Sidkarta | Disruptive RSS | Kommentarer RSS

Kärnan i entreprenörskapet

När jag hängde på Youtube fann jag en slump denna videon. Det är en av mina husgudar som intervjuas om entreprenörskap, Bengt Johannisson, som är Sveriges första professor i entreprenörskap. Det som gör denna videon speciell är svaret på frågorna som ställes. Bengt diskutera människan. Den är inte som alla annan offentlig debatt kring entreprenörskap som bara handlar om pengar, skatter, jante, rättvisa, bidrag och varför kvinligt och manligt entreprenörskap skull vara annorlunda.

Bengt utrycker sig såhär på frågan vem entreprenören är:

“Entreprenören är en människa som alla barn som bejakar sin mänsklighet, dvs tycker det är roligt och spännande att ta initativ och ansvar för det man gör och göra detta tillsammans med andra..”

Jag vill utveckla detta lite. Det är viktigt för om vi skall få ett mer entreprenöriellt samhälle, vilket jag tycker är viktigt för jag tror det gör människorna i vårt samhälle lyckligare, så är det viktigt att förstå entreprenörskapet som en individiell process och en social process. Först när vi förstår det så kan vi finna det. Jag tror såhär:

Entreprenörskapet är en revolution för enskilda individer. Man är egoistisk och tillfredställer sina innersta önskningar och tankar men man gör det tillsammans med andra. Entreprenörskap är en social aktivitet som bygger på frivilligt utbyte mellan människor.

Jag är fräck och citerar mig själv här men detta citat håller och kommer göra i många år till. Entreprenörskap är kontaktytan mellan egoism och kollektivism. Varken eller och både och, i skön förening.

Vill ni lyssna mer på mig finner mig på Twitter här

About

Christian Rudolf, mitt Entreprenörskap är sökbyrån Topdog.nu, där jag hjälper stora Svenska företag med deras SEO. Även privat är jag en nätnörd men är även förtjust i matlagning, fika, mopsar & friluftsliv.
Du hittar mig på Twitter här

Comments

 1. Lite kul att återse Bengt.
  Han besökte min klass på låg eller mellanstadiet när han studerade Gnosjöandan.
  Vi skulle komma på ett sätt att hjälpa en tant att rasta sin hund. Knäppt tyckte vi då men han fick säkert ut nåt av det, men jag då?
  Hans namn satt sig för det var väl det konstigaste vi hört i Gnosjö, sen fick vi nya kompisar från Vietnam som hade efternamnet först men å vad god mat.Nu är vi internationella.

 2. Lisa says:

  Spännande! “Försök att se människan i varje elev” – det var ett utmärkt råd för att stödja entreprenörskap. Och jag gillade resonemanget om att våga misslyckas, att det är ok – nej, nödvändigt – att misslyckas för att lyckas.

 3. Michael Thorzén says:

  Intressant!
  Håller med dig Lisa, det finns många sådana resonemang som säger att misslyckanden är byggstenen för att lyckas.
  Inte minst med tanke på att om man inte har misslyckats så har man antagligen inte försökt.

Trackbacks

 1. […] men också som konstnär, känner jag igen mig det här. Det är när man vågar det går bra. Christian på Disruptive.nu postade den här videon där Bengt Johannisson intervjuas på ämnet Entrepenörskap och […]

 2. […] problem. Både stora, synliga problem och “problem” du inte ens visste att du hade. Hos Disruptive.nu hittade jag en mer inspirerande beskrivning av entreprenörer, av Bengt Johannison: […]

Disruptive.nu - Av Entreprenörer, för entreprenörer

Sommaren 2007 satt vi på Peters varma balkong och tyckte vi skulle göra något. Resultat är det du ser här, Disruptive.nu en blogg om Entreprenörskap och Internet. Vi tyckte att samtalet om Entreprenörskap & Företagande var något vi inte kände igen oss i. Det är inte så konstigt då samtalet om entreprenörskap inte domineras av entreprenörer & Företagare, utan av institutioner eller personer vars finansiering kommer från det offentliga. Vi ville bli en något annorlunda röst och berätta om vår verkligheten och de historier om entreprenörskap vi upplevt eller fått berättade för oss.

Hos Disruptive kommer du väldigt sällan finna artiklar om hur man sparar pengar på skatten eller den optimala juridiska strukturen på ditt företag Här finner du istället personliga berättelser om entreprenörskap som är underhållande, personliga och lärorika. Både våra egna entreprenörsberättelser men även andras i video och intervjuformat.

Internet och Sociala Medier-Vår tids revolution

Alla vi fyra som skriver här, är engagerade i Internet. Det är vår arena och ett språk vi pratar nästan flytande. Internet är också vår tids revolution, en historisk händelse för mänskligheten som vi inte fullo kommer förstå förrän vi sitter på hemmet och byter historier. Vårt entreprenörskap är också nära kopplat till denna förändring av vårt samhälle och ekonomi.Vi som skriver här har tillsammans drivit företag inom de flesta aspekter av internet, alltifrån mobilapputveckling till sökmotorprojekt. Hos disruptive finner du guider och steg för steg artiklar kring olika problem på internet men också djupare filosofiska artiklar om vad internet är, konsekvenser och hur vi nog måste förhålla oss till Internet.

Sökmotoroptimering & Sökmarknadsföring

Det är svårt att skriva om internet utan att prata om sök och Google, det är dessutom mitt, Christians, yrke, då jag driver en byrå, specialiserad på högkonkurrensvertikaler i Google. Sök är den mest komplexa formen av marknadsföring som finns idag. Här på disruptive försöker jag även spegla sök ur lite speciella perspektiv, exempelvis, diskussion om ekosystemet sök eller hacking. Även sökmotorbranschen i skandinavien är utsatt för granskning och diskussion.

Google+