Sidkarta | Disruptive RSS | Kommentarer RSS

Amerikabrevet: Varför måste man vara i Silicon Valley/Bay Area?

Detta är en fråga som ofta dyker upp. Alla tycks vara överens om att man vill vara här, men varför måste man vara här med sitt företag? Jag tror det finns många svar, det är attraktivt att bo och arbeta här, från mitt hemma kontor där jag sitter idag, tittar jag ut över en vy som ser ut som ett vykort: Solen skiner, bukten är blå/turkos, himlen är blå med ett par molntussar, och bergskedjorna bortom Oakland sträcker sig mot himlen. Maten är i världsklass, och vi har ingen vinter, och nästan aldrig regn, men sol året om. Dessutom finns det bland de mest spännande företagen i världen här, det finns puls, livskvalité och energi.

Så naturligtivs är det en trivsam plats att bo på, men varför måste mitt företag vara här, när man endå gör allt över Internet?

Över lunch igår diskuterade jag med chef för ett större Svenskt företags avdelning här i Bay area, och hörde ett uttryck som jag nog bara tänkt tidigare:

“Skall man göra något på riktigt måste man vara här”

Det ligger något i det, allt fler företag flyttar sin R&D hit, även om de inte har sin primära marknad här, varför?

 • Talang, det finns kompetenser här som jag inte har sett någon annanstans i världen.
 • Stora delar av det som formar vår tekniska/innovation framåt sker här, det är en kritisk massa av företag, när jag jobbar på ett kritiskt projekt som använder Apple’s senaste produkt, kan jag sitta med deras team som har byggt produkten och få det att fungera.
 • Jag kan ta ett möte med Twitter imorgon, eller Facebook, eller Google om jag behöver för det jag gör.
 • Här kan man testa saker väldigt tidigt.

Märkväl att det handlar inte primärt om det faktum att 25% av världens VC investeringar sker här, det är inte det kapitalet som är det viktigaste, utan den kritiska massan av människor och ledande företag, blandat med en kultur där man gärna testar och gör nya saker. Detta är världens bästa testmarknad för något nytt inom, Biotech, Cleantech, Internet, IT, Medicin (världens bästa forskare och läkare inom medicin finns kring Bay area).

Det finns ett annat uttryck som min fru sa härom månaderna, när hon förklarade för släkten därhemma, “Det är som ett framtidssamhälle – alla är experter och extremt duktiga på det de gör”. Det kanske inte är en händelse att Star Trek’s United Federation of Planets bildades här, eller FN för den delen.

Men tillbaka till varför “mitt företag måste vara här”: Att vara del av ovan, behöver mitt företag vara del av världens bästa talanger och samarbete med världens ledande företag?

Då behöver ditt företag vara här. Det handlar mindre om den Amerikanska marknaden, och mer om hur du bygger ett världsledande företag. Det handlar mycket om hur du som Entreprenör omger dig med kunskap och tar beslut utifrån det.

För egen del kan jag säga att mitt eget idéflöde om företag att starta och bygga har ökat i kvalité sedan jag kom hit och om ger mig med människor i detta eko-system.

Så avslutningsvis, kapitalförsörjning tror många är det enda som man skall komma hit för, eller det enda som saknas i Sverige, men det är bara en del av det. En annan är att den traditionella Svenska exportmodellen funkar inte för att ta till sig det jag beskriver ovan, den är till för företag som skall ut i världen med sin paketerade produkt som har slipats på under många år hemma i Sverige.

I vår nya globala värld, behöver man utveckla och förbättra sin produkt i ett globalt context (som det som finns här), och under den tid det tar för ett genomsnittligt Svenskt företag att bli redo för traditionellt export (5-7 år), har företag här startat och blivit världsledande.

// @nicolaiwadstrom – www.wadstrom.net – bootstraplabs.com

About Nicolai Wadstrom

Nicolai Wadstrom is a serial entrepreneur. He started his first company in 1995, and have been starting and running a number of companies since then, ranging from enterprise software, computer games, internet, media and professional services.

Founder of Internet and software consulting companies. Founder of ECM sotware company and Data integration/EAI software company. Software architecture and project management for major companies like IBM, Orange. Angel investor and advisor to Internet, SaaS, software companies. Founder, adviser and investor in public Internet and mobile companies.

His focus is on technology related business and Telecom, Internet, Media and Entertainment (TIME) sector in particular. He has experience from startup companies and technology and consulting for some of the major brands.

About

Nicolai Wadstrom is a serial entrepreneur. He started his first company in 1995, and have been starting and running a number of companies since then, ranging from enterprise software, computer games, internet, media and professional services.

Founder of Internet and software consulting companies. Founder of ECM sotware company and Data integration/EAI software company. Software architecture and project management for major companies like IBM, Orange. Angel investor and advisor to Internet, SaaS, software companies. Founder, adviser and investor in public Internet and mobile companies.

His focus is on technology related business and Telecom, Internet, Media and Entertainment (TIME) sector in particular. He has experience from startup companies and technology and consulting for some of the major brands.

Comments

 1. Mycket tänkvärd artikel om The Bay Area. Jag delar de flesta synpunkter och vill egentligen bara tillägga lite om varför Silicon Valley ligger där det ligger. Svaret är Standford University ett av världen främsta, där mycket av forskning och utveckling bedrivs i marketing, finance and tech.

 2. Johan, jag håller med dig om att Stanford har betydelse, och det är hur Silicon Valley “startade”, men Stanford är inte det som gör Silicon Valley till Silicon Valley idag, det är en kritisk massa av olika faktorer, tillgång på kompetens, kapital, och en Entreprenörskultur och företag som partners, eko-system, uppköpare som är unik i världen.

  En annan sak som lätt glöms bort är att San Francisco bay area, är ett stort finanscentrum i USA (enda som är större är New york) och har varit det länge, långt innan Silicon Valley, det är inte en tillfällighet att det fanns kapital här att investera i företag.

  När det gäller kompetens är det inte primärt “färska ingennjörer” utan personer som byggt företag förut, med arbetslivserfarenheter som ej går att hitta någon annanstans. Jag springer på personer som är 30, som gjort mer än många hunnit vid 60 i andra hörn i västvärlden (eller USA).

  Men Stanford är speciellt, det är inte så att det är ett Universitet i mängden, här i Bay area finns det 55+ universitet och högskolor, många av dem är top nivå globalt, som Berkley, UCSF osv. Men Stanford är ett av världens bästa universitet, med sökande från hela världen och där Stanford väljer ca 6-7% av världens bästa studenter att ta in. Det är få Universitet som har den möjligheten…

 3. Nic, håller helt med, det är en mycket dynamisk och intressant miljö med många möjligheter i The Bay Area.

Disruptive.nu - Av Entreprenörer, för entreprenörer

Sommaren 2007 satt vi på Peters varma balkong och tyckte vi skulle göra något. Resultat är det du ser här, Disruptive.nu en blogg om Entreprenörskap och Internet. Vi tyckte att samtalet om Entreprenörskap & Företagande var något vi inte kände igen oss i. Det är inte så konstigt då samtalet om entreprenörskap inte domineras av entreprenörer & Företagare, utan av institutioner eller personer vars finansiering kommer från det offentliga. Vi ville bli en något annorlunda röst och berätta om vår verkligheten och de historier om entreprenörskap vi upplevt eller fått berättade för oss.

Hos Disruptive kommer du väldigt sällan finna artiklar om hur man sparar pengar på skatten eller den optimala juridiska strukturen på ditt företag Här finner du istället personliga berättelser om entreprenörskap som är underhållande, personliga och lärorika. Både våra egna entreprenörsberättelser men även andras i video och intervjuformat.

Internet och Sociala Medier-Vår tids revolution

Alla vi fyra som skriver här, är engagerade i Internet. Det är vår arena och ett språk vi pratar nästan flytande. Internet är också vår tids revolution, en historisk händelse för mänskligheten som vi inte fullo kommer förstå förrän vi sitter på hemmet och byter historier. Vårt entreprenörskap är också nära kopplat till denna förändring av vårt samhälle och ekonomi.Vi som skriver här har tillsammans drivit företag inom de flesta aspekter av internet, alltifrån mobilapputveckling till sökmotorprojekt. Hos disruptive finner du guider och steg för steg artiklar kring olika problem på internet men också djupare filosofiska artiklar om vad internet är, konsekvenser och hur vi nog måste förhålla oss till Internet.

Sökmotoroptimering & Sökmarknadsföring

Det är svårt att skriva om internet utan att prata om sök och Google, det är dessutom mitt, Christians, yrke, då jag driver en byrå, specialiserad på högkonkurrensvertikaler i Google. Sök är den mest komplexa formen av marknadsföring som finns idag. Här på disruptive försöker jag även spegla sök ur lite speciella perspektiv, exempelvis, diskussion om ekosystemet sök eller hacking. Även sökmotorbranschen i skandinavien är utsatt för granskning och diskussion.

Google+