Sidkarta | Disruptive RSS | Kommentarer RSS

Premiär för Draknästet!

draknastetTorsdagen 23/4 kl 21.00 startar Draknästet, en svensk version av engelska Dragons Den. I nio avsnitt kommer vi att få se hur förhoppningsfulla entreprenörer lyckas väcka fem svenska riskkapitalisters intresse. De sk affärsdrakarna är redo att satsa mellan 200.000 – 2,5 miljoner kronor av sina egna pengar i de enskilda projekt som dom tror på.

Jag gillar den enkla dramaturgin i Dragons Den och som jag skrivit tidigare är den största behållningen att studera hur entreprenörerna presenterar sina affärsidéer. Den vassa feedback som ofta ges av drakarna är givetvis underhållande och oftast väldigt rak. Den kanske mest konkreta och ärligaste feedbacken är givetvis ifall en drake verkligen vill investera sina egna pengar. Det är det ultimata kvittot på nåt sätt.

Däremot är jag ofta kritisk till hur de engelska drakarna ofta förhandlat till sig så pass stora andelar som dom gjort. I ett typiskt scenario har entreprenören vanligtvis alldeles för höga tankar om hur mycket dennes bolag är värt, samtidigt är drakarnas approach givetvis att göra en så bra affär som möjligt. Problemet är att en bra affär i det här sammanhanget verkar vara att få så stor andel i ett bolag för så lite pengar som möjligt. Detta kan i vissa fall leda till att bolaget både blir underfinansierat och att det ekonomiska incitamentet för entreprenören kraftigt reducerats. I ett sådant fall har draken bitit sig själv i svansen.

Vi får se hur de svenska drakarna hanterar detta.

About

Peter Sandberg är en serieentreprenör som bland annat grundade Funplanet som var en av Sveriges ledande webbsajter under slutet av 90-talet. Peters senaste projekt är Megalessons.com

Comments

  1. Ska bli spännande att se vilka entreprenörer som ploppar upp och om de kan presentera sin kundnytta på ett enkelt sätt.

    Har lyssnat på ett antal VC nu i veckorna så det blir roligt att se om man har ett hum om vad de kommer att säga.

  2. Jacob says:

    För en sammanfattning av samtliga bidrag samt länkar till entreprenörernas webbplatser se: http://www.draknastet.se

Trackbacks

  1. […] på min ordlista för datorvirus. Jag vet, jag är ett freak! Peter har redan uppmärksammat det Draknästet. jag kommer nog försöka kommentera det på min Bloggykanal för att utforska detta med […]

  2. […] starkaste minne av Douglas är inte att se honom i SVT,s satsning, Draknästet utan när Stockholms Handelskammare anordna ett event som liknade Draknästet. Entreprenörer fick […]

Disruptive.nu - Av Entreprenörer, för entreprenörer

Sommaren 2007 satt vi på Peters varma balkong och tyckte vi skulle göra något. Resultat är det du ser här, Disruptive.nu en blogg om Entreprenörskap och Internet. Vi tyckte att samtalet om Entreprenörskap & Företagande var något vi inte kände igen oss i. Det är inte så konstigt då samtalet om entreprenörskap inte domineras av entreprenörer & Företagare, utan av institutioner eller personer vars finansiering kommer från det offentliga. Vi ville bli en något annorlunda röst och berätta om vår verkligheten och de historier om entreprenörskap vi upplevt eller fått berättade för oss.

Hos Disruptive kommer du väldigt sällan finna artiklar om hur man sparar pengar på skatten eller den optimala juridiska strukturen på ditt företag Här finner du istället personliga berättelser om entreprenörskap som är underhållande, personliga och lärorika. Både våra egna entreprenörsberättelser men även andras i video och intervjuformat.

Internet och Sociala Medier-Vår tids revolution

Alla vi fyra som skriver här, är engagerade i Internet. Det är vår arena och ett språk vi pratar nästan flytande. Internet är också vår tids revolution, en historisk händelse för mänskligheten som vi inte fullo kommer förstå förrän vi sitter på hemmet och byter historier. Vårt entreprenörskap är också nära kopplat till denna förändring av vårt samhälle och ekonomi.Vi som skriver här har tillsammans drivit företag inom de flesta aspekter av internet, alltifrån mobilapputveckling till sökmotorprojekt. Hos disruptive finner du guider och steg för steg artiklar kring olika problem på internet men också djupare filosofiska artiklar om vad internet är, konsekvenser och hur vi nog måste förhålla oss till Internet.

Sökmotoroptimering & Sökmarknadsföring

Det är svårt att skriva om internet utan att prata om sök och Google, det är dessutom mitt, Christians, yrke, då jag driver en byrå, specialiserad på högkonkurrensvertikaler i Google. Sök är den mest komplexa formen av marknadsföring som finns idag. Här på disruptive försöker jag även spegla sök ur lite speciella perspektiv, exempelvis, diskussion om ekosystemet sök eller hacking. Även sökmotorbranschen i skandinavien är utsatt för granskning och diskussion.

Google+