En Entreprenörskollega som jag känner har nyligen lanserat en ny tjänst, GovData.se, som gör offentlig information väldigt tillgänglig för alla med en Internetuppkoppling.
Det intressanta med detta är naturligtvis att det krävs en privat Entreprenör, i form av Jonas Lejon, för att göra information som funnits länge i elektronisk form och i teorin varit tillgänglig enligt offentlighetsprincipen, men i realiteten varit relativt svår att nå.
Det behövs svenska entreprenörer även för att “låsa upp” den offentliga apparaten och utveckla dessa organisationer vidare. En fråga till läsarna, hur kan man hjälpa denna process, hur kan entreprenörer ta sig an det offentliga Sverige och göra det bättre? Hur kan det offentliga Sverige öppna upp för entreprenörer?
En Svenska Amerikansk fotnot: En annan Svensk entreprenör jag känner, Ola Rosling, som nu bor här i Kalifornien och arbetar åt Google (han sålde sitt företag GapMinder till Google), arbetar med liknande ting, men primärt med att visualisera offentlig information. Ola berättade för ett litet tag sedan om vad som sker här i USA, där myndigheterna (som redan delar med sig av mer information än de Svenska tydligen), skapar tillgång till rå-data och API’er för att just företag och entreprenörer från stora till små skall kunna bygga tjänster kring detta.
Tänk vilke innovation staten släpper loss genom att släppa denna datan under vilkoret. “ni får inte sälja den”
Istället för att själv syssla med affärer(vilket de knppast klarar av) och all den kapitalbindning som affärer innebär!
Jag tror staten kan spara mångmiljardbelopp och faktikst öka sin egna service dramatiskt, men ngn annan gör det åt dem!
Jag har ett bra exempel, från hur Amerikanska staten gör kring detta.
Amerikanska staten finansierar världens mest omfattande forskningsinstitut, t ex Lawrence Livermore som ligger här i Bay Area, dessa använder världens mest kraftfulla superdatorer för sin forskning. Senast gjorde de en upphandling där IBM, HP, Sun m fl deltog. IBM tog hem denna upphandling, men de intressanta är att kravet för att få projektet för denna superdator, ett kontrakt på ca $230M, så är ett krav att IBM måste kommersiallisera teknologin de leverar och sälja den till privata marknaden.
Underligt kan man tycka? Skall skattepengar betala utveckling av kommersiella produkter för IBM? I detta fall så innebär det ju att det kommer att bli billigare att bygga vidare på denna superdator i framtiden, men också att teknologin blir mer tillgänglig i samhället, och globalt.
Detta tankesätt borde en stat ha när det gäller allt, Amerikanska staten har liknande resonemang kring offentliginformation som man gör tillgänglig.
Det är väl egentligen inte förvånande att det krävs en entreprenör för att göra något nytt? Särskilt inte om den enda “konkurrenten” är den statliga förvaltningen.
Men även i Sverige börjar det röra på sig. I Stockholms stad har man beslutat att tillgängliggöra mängder av information ur stadens arkiv under CC-licens och liknande diskuteras på annat håll. Länsstyrelserna har massor med kul GIS (Geografiska informationssystem)-data tillgänglig på en central webbplats.
Ett problem är att många myndigheter är affärsdrivande. Lantmäteriet släpper inte sina kartor eftersom de har i uppdrag att sälja dem, SCB erbjuder egna analystjänster etc. Det finns ett förslag från en statlig utredning om att förbjuda sådan affärsverksamhet, vilket troligen skulle snabba på upplåsningen av informationen.
Och så lite tutande i egen lur. Jag skrev en uppsats om detta förra hösten och planerar en uppföljare till sommaren. Tyvärr upptäckte jag inte Jonas Lejon förrän efteråt, men Ted Valentin lyfts fram som en föregångare. (Länken går till en PDF) http://arvidlindmansfond.se/assets/files/lundberg.pdf
Johan :
Läsare av entreprenörsbloggar är nog förvånade men på alla myndigheter vore det en revolutionerande tanke 😉
De vet nämligen inte om att staten inte kan skapa ngt, bara distribuera existerande värden.
tyvärr tror jag inte detta kommer vara en smärtfri process och det kommer ta många år. Staten är mkt, men knappast snabb(kan vara bra också)
Jag har inget svar på din fråga Nicolai, men jag gillar kopplingen mellan govdata och gapminder. För en tid sedan funderade jag just på om man inte kunde synliggöra offentliga verksamheters ekonomi på nåt gapminder-liknande sätt (eventuellt har jag bara snott det nånstans ifrån). Nu vet jag inte mer om gapminder mer än jag sett Hans Rosling göra på TED och att google köpt det. Men vad gör google med det? Var inte gapminder en non-profit organisation som skulle synliggöra fn-data?
Jag gillar verkligen konceptet govdata.se och vad jag förmodar är föregångaren data.gov i usa. Men det vore ju ännu coolare om man kunde visualisera det typ gapminder. Förresten, kan man inte få in kommuner och landsting också… ?
Självklart: Offentlig data som görs fritt tillgänglig har mycket större chanser att bli hittad och använd. Här kan ni läsa mer om vad vi gjort med Trendalyzer efter att vi kom till Google: http://googleblog.blogspot.com/2010/03/statistics-for-changing-world-google.html
🙂 Ola