Sidkarta | Disruptive RSS | Kommentarer RSS

Entreprenörskap i serieformat exporteras till Silicon Valley

När jag var liten fann man mig oftast med en penna i handen ritandes krumelurer och gubbar. Mitt tidigaste medvetna minne av att teckna var nånstans från då jag var 6 år gammal och hade tecknat av en stegrande häst från någon bok. Jag ritade med en ganska tjock filtpenna med kvadratisk nos och minns hur nöjd jag var hur jag fick till en av hästens hovar genom att bara trycka till på ett speciellt sätt med detta ganska trubbiga ritredskap. Jag minns till och med färgen på pennan – grön.

Inte en dag gick utan att jag tecknade och när jag gick på högstadiet var högsta drömmen att bli serietecknare. Jag tecknade på allt jag kom åt inklusive skolböcker och skolbänkar. En gång tecknade jag t.o.m på väggen i klassrummet under en lektion. Inte för att vara olydig utan bara för att jag måste. Just den teckningen tvingades jag givetvis att ta bort av en ganska arg lärare eftersom den hunnit växa sig större än en A4 innan han upptäckte den.

Någonstans straxt efter att jag började gymnasiet slutade jag dock att teckna, Antagligen för att träning och datorer alltmer började ta min tid och intresse. Detta teckningshiatus skulle komma att hålla i sig under hela 30 år fram till i höstas då det en kväll i goda vänners sällskap började bubbla upp små seriemanus i mitt huvud. De var relaterade till webb och entreprenörskap och jag började som i ett rus anteckna och skissa frenetiskt i mitt medhavda anteckningsblock. Snart hade jag vispat fram två huvudpersoner som jag först senare insåg var löst baserade på mig själv och en god vän från Funplanettiden.

Saknades nu bara ett namn men även det kom till mig lekande lätt då jag måste befunnit mig i ett 100%-igt flow. Namnet blev Jafsu Just Another Fucking StartUp och det kändes nästan ödesbestämt att det domännamnet skulle visa sig vara ledigt!

I ett ögonblick hade 10 års ihärdigt tecknande från barndomen syntetiserats med erafrenheter från 16 års startupliv och 5 års bloggande om entreprenörskap till en liten tecknad webbserie. En fantastisk upplevelse eftersom den på så många plan representerar just mig och vad jag är. Dessutom tyckte jag att Jafsu fyllde en lucka i startup-communityt som inte hade någon egen serie.

Under hösten tecknade jag ett tiotal strippar som fick ett vänligt mottagande men jag gjorde sen ett uppehåll då andra saker krävde min uppmärksamhet. Jag släppte dock aldrig tanken på hur Jafsu skulle kunna utvecklas och en av de saker som stod högst på listan var att få ut Jafsu inför en mer internationell startuppublik.

För några veckor sen gick den drömmen så i uppfyllelse. Efter  en opportunistisk tweet till Sarah Lacey och hennes nya techbusinessblogg Pandodaily där jag undrade om inte Jafsu skulle passa bra som ett unikt men relevant redaktionellt innehåll så fick jag till svar att de älskade  den och gärna ville hitta en samarbetsform. Vi kom överrens om att de får exklusivitet att publicera helt nya Jafsu-strippar varje fredag. Först efter några dagar läggs dom upp på Jafsu.com. Jag begärde inget (och hade antagligen heller aldrig fått) arvode. För mig är det tillräcklig belöning att Jafsu får den publik jag faktiskt anser att den förtjänar :-). Om du själv tycker om tonen i Jafsu så får du hemskt gärna lika den på fejjan!

About

Peter Sandberg är en serieentreprenör som bland annat grundade Funplanet som var en av Sveriges ledande webbsajter under slutet av 90-talet. Peters senaste projekt är Megalessons.com

Trackbacks

  1. […] Entreprenörskap i serieformat exporteras till Silicon Valley [disruptive.nu] poäng | Postat maj 6 av Erik Starck […]

Disruptive.nu - Av Entreprenörer, för entreprenörer

Sommaren 2007 satt vi på Peters varma balkong och tyckte vi skulle göra något. Resultat är det du ser här, Disruptive.nu en blogg om Entreprenörskap och Internet. Vi tyckte att samtalet om Entreprenörskap & Företagande var något vi inte kände igen oss i. Det är inte så konstigt då samtalet om entreprenörskap inte domineras av entreprenörer & Företagare, utan av institutioner eller personer vars finansiering kommer från det offentliga. Vi ville bli en något annorlunda röst och berätta om vår verkligheten och de historier om entreprenörskap vi upplevt eller fått berättade för oss.

Hos Disruptive kommer du väldigt sällan finna artiklar om hur man sparar pengar på skatten eller den optimala juridiska strukturen på ditt företag Här finner du istället personliga berättelser om entreprenörskap som är underhållande, personliga och lärorika. Både våra egna entreprenörsberättelser men även andras i video och intervjuformat.

Internet och Sociala Medier-Vår tids revolution

Alla vi fyra som skriver här, är engagerade i Internet. Det är vår arena och ett språk vi pratar nästan flytande. Internet är också vår tids revolution, en historisk händelse för mänskligheten som vi inte fullo kommer förstå förrän vi sitter på hemmet och byter historier. Vårt entreprenörskap är också nära kopplat till denna förändring av vårt samhälle och ekonomi.Vi som skriver här har tillsammans drivit företag inom de flesta aspekter av internet, alltifrån mobilapputveckling till sökmotorprojekt. Hos disruptive finner du guider och steg för steg artiklar kring olika problem på internet men också djupare filosofiska artiklar om vad internet är, konsekvenser och hur vi nog måste förhålla oss till Internet.

Sökmotoroptimering & Sökmarknadsföring

Det är svårt att skriva om internet utan att prata om sök och Google, det är dessutom mitt, Christians, yrke, då jag driver en byrå, specialiserad på högkonkurrensvertikaler i Google. Sök är den mest komplexa formen av marknadsföring som finns idag. Här på disruptive försöker jag även spegla sök ur lite speciella perspektiv, exempelvis, diskussion om ekosystemet sök eller hacking. Även sökmotorbranschen i skandinavien är utsatt för granskning och diskussion.

Google+