg om Entreprenörskap och Internet. Vi tyckte att samtalet om Entreprenörskap & Företagande var något vi inte kände igen oss i. Det är inte så konstigt då samtalet om entreprenörskap inte domineras av entreprenörer & Företagare, utan av institutioner eller personer vars finansiering kommer från det offentliga. Vi ville bli en något annorlunda röst och berätta om vår verkligheten och de historier om entreprenörskap vi upplevt eller fått berättade för oss.

Hos Disruptive kommer du väldigt sällan finna artiklar om hur man sparar pengar på skatten eller den optimala juridiska strukturen på ditt företag Här finner du istället personliga berättelser om entreprenörskap som är underhållande, personliga och lärorika. Både våra egna entreprenörsberättelser men även andras i video och intervjuformat.

Internet och Sociala Medier-Vår tids revolution

Alla vi fyra som skriver här, är engagerade i Internet. Det är vår arena och ett språk vi pratar nästan flytande. Internet är också vår tids revolution, en historisk händelse för mänskligheten som vi inte fullo kommer förstå förrän vi sitter på hemmet och byter historier. Vårt entreprenörskap är också nära kopplat till denna förändring av vårt samhälle och ekonomi.Vi som skriver här har tillsammans drivit företag inom de flesta aspekter av internet, alltifrån mobilapputveckling till sökmotorprojekt. Hos disruptive finner du guider och steg för steg artiklar kring olika problem på internet men också djupare filosofiska artiklar om vad internet är, konsekvenser och hur vi nog måste förhålla oss till Internet.

Sökmotoroptimering & Sökmarknadsföring

Det är svårt att skriva om internet utan att prata om sök och Google, det är dessutom mitt, Christians, yrke, då jag driver en byrå, specialiserad på högkonkurrensvertikaler i Google. Sök är den mest komplexa formen av marknadsföring som finns idag. Här på disruptive försöker jag även spegla sök ur lite speciella perspektiv, exempelvis, diskussion om ekosystemet sök eller hacking. Även sökmotorbranschen i skandinavien är utsatt för granskning och diskussion.

Google+