Sidkarta | Disruptive RSS | Kommentarer RSS

Ingen gör saker som ingenjörer

Om man frågar folk vad dom tror att ingenjörer sysslar med så får man ganska skiftande svar. Givetvis associerar de flesta ingenjörskap med teknik och maskiner. Men oftast har ingenjören och ingenjörskapet en tråkstämpel som jag tycker är oförtjänt.

Vårt samhälle idag skulle inte existera utan landvinningar gjorda inom vetenskap och teknik. Broar, vägar, el- och vattenförsörjning skulle inte finnas om det inte vore för ingenjörskapet. Tryckpressar, Radio, TV och Datorer är alla ett resultat av ingenjörskonst.

Även om jag själv är civilingenjör från KTH ursprungligen så identifierar jag mig inte själv som ingenjör i första hand. Istället ser jag på mig själv som entreprenör. Men mitt entreprenörskap skulle vara svårare om jag inte hade ingenjörsbakgrunden. Med den i ryggen har jag kunnat tillgodogöra mig kunskaper inom en mängd olika områden som annars varit oändligt mycket mer svårtillgängliga. Både ingenjörskapet och entreprenörskapet är för mig extremt kreativa processer som dessutom resulterar i oftast väldigt konkreta lösningar och produkter.

Precis som konsten ibland trancenderar människan gör så även tekniken det. Därför vill jag avsluta detta inlägg med en Youtube-video om kanske det största tekniska samarbetsprojekt som mänskligheten någonsin genomfört, nämligen partikelacceleratorn i CERN, Large Hadron Collider. 8.000 fysiker från mer än 85 länder har deltagit i detta jätteprojekt där man i en 27 km lång underjordisk tunnel skall krocka elemantarpartiklar för att öka vår kunskap om fysikens underliggande mekanismer. Inget av detta skulle vara möjligt utan ingenjörer.

About

Peter Sandberg är en serieentreprenör som bland annat grundade Funplanet som var en av Sveriges ledande webbsajter under slutet av 90-talet. Peters senaste projekt är Megalessons.com

Comments

 1. johan rhodin says:

  Vilken linje gick du? Håller du med om det här: http://www.37signals.com/svn/posts/1619-theres-always-time-to-launch-your-dream?

  Och jag tror att telenätet är världens största uppfinning

 2. Poppe says:

  @johan Jag gick på Maskin på KTH med inriktning mot Grafisk Teknik mellan 1989-1994.

  Angående 37signals-posten så håller jag med såtillvida att man alltid kan hitta tid men att det kräver givetvis att man prioriterar också. Vissa prioriterar höga betyg för att komma in på högre utbildningar eller prestigefyllda skolor, andra prioriterar entreprenörskapet 😉

 3. Känns oerhört öppet vad jag själv kommer att jobba med (Civ.Ing. IT), det skulle lika gärna kunna vara affärsutveckling, egna företaget som någon projektgrupp inom systemutveckling.

Trackbacks

 1. KTH : Ingenjörens roll som “expert” i samhällsdebatten - Online PR says:

  […] min dåliga kondis som fick mig att hosta in dagen, sitter jag nu och fokuserar på en post om ingenjörens roll som expert i […]

 2. […] Peter Sandberg, Disruptive – Ingen gör saker som ingenjörer […]

 3. […] Wolst Christian Rudolf Jesper Åström Johan Lange Eric Starck Carl-Johan Sveningsson Peter Sandberg postat i Media den 18 april, 2009 klockan 15:33 En kommentar […]

Disruptive.nu - Av Entreprenörer, för entreprenörer

Sommaren 2007 satt vi på Peters varma balkong och tyckte vi skulle göra något. Resultat är det du ser här, Disruptive.nu en blogg om Entreprenörskap och Internet. Vi tyckte att samtalet om Entreprenörskap & Företagande var något vi inte kände igen oss i. Det är inte så konstigt då samtalet om entreprenörskap inte domineras av entreprenörer & Företagare, utan av institutioner eller personer vars finansiering kommer från det offentliga. Vi ville bli en något annorlunda röst och berätta om vår verkligheten och de historier om entreprenörskap vi upplevt eller fått berättade för oss.

Hos Disruptive kommer du väldigt sällan finna artiklar om hur man sparar pengar på skatten eller den optimala juridiska strukturen på ditt företag Här finner du istället personliga berättelser om entreprenörskap som är underhållande, personliga och lärorika. Både våra egna entreprenörsberättelser men även andras i video och intervjuformat.

Internet och Sociala Medier-Vår tids revolution

Alla vi fyra som skriver här, är engagerade i Internet. Det är vår arena och ett språk vi pratar nästan flytande. Internet är också vår tids revolution, en historisk händelse för mänskligheten som vi inte fullo kommer förstå förrän vi sitter på hemmet och byter historier. Vårt entreprenörskap är också nära kopplat till denna förändring av vårt samhälle och ekonomi.Vi som skriver här har tillsammans drivit företag inom de flesta aspekter av internet, alltifrån mobilapputveckling till sökmotorprojekt. Hos disruptive finner du guider och steg för steg artiklar kring olika problem på internet men också djupare filosofiska artiklar om vad internet är, konsekvenser och hur vi nog måste förhålla oss till Internet.

Sökmotoroptimering & Sökmarknadsföring

Det är svårt att skriva om internet utan att prata om sök och Google, det är dessutom mitt, Christians, yrke, då jag driver en byrå, specialiserad på högkonkurrensvertikaler i Google. Sök är den mest komplexa formen av marknadsföring som finns idag. Här på disruptive försöker jag även spegla sök ur lite speciella perspektiv, exempelvis, diskussion om ekosystemet sök eller hacking. Även sökmotorbranschen i skandinavien är utsatt för granskning och diskussion.

Google+