Sidkarta | Disruptive RSS | Kommentarer RSS

Roligt entreprenörstest visar vilken typ av entreprenör du är

Tidningen Entreprenör har lagt upp ett test på sin websajt där du genom att svara på ca 30 frågor får veta vilken typ av entreprenör du är. Enligt forskningen (oklart vilken :-)) finns det sex olika entreprenörsarketyper:

 1. Professionell entreprenör
 2. Serieentreprenör
 3. Uppfinnarentreprenör
 4. Livsstilsentreprenör
 5. Arbetsstilsentreprenör
 6. Uppstartarentreprenör

Man betonar att testet inte avgör om man är en entreprenör utan bara visar vilken arketyp man är mest lik.

Både jag och Christian har gjort testet och resultaten stämde ganska väl tycker jag. Enligt testet är jag till 99% Serientreprenör.

Som personlighetsprofil skulle denna arketyp kunna beskrivas som en person som har en stark förmåga att se helheten i affären eller processerna. Han/hon bygger denna helhetssyn på en hög grad av känsla. Kombinerar att styra sina ingivelser och förmåga att se detaljer med entreprenörsarketyp professionelles förmåga till helhetssyn.

I detta finns en påtaglig fallenhet för att kunna integrera olika delar i sin affärsprocess.

Serieentreprenören exponerar en ambivalens ifråga om planerat kontra flexibelt förhållningssätt, och båda dessa orienteringar använder arketypen i sina ageranden. Han/hon har en starkare förmåga att se helheter än detaljer i verksamheten.

Testet tyckte att Christian var 99% Livsstilsentreprenör. Några saker ur utvärderingen som jag tyckte stämde mycket väl in på Christian var:

Som personlighetsprofil skulle denna arketyp kunna beskrivas som en person som ser entreprenörskap i ett helhetsperspektiv, detta fyller grundläggande behov under entreprenörens hela livsfas. I detta avseende en känslomänniska med entreprenörskap som centralt element i livet.

Denne har i regel en hög förmåga att motivera sig själv, och arbetar gärna självständigt, det vill säga styr helst sig själv.

Arketypen uppvisar en tendens att planera sina aktiviteter. Livsstilsentreprenören har en stark förmåga att se helheter i kombination med en stark magkänsla.

På sin hemsida skriver man att testet just nu är gratis vilket implicerar att de kommer att ta betalt för det i framtiden. Att ta betalt för testet är givetvis entreprenöriellt men jag tror dom skulle få mycket mer trafik och länkar om det fortsatte att vara gratis.

Hur som helst, gör testet nu och kommentera gärna nedan hur väl du tyckte att testet stämde.

About

Peter Sandberg är en serieentreprenör som bland annat grundade Funplanet som var en av Sveriges ledande webbsajter under slutet av 90-talet. Peters senaste projekt är Megalessons.com

Comments

 1. websimon says:

  Jag gjorde det här testet och blev till 86% Arbetsstilsentreprenör vilket jag tycker rätt väl överens med vem jag är och vad jag gör. Entreprenörskapet och intresset för arbete blir enligt testet så stort att man jobbar jämt…. 😉

 2. 99% serieentreprenör här också! 😉
  Trevlig helg…
  /Maria

 3. Markus Jalmerot says:

  Tack för tipset. Kul test! Blev pro entreprenör 🙂

 4. Jag fick Uppfinnarentreprenör men det stämmer ju inte alls. Är inte kreativ eller nytänkande för 5 öre.

 5. Andreas says:

  Kul test, blev förvånande en pro entreprenör 🙂

 6. EPT – Entreprenörprofilstestet – är framtaget av Stefan Lindström, entreprenolog, och Hans Olle Frummerin, legitimerad psykolog, efter en idé av Nicklas Mattsson. EPT baseras på forskning kring entreprenörer som Stefan Lindström både bevakat och bidragit till.

 7. Enligt forskningen (oklart vilken :-))

  Här står det.

  Vem har skapat testet?

  Liksom alla människor har Entreprenörer olika egenskaper, egenskaper som gör att de lyckas med sina uppgifter. I den forskning som gjorts inom området i USA bl.a. på MIT (Massachusetts Institute of Technology) har man kunnat urskilja att det finns fem olika slags profiler, generella typer eller som vi kallar det, arketyper, för en entreprenör. Det är denna forskning som ligger som bas för detta test samt den sjätte arketyp som entreprenolog Stefan Lindström funnit – arbetsstilsarketypen. Som han lanserade för första gången på The International Conference of Thinking 2009. Stefan Lindström och legitimerade psykologen Hans Olle Frummerin har skapat testet, baserat på Lindströms kunskaper om entreprenörer och Frummerins kunskaper om psykologi och tester.

Disruptive.nu - Av Entreprenörer, för entreprenörer

Sommaren 2007 satt vi på Peters varma balkong och tyckte vi skulle göra något. Resultat är det du ser här, Disruptive.nu en blogg om Entreprenörskap och Internet. Vi tyckte att samtalet om Entreprenörskap & Företagande var något vi inte kände igen oss i. Det är inte så konstigt då samtalet om entreprenörskap inte domineras av entreprenörer & Företagare, utan av institutioner eller personer vars finansiering kommer från det offentliga. Vi ville bli en något annorlunda röst och berätta om vår verkligheten och de historier om entreprenörskap vi upplevt eller fått berättade för oss.

Hos Disruptive kommer du väldigt sällan finna artiklar om hur man sparar pengar på skatten eller den optimala juridiska strukturen på ditt företag Här finner du istället personliga berättelser om entreprenörskap som är underhållande, personliga och lärorika. Både våra egna entreprenörsberättelser men även andras i video och intervjuformat.

Internet och Sociala Medier-Vår tids revolution

Alla vi fyra som skriver här, är engagerade i Internet. Det är vår arena och ett språk vi pratar nästan flytande. Internet är också vår tids revolution, en historisk händelse för mänskligheten som vi inte fullo kommer förstå förrän vi sitter på hemmet och byter historier. Vårt entreprenörskap är också nära kopplat till denna förändring av vårt samhälle och ekonomi.Vi som skriver här har tillsammans drivit företag inom de flesta aspekter av internet, alltifrån mobilapputveckling till sökmotorprojekt. Hos disruptive finner du guider och steg för steg artiklar kring olika problem på internet men också djupare filosofiska artiklar om vad internet är, konsekvenser och hur vi nog måste förhålla oss till Internet.

Sökmotoroptimering & Sökmarknadsföring

Det är svårt att skriva om internet utan att prata om sök och Google, det är dessutom mitt, Christians, yrke, då jag driver en byrå, specialiserad på högkonkurrensvertikaler i Google. Sök är den mest komplexa formen av marknadsföring som finns idag. Här på disruptive försöker jag även spegla sök ur lite speciella perspektiv, exempelvis, diskussion om ekosystemet sök eller hacking. Även sökmotorbranschen i skandinavien är utsatt för granskning och diskussion.

Google+