Sidkarta | Disruptive RSS | Kommentarer RSS

Ungt entreprenörskap:Muminmuggar intervjuas

Jag lärde känna Anton Malmberg och Joel Falck via disruptive. Då hade jag ingen aning att de bara var 17 år gamla och redan fullfjädrade internetmarknadsförare. Nu börjar ju faktikst disruptive bli lite ålderstigen och Anton och Joel har hunnit starta ett mycket större projekt, Muminmuggar.se. För er som inte känner till Muminmuggar så är det e-handel av just Muminmuggar. Anton och Joel startade projektet med mycket små medel och idag är det en liten nischad e-handel som omsätter en hel del pengar(hur mkt får grabbarna själva avslöja i videon)

E-handelsidan Muminmuggar är byggt i WordPress och det har även blivit en spinoff på Muminsmuggars e-handelssida i WordPress. Andra företag efterfrågar samma sak.

I videon pratar vi om Muminmuggar och hur Anton och Joel ser på entreprenörskap. Videon är ca fem minuter lång och gillar ni videon, klicka på stjärnorna på Youtube.

Uppdatering 2014-07-18 Idag driver Joel & Anton en mycket större ehandel med inriktning på köksredskap, kitchemtime.se

Transkribering av videointervjun med Joel och Anton

Christian Rudolf(CR): Hej Joel och Anton.
Anton Malmberg (AM) & Joel Falck(JF): Hallå.
CR: Jag lärde känna er genom nätet. Ni började läsa Disruptive. Och nu sitter vi här för att prata om er, och ett av era projekt: Muminmuggar. Vill ni berätta lite kortfattat om Muminmuggar?
AM: Ja, det kan jag göra. Vi har en bakgrund inom affiliatemarknadsföring och SEO och liknande och hade pratat ett litet tag om att det vore roligt att ta ett steg till och driva en egen webb-butik, men inte riktigt hittat något vi ville sälja. Det är väl där det fastnar för ganska många. Så satt jag och jobbade sent en kväll och var väl egentligen för trött för att jobba. Så när jag ramlade över de här muminmuggarna så såg jag att ja, de kostade väl en 170-180 kronor, och det måste väl finnas viss marginal i det. Så jag registrerade muminmuggar.se och mejlade Joel, ”nu kör vi”. Det var på den vägen. Det var ingen genomtänkt idé på något sätt egentligen.
JF: Och vi är inga tekniker i grunden på något sätt. Vi kunde ju inte alls det vi skulle göra. Vi skulle ju skapa en webb-butik, ett betalsystem integrerat mot en kortläsare, och det var ju ingenting vi kunde alls till en början. Men vi bestämde oss i vilket fall att bygga systemet i WordPress, för det är så vi alltid har jobbat. Sen blev det mycket kodknackande och vi fick helt enkelt lära oss det vi skulle göra under resans gång.
CR: Men nu flyger det?
JF: Ja det är lite fart på verksamheten. Under julhandeln så skickade vi nog en hundra paket.
AM: Vi sålde runt två hundra muggar den månaden mot lite drygt hundra normalt.
CR: Jag tror när vi satt och pratade innan så handlar det ändå kanske om några hundra tusen på årsbasis?
AM: Målet för året är väl att omsätta 3-400,000 på Muminmuggar.
CR: Ni är ju speciella i en bemärkelse: det är ju många som driver e-handel, några tusen individer i Sverige. Ni är ju unika i den bemärkelsen att ni fyller 19 det här året. Jag tror inte det är så många 18-åringar som driver e-handel i Sverige. Ni har drivit egna projekt under en tid, sedan högstadiet. Vad är det som lett er fram till detta? Det här är ju en typ av entreprenörskap. I alla fall ett väldigt ovanligt beteende bland 18-åringar i Sverige idag.
AM: Vi kom ju in på det här… Vi började som sagt med det här i högstadiet med lite affiliatemarknadsföring, lite SEO. Ingen av oss har väl någon bakgrund hemifrån som egenföretagare eller entreprenörer egentligen. I min familj är alla akademiker och Joels föräldrar är musiker och lärare och så. Så det är inte därifrån det har kommit utan för min del var det nog, om jag ser tillbaka på det nu, en vilja att skapa något eget, någonting jag styrde över själv. På den vägen är det.
JF: Ja vi har ju alltid känt ett ansvar att styra över vår egen tillvaro, att man kan inte bara sitta och vänta på att saker och ting ska hända, utan man får faktiskt ordna för sig själv. Exempelvis: om man ser tillbaka ett år tillbaka så gick vi i skolan nio till fem varje dag, jag gick nio till fem. Vi kände att det var inte något som…. vi ville inte ha det så. Och efteråt så har vi dealat och… Jag räknade senast idag, jag läser ungefär tre-fyra kurser nu, och det har frigjort mycket tid, dagtid för att kunna göra just det vi vill.
CR: Alltså ni har förhandlat med eran skola så att ni inte slipper gå i skolan, men har en lite individualiserad studieplan?
AM: Ja det kan man säga. Vi har pratat mycket med vår studierektor som tycker att det är en bra grej att hålla på med företagande vid sidan om och inser att man lär sig mycket på det även om det inte är samma saker som i skolan. Men andra saker ändå. Så han har hjälpt oss att utforma vår skolgång så att det ska kunna fungera med företagandet vid sidan om också.
JF: Det har ju varit en ren förutsättning att vi haft ett stöd från skolan för att kunna göra det vi vill.
CR: Ganska imponerande av svensk skola tycker jag.
AM: Absolut.
CR: Jag tackar er för att ni tog er tid till det här, och jag håller tummarna för Muminmuggar.
AM: Tack så mycket.
CR: Hej.
AM & JF: Hej.

About

Christian Rudolf, mitt Entreprenörskap är sökbyrån Topdog.nu, där jag hjälper stora Svenska företag med deras SEO. Även privat är jag en nätnörd men är även förtjust i matlagning, fika, mopsar & friluftsliv.
Du hittar mig på Twitter här

Comments

 1. Michael Thorzén says:

  Bra sagt av Joel att om man vill att någonting ska hända så får man ta tag i det själv, en sund inställning tycker jag.
  Kanon av skolan att ordna så ni kan jobba med detta samtidigt som ni fortsätter att utbilda er, vilket jag tror kan vara ovanligt. I min mening borde alla skolor uppmuntra entreprenörskap, även om man inte blir en framgång så har man lärt sig otroligt mycket i processen.

  Lycka till!

 2. Simpe says:

  Inspirerande intervju! Kul och kreativ idé och ganska häftigt att de fortfarande går i gymnasiet! Tack för detta Christian.

 3. martin121 says:

  Jag tror det krävs att man är hyfsat självständig för att fatta att man kan göra såna här grejer redan när man går gymnasiet. LIksom så många andra grejer att få ordning på i den åldern: Krävs rätt mkt för att se bortanför nästa fysikprov, fixa en tjej och se bortom de intryck man får från kompis. Så var det iaf för mig. Bra jobbat!

 4. Erik Stenman says:

  Spännande med videointervjuer!
  De har helt klart inspirerat mig att börja med e-handel vilket jag hoppas kunna börja med innan julen iår. Och så är de trevliga att jobba med samt även att dricka kaffe med 🙂

 5. Excitera says:

  Jag vill tipsa om Entrepreneurship Day – vinterns ljusaste event! Kom och inspireras till entreprenörskap. Eventet kommer bestå av inspirationstalare och inspirerande workshops anordnade av Exciteras fyra projekt och Venture Cup. Talar gör bland annat Marcus Bäcklund, Voddlers VD. Eventet går av stapeln 27 januari kl17:0 på Lindstedtsvägen 30, Sing Sing, KTH.

  Läs mer på http://www.entrepreneurshipday.se/

  Excitera har även startat en blogg, som du hittar här: http://excitera.blogg.se/

 6. Joel Falck says:

  Det är otroligt kul om vi kan inspirera andra till att förverkliga sina drömmar! Kan kanske tycka att vi inte riktigt fick ur oss vad vi ville ha sagt i den här videon, och kanske inte på ett särskilt inspirerande sätt, men vad vi säger stämmer – vår skola har bemött våra önskemål väldigt bra. Eftersom det här är något som vi lägger väldigt mycket tid på, så hade det varit tråkigt om skolan inte varit med på det – det hade blivit så mycket ogiltig frånvaro då..

  Jag tror att vad som krävs framförallt är att inse att det faktiskt är möjligt att göra så ofantligt mycket grejer, även när man går på gymnasiet. Har man väl insett det, och sett vilka alternativ det finns till att följa den vägen som alla runt omkring förväntar sig att man ska ta (plugga, plugga, stirra sig blind på utbildningar att kasta sig in på direkt efter gymnasiet..) så tror jag att vägen till förändring kan vara relativt kort.

  Tack alla för er uppmuntran!

 7. Kul, glädjer mig att se unga entreprenörer med en så klar insikt varför. Det är så enkelt en vilja att göra något eget, och att inte vänta på att andra utan ta ansvar för sig själv, många i Sveriges riksdag har fortfarande inte förstått detta!

  Helt klar också imponerad av er skola som stöttat er i detta!

  Pontus & Joel, all lycka och framgång!

  // Nicolai

 8. Olof says:

  Mycket rolig ide med muminmuggar och mycket intressant film. Bra att skolan gick med att de fick mer tid att jobba med det de vill.

 9. Patrik says:

  Riktigt bra! 🙂

Trackbacks

 1. » Ett bra PR-jobb, eller bara flyt Entreprenörsbloggen says:

  […] företaget Muminmuggar.se. De går fortfarande i gymnasiet och driver sitt företag samtidigt. Se intervjun här. I samma inkubator som oss sitter ett företag som heter MobilMobil och som tillhandahåller […]

 2. […] då slår man så klart till. Vi vred datorskärmen och mös ned alla tre i soffan och kollade på Christian Rudolfs senaste videointervju med Anton Malmberg och Joel Falck som driver e-handel och säljer muminmuggar och kryddor på […]

Disruptive.nu - Av Entreprenörer, för entreprenörer

Sommaren 2007 satt vi på Peters varma balkong och tyckte vi skulle göra något. Resultat är det du ser här, Disruptive.nu en blogg om Entreprenörskap och Internet. Vi tyckte att samtalet om Entreprenörskap & Företagande var något vi inte kände igen oss i. Det är inte så konstigt då samtalet om entreprenörskap inte domineras av entreprenörer & Företagare, utan av institutioner eller personer vars finansiering kommer från det offentliga. Vi ville bli en något annorlunda röst och berätta om vår verkligheten och de historier om entreprenörskap vi upplevt eller fått berättade för oss.

Hos Disruptive kommer du väldigt sällan finna artiklar om hur man sparar pengar på skatten eller den optimala juridiska strukturen på ditt företag Här finner du istället personliga berättelser om entreprenörskap som är underhållande, personliga och lärorika. Både våra egna entreprenörsberättelser men även andras i video och intervjuformat.

Internet och Sociala Medier-Vår tids revolution

Alla vi fyra som skriver här, är engagerade i Internet. Det är vår arena och ett språk vi pratar nästan flytande. Internet är också vår tids revolution, en historisk händelse för mänskligheten som vi inte fullo kommer förstå förrän vi sitter på hemmet och byter historier. Vårt entreprenörskap är också nära kopplat till denna förändring av vårt samhälle och ekonomi.Vi som skriver här har tillsammans drivit företag inom de flesta aspekter av internet, alltifrån mobilapputveckling till sökmotorprojekt. Hos disruptive finner du guider och steg för steg artiklar kring olika problem på internet men också djupare filosofiska artiklar om vad internet är, konsekvenser och hur vi nog måste förhålla oss till Internet.

Sökmotoroptimering & Sökmarknadsföring

Det är svårt att skriva om internet utan att prata om sök och Google, det är dessutom mitt, Christians, yrke, då jag driver en byrå, specialiserad på högkonkurrensvertikaler i Google. Sök är den mest komplexa formen av marknadsföring som finns idag. Här på disruptive försöker jag även spegla sök ur lite speciella perspektiv, exempelvis, diskussion om ekosystemet sök eller hacking. Även sökmotorbranschen i skandinavien är utsatt för granskning och diskussion.

Google+