Sidkarta | Disruptive RSS | Kommentarer RSS

Det krävs Entreprenörer för offentligheten

En Entreprenörskollega som jag känner har nyligen lanserat en ny tjänst, GovData.se, som gör offentlig information väldigt tillgänglig för alla med en Internetuppkoppling.

Det intressanta med detta är naturligtvis att det krävs en privat Entreprenör, i form av Jonas Lejon, för att göra information som funnits länge i elektronisk form och i teorin varit tillgänglig enligt offentlighetsprincipen, men i realiteten varit relativt svår att nå.

Det behövs svenska entreprenörer även för att “låsa upp” den offentliga apparaten och utveckla dessa organisationer vidare. En fråga till läsarna, hur kan man hjälpa denna process, hur kan entreprenörer ta sig an det offentliga Sverige och göra det bättre? Hur kan det offentliga Sverige öppna upp för entreprenörer?

En Svenska Amerikansk fotnot: En annan Svensk entreprenör jag känner, Ola Rosling, som nu bor  här i Kalifornien och arbetar åt Google (han sålde sitt företag GapMinder till Google), arbetar med liknande ting, men primärt med att visualisera offentlig information. Ola berättade för ett litet tag sedan om vad som sker här i USA, där myndigheterna (som redan delar med sig av mer information än de Svenska tydligen), skapar tillgång till rå-data och API’er för att just företag och entreprenörer från stora till små skall kunna bygga tjänster kring detta.

About Nicolai Wadstrom

Nicolai Wadstrom is a serial entrepreneur. He started his first company in 1995, and have been starting and running a number of companies since then, ranging from enterprise software, computer games, internet, media and professional services.

Founder of Internet and software consulting companies. Founder of ECM sotware company and Data integration/EAI software company. Software architecture and project management for major companies like IBM, Orange. Angel investor and advisor to Internet, SaaS, software companies. Founder, adviser and investor in public Internet and mobile companies.

His focus is on technology related business and Telecom, Internet, Media and Entertainment (TIME) sector in particular. He has experience from startup companies and technology and consulting for some of the major brands.

About

Nicolai Wadstrom is a serial entrepreneur. He started his first company in 1995, and have been starting and running a number of companies since then, ranging from enterprise software, computer games, internet, media and professional services.

Founder of Internet and software consulting companies. Founder of ECM sotware company and Data integration/EAI software company. Software architecture and project management for major companies like IBM, Orange. Angel investor and advisor to Internet, SaaS, software companies. Founder, adviser and investor in public Internet and mobile companies.

His focus is on technology related business and Telecom, Internet, Media and Entertainment (TIME) sector in particular. He has experience from startup companies and technology and consulting for some of the major brands.

Comments

 1. Rudolf says:

  Tänk vilke innovation staten släpper loss genom att släppa denna datan under vilkoret. “ni får inte sälja den”

  Istället för att själv syssla med affärer(vilket de knppast klarar av) och all den kapitalbindning som affärer innebär!

  Jag tror staten kan spara mångmiljardbelopp och faktikst öka sin egna service dramatiskt, men ngn annan gör det åt dem!

 2. Jag har ett bra exempel, från hur Amerikanska staten gör kring detta.

  Amerikanska staten finansierar världens mest omfattande forskningsinstitut, t ex Lawrence Livermore som ligger här i Bay Area, dessa använder världens mest kraftfulla superdatorer för sin forskning. Senast gjorde de en upphandling där IBM, HP, Sun m fl deltog. IBM tog hem denna upphandling, men de intressanta är att kravet för att få projektet för denna superdator, ett kontrakt på ca $230M, så är ett krav att IBM måste kommersiallisera teknologin de leverar och sälja den till privata marknaden.

  Underligt kan man tycka? Skall skattepengar betala utveckling av kommersiella produkter för IBM? I detta fall så innebär det ju att det kommer att bli billigare att bygga vidare på denna superdator i framtiden, men också att teknologin blir mer tillgänglig i samhället, och globalt.

  Detta tankesätt borde en stat ha när det gäller allt, Amerikanska staten har liknande resonemang kring offentliginformation som man gör tillgänglig.

 3. Johan L says:

  Det är väl egentligen inte förvånande att det krävs en entreprenör för att göra något nytt? Särskilt inte om den enda “konkurrenten” är den statliga förvaltningen.

  Men även i Sverige börjar det röra på sig. I Stockholms stad har man beslutat att tillgängliggöra mängder av information ur stadens arkiv under CC-licens och liknande diskuteras på annat håll. Länsstyrelserna har massor med kul GIS (Geografiska informationssystem)-data tillgänglig på en central webbplats.

  Ett problem är att många myndigheter är affärsdrivande. Lantmäteriet släpper inte sina kartor eftersom de har i uppdrag att sälja dem, SCB erbjuder egna analystjänster etc. Det finns ett förslag från en statlig utredning om att förbjuda sådan affärsverksamhet, vilket troligen skulle snabba på upplåsningen av informationen.

  Och så lite tutande i egen lur. Jag skrev en uppsats om detta förra hösten och planerar en uppföljare till sommaren. Tyvärr upptäckte jag inte Jonas Lejon förrän efteråt, men Ted Valentin lyfts fram som en föregångare. (Länken går till en PDF) http://arvidlindmansfond.se/assets/files/lundberg.pdf

 4. Rudolf says:

  Johan :

  Läsare av entreprenörsbloggar är nog förvånade men på alla myndigheter vore det en revolutionerande tanke 😉

  De vet nämligen inte om att staten inte kan skapa ngt, bara distribuera existerande värden.

  tyvärr tror jag inte detta kommer vara en smärtfri process och det kommer ta många år. Staten är mkt, men knappast snabb(kan vara bra också)

 5. Erik Andersson says:

  Jag har inget svar på din fråga Nicolai, men jag gillar kopplingen mellan govdata och gapminder. För en tid sedan funderade jag just på om man inte kunde synliggöra offentliga verksamheters ekonomi på nåt gapminder-liknande sätt (eventuellt har jag bara snott det nånstans ifrån). Nu vet jag inte mer om gapminder mer än jag sett Hans Rosling göra på TED och att google köpt det. Men vad gör google med det? Var inte gapminder en non-profit organisation som skulle synliggöra fn-data?

  Jag gillar verkligen konceptet govdata.se och vad jag förmodar är föregångaren data.gov i usa. Men det vore ju ännu coolare om man kunde visualisera det typ gapminder. Förresten, kan man inte få in kommuner och landsting också… ?

 6. Ola Rosling says:

  Självklart: Offentlig data som görs fritt tillgänglig har mycket större chanser att bli hittad och använd. Här kan ni läsa mer om vad vi gjort med Trendalyzer efter att vi kom till Google: http://googleblog.blogspot.com/2010/03/statistics-for-changing-world-google.html
  🙂 Ola

Disruptive.nu - Av Entreprenörer, för entreprenörer

Sommaren 2007 satt vi på Peters varma balkong och tyckte vi skulle göra något. Resultat är det du ser här, Disruptive.nu en blogg om Entreprenörskap och Internet. Vi tyckte att samtalet om Entreprenörskap & Företagande var något vi inte kände igen oss i. Det är inte så konstigt då samtalet om entreprenörskap inte domineras av entreprenörer & Företagare, utan av institutioner eller personer vars finansiering kommer från det offentliga. Vi ville bli en något annorlunda röst och berätta om vår verkligheten och de historier om entreprenörskap vi upplevt eller fått berättade för oss.

Hos Disruptive kommer du väldigt sällan finna artiklar om hur man sparar pengar på skatten eller den optimala juridiska strukturen på ditt företag Här finner du istället personliga berättelser om entreprenörskap som är underhållande, personliga och lärorika. Både våra egna entreprenörsberättelser men även andras i video och intervjuformat.

Internet och Sociala Medier-Vår tids revolution

Alla vi fyra som skriver här, är engagerade i Internet. Det är vår arena och ett språk vi pratar nästan flytande. Internet är också vår tids revolution, en historisk händelse för mänskligheten som vi inte fullo kommer förstå förrän vi sitter på hemmet och byter historier. Vårt entreprenörskap är också nära kopplat till denna förändring av vårt samhälle och ekonomi.Vi som skriver här har tillsammans drivit företag inom de flesta aspekter av internet, alltifrån mobilapputveckling till sökmotorprojekt. Hos disruptive finner du guider och steg för steg artiklar kring olika problem på internet men också djupare filosofiska artiklar om vad internet är, konsekvenser och hur vi nog måste förhålla oss till Internet.

Sökmotoroptimering & Sökmarknadsföring

Det är svårt att skriva om internet utan att prata om sök och Google, det är dessutom mitt, Christians, yrke, då jag driver en byrå, specialiserad på högkonkurrensvertikaler i Google. Sök är den mest komplexa formen av marknadsföring som finns idag. Här på disruptive försöker jag även spegla sök ur lite speciella perspektiv, exempelvis, diskussion om ekosystemet sök eller hacking. Även sökmotorbranschen i skandinavien är utsatt för granskning och diskussion.

Google+