Sidkarta | Disruptive RSS | Kommentarer RSS

Nätsamarbeten har lägre transaktionskostnad

Idag skriver Axbom om samarbete och att weben/bloggande är ett så starkt verktyg för detta. Per väljer att spegla detta utifrån ett kärleksperspektiv och det är ord jag finner anmärkningsvärda och som berör:

“När människor bryr sig tillräckligt kan de stråla samman och åstadkomma saker med en magnitud och livslängd som tidigare varit omöjligt; de kan göra stora saker för kärlek.”

Det är ett citat från en författare jag inte själv läst Clay Shirky, som skrivit en bok som heter “Here Comes Everybody: The Power of Organising Without  Organisations”

Nu fortsätter jag citera Per för jag tycker att hans ord bör uppmärksammas och ni som läser dem. Läs inte dem bara. Tänk på dem när ni duschar eller lagar mat, i löpspåret eller över en kopp cafe. De betyder något nämligen och det finns en stor möjlighet här(och ni behöver inte bygga ett tekniskt system för att nyttja den). Ändra beteende och det händer saker som ni inte kan tänka er. Så här skriver Per:

“Majoriteten av de bloggare och internet-entreprenörer jag läser och umgås med tycks uppvisa samma mantra: “jag vill inte delta där jag inte får göra som jag tycker är bäst…. jag vill inte delta på en arena där någon annan talar om för mig vad jag ska göra…”. Däremot inte sagt att bloggare generellt är egoister. Tvärtom. Kärleken är påfallande. Om någon har ett problem eller fråga så ställer massor av människor upp, utan förbehåll, oavsett de är främlingar, jobbar i en konkurrerande verksamhet eller sitter upp över öronen med andra uppdrag.

Vi kan idag göra saker för främlingar som gör saker för oss, eftersom kostnaden är så liten och det personliga värdet av att hjälpa är så mycket större. Clay Shirky uttrycker det bäst: “Våra sociala verktyg förvandlar kärlek till ett förnyelsebart byggnadsmaterial”

Det är i detta ljuset ni skall se mina ord om samarbeten. Varje dag samarbetar jag med människor. I många fall är människor förvånansvärt generösa och i många fall känner jag tacksamhetsskuld för jag har ofta svårt att hjälpa dem lika mycket som de hjälpt mig. Nu vet jag att detta inte är ett nollsummespel utan min känsla av tacksamhetsskuld skall snarare ses som att min mamma gjorde ett bra jobb med mig.

Häromdagen fick jag något. Något alldeles exceptionellt sett med mina ögon. En person, en bloggare som jag fick kontakt med för ca 15 månader sedan. En person jag titulerar som vän sedan några månader sedan, trots att vi bara sett två ggr ,gav mig något som betyder mycket för Mjukvara.se. Det kommer verkligen göra att Mjukvara.se kan nå nästa nivå i dess utveckling och skulle jag gjort det själv skulle det tagit mig mycket tid. Antagligen manmånader. Detta är vart samarbete kan ta dig. Du kan spara manmånader av arbete. Gåvan var värdefull men när jag sitter här och skriver inser jag att gesten nog är mer värdefull. Det är ett tecken på vänskap och att vi troligen kommer ha kontakt i många år framöver. Jag vet att du läser detta så Tack!

Detta är samarbete. Det är ingen promenad i parken. Det är inget vars nytta faller som stekta sparvar i munnen på dig. Det kräver av dig också men i en tid då världen kartas ritas om och institutionerna faller, då är detta viktigare än någonsin. Det är viktigt att säga att 2009 inte är lågkonjunkturens år utan samarbetets år

Tack till Per också för inspiration och sammanhang så jag kunde skriva detta och tjata om vad 2009 egentligen handlar om

About

Christian Rudolf, mitt Entreprenörskap är sökbyrån Topdog.nu, där jag hjälper stora Svenska företag med deras SEO. Även privat är jag en nätnörd men är även förtjust i matlagning, fika, mopsar & friluftsliv.
Du hittar mig på Twitter här

Comments

 1. / Rolf says:

  ABCklubben hade igår sitt första inspelade
  möte över Skype .. Lyssna här, tyck till om innehåll,
  arbetssätt och allt annat …
  Mycket nervöst, men spännande
  http://www.abc.se/home/abc-blogg/?p=95

Disruptive.nu - Av Entreprenörer, för entreprenörer

Sommaren 2007 satt vi på Peters varma balkong och tyckte vi skulle göra något. Resultat är det du ser här, Disruptive.nu en blogg om Entreprenörskap och Internet. Vi tyckte att samtalet om Entreprenörskap & Företagande var något vi inte kände igen oss i. Det är inte så konstigt då samtalet om entreprenörskap inte domineras av entreprenörer & Företagare, utan av institutioner eller personer vars finansiering kommer från det offentliga. Vi ville bli en något annorlunda röst och berätta om vår verkligheten och de historier om entreprenörskap vi upplevt eller fått berättade för oss.

Hos Disruptive kommer du väldigt sällan finna artiklar om hur man sparar pengar på skatten eller den optimala juridiska strukturen på ditt företag Här finner du istället personliga berättelser om entreprenörskap som är underhållande, personliga och lärorika. Både våra egna entreprenörsberättelser men även andras i video och intervjuformat.

Internet och Sociala Medier-Vår tids revolution

Alla vi fyra som skriver här, är engagerade i Internet. Det är vår arena och ett språk vi pratar nästan flytande. Internet är också vår tids revolution, en historisk händelse för mänskligheten som vi inte fullo kommer förstå förrän vi sitter på hemmet och byter historier. Vårt entreprenörskap är också nära kopplat till denna förändring av vårt samhälle och ekonomi.Vi som skriver här har tillsammans drivit företag inom de flesta aspekter av internet, alltifrån mobilapputveckling till sökmotorprojekt. Hos disruptive finner du guider och steg för steg artiklar kring olika problem på internet men också djupare filosofiska artiklar om vad internet är, konsekvenser och hur vi nog måste förhålla oss till Internet.

Sökmotoroptimering & Sökmarknadsföring

Det är svårt att skriva om internet utan att prata om sök och Google, det är dessutom mitt, Christians, yrke, då jag driver en byrå, specialiserad på högkonkurrensvertikaler i Google. Sök är den mest komplexa formen av marknadsföring som finns idag. Här på disruptive försöker jag även spegla sök ur lite speciella perspektiv, exempelvis, diskussion om ekosystemet sök eller hacking. Även sökmotorbranschen i skandinavien är utsatt för granskning och diskussion.

Google+