Sidkarta | Disruptive RSS | Kommentarer RSS

Mina fem bästa entreprenörsvideos på Youtube

Youtube är en av de coolaste uppfinningarna under det första årtiondet av 2000 talet. Att tillgängliga göra all denna filminformationen så jag kan se den när jag vill är faktiskt helt otroligt. Med några knapptryckningar och sökningar hittar jag guldklimpar jag inte ens visste fanns. Att människor fortfarande tittar på TV är för mig en gåta. Varför skall jag konsumera ett visst program på en viss tid. Tanken är faktiskt helt absurd ändå fortsätter en hel mång- miljardindustri att tro just detta. Nåja, det var inte det jag ville denna blogposten skulle handla om. Jag ville dela mina guldklimpar med er. De entreprenörsvideosen som påverkat mina tankar och tom känslor i vissa fall. Egentligen har de ingen ordning men det finns en röd tråd så se gärna videoklippen  i ordning. Njut av dem nu när du inte kan vara ute i snöstormen eller spara dem till en regnig dag.

Entreprenörsvideo nummer 1: Detta är Steve Jobs som håller att avslutstal för de som tog examen från Stanford 2005. Steve berättar tre historier från sitt liv. Alla tre historierna berörde mig djupt första gången jag såg denna. Jag får fortfarande tårar när jag hör den sista historien. I denna videon finns det mycket livsvisdom som går bortom entreprenörskapet. Denna är kanske bland de allra bästa videosen som finns på Youtube. Denna videon representerar också individen. En människa som agent för förändring och hans drivkrafter.

f

Entreprenörsvideo nummer 2. Bengt Johannison är Sveriges första professor i entreprenörskap. Tillika min lärare i kursen entreprenörskap när jag läste vid Växjö Universitet. Sprang på denna videon av en slump. Den är sådär torrt och Utbildningsradiomässigt gjord vilket kontrasterar fint till Bengts ord. Bengt pratar om entreprenörskapet som betydelsefullt för dig som människa. Den ekonomiska aspekten är sekundär. Det poängteras också att entreprenörskapet är en social aktivitet. Något entreprenören gör i djup interaktion med andra. Entreprenörskapet handlar inte bara om en människa och hans eller hennes mål och drömmar. Visst det krävs men en entreprenör utan ett socialt sammanhang är bara ensam.  Han pratar också om svenskars attityd till misslyckande, vilken bara är tragisk och en stor belastning för vårt samhälle.

Entreprenörsvideo nummer 3: Gary Vaynerchuk. Patience and passion. En entreprenörslista utan honom är inte komplett. Måste ses, kan inte beskrivas med ord. Han är som en vandrande vätebomb. Det Gary visar tydligt är den sociala aspekten. Han “hustlar” men han gör det tillsammans med sin flock. Denna hänvisningen till flocken visar bara att entreprenörskapet är inte en ensamaktivitet. Utan ett tillsammans finns det bara ensamhet, så även för entreprenören.

Entreprenörsvideo nummer4: Seth Godin såklart. Förhoppningsvis har ni sett Bengts video vid det här laget där där Bengt pratar om vad som definierar en entreprenör ” en människa som gillar att ta initiativ och ansvar tillsammans med andra…” I denna video bygger Seth på detta. När massmedia och industrisamhället fasas ut är entreprenörens roll “..leading and connecting  people and ideas..”. Entreprenören är i centrum av denna sociala revolution som pågår. Entreprenören är, en ledare för en flock. Entreprenören frigör de enorma mängder social energi som bara ligger och väntar på någonstans att ta vägen.

Entreprenörsvideo nummer 5: Ghandi. Kanske något otippad i era ögon men för mig är Ghandi en av de största förändringsagenterna i världen. Han hade modet att tro på något som kan framstå som helt absurt. Att våld skal mötas med icke våld. Han hade modet att välja den vägen fastän han visste hur mycket sorg och smärta den skulle bringa honom. Ja, troligen visste han att den vägen skulle bli hans död. Tanken och hans gärning var så disruptiv och att England fick släppa Indien. Indien som var kronan i Imperiet. Indien som idag är världens största demokrati och som i min tid kommer vara det folkrikaste landet på jorden och en supermakt. Det är också så att denna ickevåldsprincip inspirerat politiker, ledare, nationer och generationer bla Martin Luther King. Antagligen har Ghandi under sin livstid och efter inspirerat hundratals miljoner människor att se världen med andra ögon.

Denna video visar ickevåldsprincipen. När ni ser den förstår ni varför detta med ickevåld är en disruptiv ide och varför Ghandi för mig är en entreprenör. När ni ser den, känn efter på insidan hur det får att känna. Att fortsätta vandra på den gatan är inte en självklar handling för någon av oss men för Ghandi var det en självklar tanke.

Kopplingen mellan Ghandi och Seth Godin är för mig glasklar. Ghandi skapade en flock, vid det tillfället, 350 miljoner indier, varav rätt många vid tillfället i fråga ställde upp på ickevåldsprincipen. Detta i en tid då internet ännu inte fanns och ett land som vara marginellt mer teknologiskt än Sverige på medeltiden. Tyvärr så höll hans visioner inte hela vägen. Indien råkade i krig med Pakistan och ännu idag har man svårt att komma överens med muslimer. Dock tycker jag inte det förringar hans handling och tankar. Hans arv och handlingar skall ses i ljuset av att möte våld med ickevåld är en gränslös främmande tanke och att sedan i handling bevisa det gör Ghandi till en av de absolut största förändringsagenterna i vår tid.

About

Christian Rudolf, mitt Entreprenörskap är sökbyrån Topdog.nu, där jag hjälper stora Svenska företag med deras SEO. Även privat är jag en nätnörd men är även förtjust i matlagning, fika, mopsar & friluftsliv.
Du hittar mig på Twitter här

Comments

 1. Steve Jobs tal är underbart. Det där om att tala till sig själv i spegeln och fundera på om det inte är dags för förändring – fina ord att komma tillbaka till. Sen är steget ut ur tryggheten dock ganska stort (även för mig).

 2. Jens says:
 3. Rudolf says:

  Tack Jens!

 4. Erik says:

  Riktigt bra filmer. Synd att det ska vara så svårt att hitta det man verkligen älskar bara.

 5. Rudolf says:

  Erik:

  Det är ofta så, därför måste man ha modet att ge sig ut där och testa, trots att det kan vara så att det tar hela livet innan du hittar det!

  Alt är ju att vandra i mellanmjölkens land 😉

 6. Lina says:

  Hej. Jag är nyfiken på det här med enteprenöriellt lärande och hamnade här på din sida. Jag underar hur det kommer sig att det bara är män i dina vidoer. Har du någon reflektion kring det?

Trackbacks

 1. […] Superentreprenören Richard Branson ger sina bästa tips Man kan också hitta bra inspiration med dessa videoklipp från Disruptive.nu […]

Disruptive.nu - Av Entreprenörer, för entreprenörer

Sommaren 2007 satt vi på Peters varma balkong och tyckte vi skulle göra något. Resultat är det du ser här, Disruptive.nu en blogg om Entreprenörskap och Internet. Vi tyckte att samtalet om Entreprenörskap & Företagande var något vi inte kände igen oss i. Det är inte så konstigt då samtalet om entreprenörskap inte domineras av entreprenörer & Företagare, utan av institutioner eller personer vars finansiering kommer från det offentliga. Vi ville bli en något annorlunda röst och berätta om vår verkligheten och de historier om entreprenörskap vi upplevt eller fått berättade för oss.

Hos Disruptive kommer du väldigt sällan finna artiklar om hur man sparar pengar på skatten eller den optimala juridiska strukturen på ditt företag Här finner du istället personliga berättelser om entreprenörskap som är underhållande, personliga och lärorika. Både våra egna entreprenörsberättelser men även andras i video och intervjuformat.

Internet och Sociala Medier-Vår tids revolution

Alla vi fyra som skriver här, är engagerade i Internet. Det är vår arena och ett språk vi pratar nästan flytande. Internet är också vår tids revolution, en historisk händelse för mänskligheten som vi inte fullo kommer förstå förrän vi sitter på hemmet och byter historier. Vårt entreprenörskap är också nära kopplat till denna förändring av vårt samhälle och ekonomi.Vi som skriver här har tillsammans drivit företag inom de flesta aspekter av internet, alltifrån mobilapputveckling till sökmotorprojekt. Hos disruptive finner du guider och steg för steg artiklar kring olika problem på internet men också djupare filosofiska artiklar om vad internet är, konsekvenser och hur vi nog måste förhålla oss till Internet.

Sökmotoroptimering & Sökmarknadsföring

Det är svårt att skriva om internet utan att prata om sök och Google, det är dessutom mitt, Christians, yrke, då jag driver en byrå, specialiserad på högkonkurrensvertikaler i Google. Sök är den mest komplexa formen av marknadsföring som finns idag. Här på disruptive försöker jag även spegla sök ur lite speciella perspektiv, exempelvis, diskussion om ekosystemet sök eller hacking. Även sökmotorbranschen i skandinavien är utsatt för granskning och diskussion.

Google+