Sidkarta | Disruptive RSS | Kommentarer RSS

“Sverige är Världens Bästa Entreprenörsland”/Douglas Roos

Douglas Roos berättar varför Sverige är världens bästa Entreprenörsland. En aspekt av EntreprenörsSverige, som du nog inte tänkt på. Denna video gjordes spontant när jag intervjuade Douglas.


Vad tycker du?

About

Christian Rudolf, mitt Entreprenörskap är sökbyrån Topdog.nu, där jag hjälper stora Svenska företag med deras SEO. Även privat är jag en nätnörd men är även förtjust i matlagning, fika, mopsar & friluftsliv.
Du hittar mig på Twitter här

Comments

 1. Jonas says:

  Håller faktiskt helt med. Det är ett av skälen till att jag har vågat starta så många projekt trots en hel del missly… lärdomar i ryggen. Skiter det sig kan man alltid börja plugga, och får man inte plugga finns det a-kassa, och får man inte a-kassa så får man socialbidrag.

  Snygg logga förresten, inte sett den förrän nu 🙂

 2. rudolf says:

  Tack Jonas

  Kul att du gillade den. Tog sin tid att få till, designen höll på att kräkas på mig i slutet 😉

 3. Jag tycker Douglas har en väldigt bra poäng, fler behöver våga, och inte vara så rädda för att bli Entreprenör? Och fler behöver sluta bry sig om vad alla skall tro och tycka om man misslyckas. Så enkelt är det. Det handlar i Sverige mer om kultur än något annat.

  Ur min synvinkel som Svensk i Silicon Valley, så finns det ju ett par dimensioner till. USA är ett super entreprenörsland, Sverige kan säker konkurrera på många sätt med USA inom detta. Men det finns bara ett Silicon Valley världen, och detta är världens bästa Entreprenörskilmat. Jag tror inte andra delar av USA eller världen för den delen kommer att kunna mäta sig med Silicon Valley som entreprenörsmetropol på lång tid. Och det är inte alla pengar som finns att investera här (fortfarande mer än 25% av världens riskkapital är kring Bay area). Det som saknas mest i Sverige som finns här (i Silicon Valley), och faktiskt går att kopiera är kunskap, kultur och attityd till Entreprenörsskap, och risker.

  Så vad som sker här innebär ju inte att man inte kan bygga fantastiska bolag och entreprenörsresor i Sverige, det är bara att sätta igång!

 4. Erik Starck says:

  Emil från Neo4J (Malmö-startup som nyligen tagit in VC och flyttat till SV) håller inte med. På flera plan spelar vi i lingonserien: http://www.slideshare.net/emileifrem/startups-in-sweden-vs-startups-in-silicon-valley

 5. Philip says:

  Jg håller med till viss del. Visst, det är inte farligt att misslyckas i Sverige just eftersom vi inte kommer hamna på gatan ändå. Fler borde våga satsa på sina idéer i Sverige. Men och andra sidan så tycker jag fortfarande att vi har en bit kvar till att bli världens bästa entrepenörsland. Det måste bli lättare för småföretagare att starta en firma, och vi måste sänka skatterna så att vi inte har en av världens högsta skatter. Först då tror jag att det kan bli riktigt bra!

 6. Fredrika says:

  Jag håller verkligen med Douglas. Det är dessutom lätt att starta firma i Sverige, särskilt jämfört med hur det var för tio år sedan. Det är bara att köra, och den personliga risken är relativt liten – som han säger, man kommer inte att hamna på gatan eller dö. Sedan är det en helt annan sak att det kan finnas bättre entreprenörsklimat i andra regioner, men inte fan gör man sig som entreprenör beroende av de yttre omständigheterna. Om jag ska provocera tycker jag det är lite väl mycket offerkofta ibland över att det “är så mycket bättre i t.ex. Silicon Valley” och liknande.

  Vad bryr vi oss om det, vi kör. Heja Douglas!

 7. Magnus says:

  Även jag tycker att Douglas har en poäng med att man måste ta lite risk för att kunna lyckas. Det gamla talesättet “Man måste våga för att vinna” passar bra in här tycker jag. Nu sitter jag själv och kastar sten i glashus då jag fortfarande är både anställd och egenföretagare. Bara man tar det första steget in i entreprenörsvärlden så kommer följande steg snart, som ett barns första stapplande steg, vingliga till en början men stadigare ju längre tiden går.

 8. @erik, som du och jag har pratat om många gånger, Emil har rätt, även om han missat att många av de logos han använder som Svenska entreprenörsframgångar, är Svenska entreprenörer som många flyttade ut dessa bolag från Sverige innan de ens startade (och Prezi är ju faktiskt mest Ungerskt!), men inte alla. Det finns en anledning till att jag flyttat hit till Silicon Valley. Men det finns duktiga Svenska entreprenörer, men det kommer aldrig att finnas ett Silicon Valley i Sverige för det. Silicon Valley entreprenörerna är de bästa från Sverige (och alla andra länder) i världen. Det Emil gör med Neo4J, hade gått väldigt mycket snabbare att exekvera här.

  Men allt detta är en annan diskussion tycker jag, du skapar inte ett Facebook, Google eller Twitter i Sverige. Och du grundar inte ett Spotify utan att ha djupa fickor att bevisa det först (och Spotify har ju moderbolag i Luxemburg och utvecklingsbolag i Sverige). Men det finns mycket utrymme for entreprenörskap i Sverige, och det finns inga ursäktar för att inte bli entreprenör om du vill i Sverige. Om man har ambitioner som är större än Sverige, gör som jag och Emil gjort, bygg och ta dig hit, men det finns fortfarande mycket att göra som entreprenör i Sverige! Och antingen bygger man under lång tid och kanske tar sig hit med sitt bolag i Sverige, eller stannar man i Sverige eller tar Europa. Eller så väljer man att man vill sikta mot stjärnorna, och då skall man nog börja här i Silicon Valley (eller komma hit relativt snart).

Trackbacks

 1. […] Disruptive intervjuar Douglas Roos […]

Disruptive.nu - Av Entreprenörer, för entreprenörer

Sommaren 2007 satt vi på Peters varma balkong och tyckte vi skulle göra något. Resultat är det du ser här, Disruptive.nu en blogg om Entreprenörskap och Internet. Vi tyckte att samtalet om Entreprenörskap & Företagande var något vi inte kände igen oss i. Det är inte så konstigt då samtalet om entreprenörskap inte domineras av entreprenörer & Företagare, utan av institutioner eller personer vars finansiering kommer från det offentliga. Vi ville bli en något annorlunda röst och berätta om vår verkligheten och de historier om entreprenörskap vi upplevt eller fått berättade för oss.

Hos Disruptive kommer du väldigt sällan finna artiklar om hur man sparar pengar på skatten eller den optimala juridiska strukturen på ditt företag Här finner du istället personliga berättelser om entreprenörskap som är underhållande, personliga och lärorika. Både våra egna entreprenörsberättelser men även andras i video och intervjuformat.

Internet och Sociala Medier-Vår tids revolution

Alla vi fyra som skriver här, är engagerade i Internet. Det är vår arena och ett språk vi pratar nästan flytande. Internet är också vår tids revolution, en historisk händelse för mänskligheten som vi inte fullo kommer förstå förrän vi sitter på hemmet och byter historier. Vårt entreprenörskap är också nära kopplat till denna förändring av vårt samhälle och ekonomi.Vi som skriver här har tillsammans drivit företag inom de flesta aspekter av internet, alltifrån mobilapputveckling till sökmotorprojekt. Hos disruptive finner du guider och steg för steg artiklar kring olika problem på internet men också djupare filosofiska artiklar om vad internet är, konsekvenser och hur vi nog måste förhålla oss till Internet.

Sökmotoroptimering & Sökmarknadsföring

Det är svårt att skriva om internet utan att prata om sök och Google, det är dessutom mitt, Christians, yrke, då jag driver en byrå, specialiserad på högkonkurrensvertikaler i Google. Sök är den mest komplexa formen av marknadsföring som finns idag. Här på disruptive försöker jag även spegla sök ur lite speciella perspektiv, exempelvis, diskussion om ekosystemet sök eller hacking. Även sökmotorbranschen i skandinavien är utsatt för granskning och diskussion.

Google+