Sidkarta | Disruptive RSS | Kommentarer RSS

Helgvideo:Sociala medier-en historisk händelse för mänskligheten!

Jag tror att när jag är gammal, så kommer jag titta tillbaka till dessa år i början av det nya millennium som en brytpunkt för mänskligheten. Dessa ögonblick kommer ligga på samma lista över historiska händelser som WW2 och WW1, som månlandningen, som industrialismens begynnelse. Jag kommer kunna säga till mina barnbarn, jag var med! Mitt bidrag var inte stort men tillräckligt att för att göra en buckla i lacken på denna bil vi kalla sociala medier. Denna buckla heter disruptive och mina barnbarn kommer kunna läsa om vad jag tänkte på. Mina barnbarn kommer läsa om våra diskussioner tillsammans!

Sociala medier is the shit, eller som jag också brukar säga. De är en disruptive händelse av enorma mått. Jag vet, det är starka ord. För ett halvår sedan läckte det strategiska dokument från Twitter. En sak som kom fram var att de hade ambitionen att bli “the pulse of the planet”. Jag tror alla som läste det uttrycket, trodde att det var möjligt. De skulle kunna skapa en tjänst som speglar pulsen mellan alla människor på hela vår planet, i realtid. En helt absurd tanke egentligen. Ändå var det möjligt. Men tänk er tillbaka 20 år och jag sa att jag skulle skapa en tjänst som var “The pulse of the planet” Man hade antagligen ifrån mig alla föremål av metall för ingen skulle tro att jag inte var stabil i skallen. När ni ser på sociala medier med dessa historiska glasögon, tror jag ni börjar inse vidden av det historiska skeende vi är inne i nu.

Sociala medier är en stor sak för mänskligheten för att:

 1. Genom sociala medier kan varje individ hantera många fler relationer än vad man kunde innan.
 2. Vi kan lättare hitta varandra. Vi kan lättare hitta våra fränder.

Detta kan låta trivialt. Det är det inte och idag förklara jag varför!

Det är en vecka eller två sedan jag gjorde detta och jag har haft mycket tid att tänka, då jag legat sjuk. När jag gjorde videon insåg jag inte detta men det jag beskriver är:

 1. När det är lätt att hitta våra fränder, skapas flockar mycket fortare, de blir större och det blir i större utsträckning globala flockar.
 2. När vi kan hantera många fler relationer enklare, kan vi vara med i många flockar samtidigt.
 3. Tekniken och globalisering gör att flockarna kan bli mycket stora. Miljoner människor kan simultant röra sig i en riktning, tillsammans.

Som ni vet vid det här laget så är det flocken som ritar om kartan. Många fler och större flockar kommer ändra på kartan fortare och mer. Det är flocken som är kärnan i denna förändring vi kommer se och som vi kallar sociala medier.

Transkribering av videon om Sociala medier

Hej, jag heter Christian Rudolf och jag driver bloggen Disruptive tillsammans med Peter Sandberg. Det är så att det handlar om online- entreprenörskap och online- kommunikation. Idag pratar jag och Peter sköter tekniken.

Ämnet för denna helg- video är varför sociala medier är en så stor händelse för oss människor. Man tänker på sociala medier så som Facebook eller något annat men det är faktiskt en väldigt disruptiv händelse för mänskligheten, lika stor som industrialismen tror jag och som ni vet så ändrade industrialismen rätt mycket på 250 år.

Det finns framförallt två anledningar till varför sociala medier ändrar på ? [0:49] väldigt mycket. Jag har ritat en liten graf här. Den här axeln beskriver tiden och den här axeln beskriver antal vänner, och då ska man tolka vänner i dess allra bredaste begrepp dvs. bekanta och släktingar man kanske inte vill veta av. Vid den här punkten börjar den här individen bli aktiv i sociala medier och antalet relationer ökar hela tiden. Innan sociala medier så hade människor ungefär 5-10 nära vänner och släktingar och upp till 50 vänner och bekanta. Jag generaliserar ju grovt och det är ju såklart att det kan skilja sig mellan person till person men jag tror att det är en rätt grov och bra uppskattning.

Med hjälp utav sociala medier så kan du hålla kontakten med väldigt många fler människor, du kan träffa väldigt många fler människor även om du inte träffar dem fysiskt. Du kan dela upplevelser med andra människor hela tiden och andra människor kan se denna delning. Det gör att människor som är väldigt aktiva i sociala medier kan ha 50 nära relationer och kanske upp mot 1000 mer ytliga relationer på olika sätt, men det är i all fall tillräckligt nära för att man ska uppskatta att dela saker och ting med dem. Och när man tänker efter, om normal- människan på jorden går från 5-10 till 50 respektive 50 till 1000 relationer så händer det rätt mycket. Världen blir en väldigt mycket mindre plats.

Tidigare, när jag var yngre så pratade man om att varje människa fanns maximalt sex led bort. Presidenten i USA, Barack Obama, han var bara sex vänskapsled bortom mig och när man leker med de stora talen så är det kanske så att det inte är sex led mellan mig och Barack Obama, det kanske bara är fyra eller tre led så sociala medier gör vår jord mycket, mycket mindre än vad flygplanen klarar av att göra. Jag tror till exempel att det som hände i Iran för ett halvår sedan, den upplevelsen kom väldigt mycket närmare tack vare sociala medier. Man var väldigt mycket mer mottaglig för det som hände där, de tråkiga upplevelserna. Människor som var där delade de tråkiga upplevelserna genom sociala medier och sedan så började de sprida sig för att det var viktigt. Det var mina bekanta som var där och upplevde saker och ting och då kan jag mycket lättare ta till mig upplevelsen och agera på den.

Att världen blir mindre ändrar ganska mycket. Det ändrar marknadsföringen som man pratar om i sociala medier, det blir väldigt mycket lättare att nå många fler med mycket mindre resurser. Men det kommer också att påverka politiken. Exemplet Iran: Om hundra tusentals svenskar blir väldigt upprörda av detta så kommer det att påverka Sveriges utrikespolitik, Carl Bildt kan inte ignorera detta. Och vi kommer att se väldigt många sådana stora händelser där sociala media faktiskt driver den här energin och får till konkret förändring.

Den andra faktorn är faktiskt mycket enklare: Sociala medier gör att mycket mer blir indexerbart. Om du har en väldigt nischad hobby; du samlar på en väldigt specifik grej, du är intresserad av ett väldigt specifikt ämne; bunkrar från andra världskriget, så kan du med hjälp av Google och andra söksystem faktiskt hitta andra som också är intresserade av detta ämne. Väldigt mycket lättare. Det finns kanske bara tio personer i Sverige som är intresserade av det men globalt så finns det tiotusen! Genom att de här människorna lämnar digitala avtryck kring sitt intresse så kan du också leta upp dem och ta kontakt med dem vilket förhoppningsvis kommer göra ditt liv bättre. Du får nära relationer där ni delar samma intresse.

Det är de här två anledningarna som jag tror att sociala medier håller på att rita om vår världskarta i ganska dramatisk omfattning och vi är fortfarande i begynnelsen. Det är inte speciellt många som har nått tusen ännu, det är ganska få på jorden även om Facebook råkar ha fyra miljoner användare. Det är kanske bara en procent som har tusen eller flera bekanta på Facebook men vi kommer röra oss dit och de som växer upp idag kommer mycket, mycket tidigare att ha tusen bekanta och de kommer mycket, mycket tidigare att dela saker och ting med sina nära och kära. Detta kommer att driva utvecklingen väldigt, väldigt fort på många områden för mänskligheten.

God helg!


About

Christian Rudolf, mitt Entreprenörskap är sökbyrån Topdog.nu, där jag hjälper stora Svenska företag med deras SEO. Även privat är jag en nätnörd men är även förtjust i matlagning, fika, mopsar & friluftsliv.
Du hittar mig på Twitter här

Comments

 1. elwira kotowska says:

  Mycket pedagogisk, kan inte låya bli att citera Brit Stakston “Sociala medier är ju inget annat än tjänster skapade av oss själva för att vi människor har ett djupt liggande behov av att vilja kommunicera.”
  Håller med dig, det är en historisk händelse för mänskligheten och hoppas att den ska förvaltas väl! Många som sitter i mitt nätverk säger att sociala medier förändrade deras liv!
  elwira kotowska

 2. martin121 says:

  Fint där Christian!

  Det fina med nätverkseffekten blir också hur multipeln av dina vänners vänner växer så drastiskt. The power of the weak link.

  Vad sägs om en egen kategori-tagg för fredagsfilmerna förresten?

 3. Rudolf says:

  Tack Martin

  Låg friktion ger hög nätverkseffekt, vilket videon tyvärr inte bevisar genom att flytta på sig 😉

  Du har helt rätt om en kategori!

 4. Sociala Medier är också en stor sak för mänskligheten då makten är tillbaka hos folket. Webben har alltid varit social, och till stor del också demokratisk. Men just tack vare att stora, globala flockar med stor enkelhet och snabbhet skapas och också med tanke på att kriterier för en “flockledare” saknas så kan en person som är maktlös i RL plötsligt bli otroligt viktig på den sociala webben då han/hon kan påverka miljoner.

  Och det är nu företagen upptäcker faktum..

  MVH
  Magnus Lundin

Trackbacks

 1. Sociala medier ritar om världskartan – SM-Exjobb.se | SM-Exjobb.se says:

  […] Först tittar du på klippet nedan, efter det läser du texten hos Disruptive: Helgvideo: Sociala medier – en historisk händelse för mänskligheten. […]

Disruptive.nu - Av Entreprenörer, för entreprenörer

Sommaren 2007 satt vi på Peters varma balkong och tyckte vi skulle göra något. Resultat är det du ser här, Disruptive.nu en blogg om Entreprenörskap och Internet. Vi tyckte att samtalet om Entreprenörskap & Företagande var något vi inte kände igen oss i. Det är inte så konstigt då samtalet om entreprenörskap inte domineras av entreprenörer & Företagare, utan av institutioner eller personer vars finansiering kommer från det offentliga. Vi ville bli en något annorlunda röst och berätta om vår verkligheten och de historier om entreprenörskap vi upplevt eller fått berättade för oss.

Hos Disruptive kommer du väldigt sällan finna artiklar om hur man sparar pengar på skatten eller den optimala juridiska strukturen på ditt företag Här finner du istället personliga berättelser om entreprenörskap som är underhållande, personliga och lärorika. Både våra egna entreprenörsberättelser men även andras i video och intervjuformat.

Internet och Sociala Medier-Vår tids revolution

Alla vi fyra som skriver här, är engagerade i Internet. Det är vår arena och ett språk vi pratar nästan flytande. Internet är också vår tids revolution, en historisk händelse för mänskligheten som vi inte fullo kommer förstå förrän vi sitter på hemmet och byter historier. Vårt entreprenörskap är också nära kopplat till denna förändring av vårt samhälle och ekonomi.Vi som skriver här har tillsammans drivit företag inom de flesta aspekter av internet, alltifrån mobilapputveckling till sökmotorprojekt. Hos disruptive finner du guider och steg för steg artiklar kring olika problem på internet men också djupare filosofiska artiklar om vad internet är, konsekvenser och hur vi nog måste förhålla oss till Internet.

Sökmotoroptimering & Sökmarknadsföring

Det är svårt att skriva om internet utan att prata om sök och Google, det är dessutom mitt, Christians, yrke, då jag driver en byrå, specialiserad på högkonkurrensvertikaler i Google. Sök är den mest komplexa formen av marknadsföring som finns idag. Här på disruptive försöker jag även spegla sök ur lite speciella perspektiv, exempelvis, diskussion om ekosystemet sök eller hacking. Även sökmotorbranschen i skandinavien är utsatt för granskning och diskussion.

Google+