Antal nya företag som startas varje år har ökat med ca 50% sedan borgarna kom till makten. För ett land där Jante fortfarande är stark, måste det ses som en bedrift. Om tre veckor är det val och vi bombas med budskap från våra politiker. Det är ganska sällan man får någon typ av sanning i dessa budskap. Det handlar mer om snuttifieringar och förenklingar. Politiker är inte väsentligt annorlunda än andra marknadsförare på den punkten. Jag har sedan länge slutat lyssna på orden och istället kolla på handlingar och data och det är just data jag vill peka på i denna artikeln.
Data förenklar din utvärderingsprocess väsentligt, både i tid och tillförlitlighet. Sedan borgarna kom till makten för 8 år sedan har det skett en fullkomlig explosion av nya företag. Idag startas det ca 50% fler företag än vad det gjordes i början 2000-talet. En sådan här ökning, om den fortsätter i 8-12 år till innebär inget annat än en revolution av svenskt näringsliv. Fler nystartade företag, ökar nämligen sannolikheten för att få fler stora och medelstora företag. Speciellt det sistnämda är något som svenskt näringsliv behöver. I förlängningen betyder det också många fler jobb och ett mer diversifierat näringsliv, som är mindre känsligt för externa chocker.
Svensk ekonomi med ca 50% exportandel av BNP är väldigt känsligt, vilket den kraftiga BNP-nedgången 2009 visar när, världsekonomin nästan kollapsade. Förhoppningvis är det så att du som väljer har några frågor som du utvärderar våra politiker på. Om en av dessa frågor är företagande och därmed i det långa perspektivet, jobben. Då är det moderaterna och borgarna som får det plustecknet i din lista.
Mitt tips till dig, är att kolla lite bortom den politiska retoriken och gräv ned dig i de förändringar som skett i vårt samhälle de senaste 8 åren. Fokusera på kvantitativ data och på källor som visar datan på ett mer objektivt sätt oavsett vilken fråga du tycker är viktig. Att använda hjärnan mer än vad man använder hjärtat är en bra regel när man utvärderar politiker. Anledningen till det är att politiker är inte bara politiker, de är marknadsförare som ej omfattas av konsumentköplagen eller avtalslagen.
Hur många av dessa “företagare” är föredetta anställningar som gjorts om till enskilda firmor på grund av försvagad rättigheter för arbetare?
Stefan
Det finns lika många anledningar till företagsstarter som det finns företag. En del anledningar är bättre än andra. En del som “tvingas” kommer uppleva att de trivs, en del gör inte det och lägger ned när nya möjligheter öppnar sig. Oavsett så de individer som gör detta, oavsett bakgrund, får nya insikter och färdigheter om sig själva, arbetslivet och sig själva. Färdigheter de kan nyttja i sina framtida karriärer, oavsett vart det bär dem.
@ Stefan – Det lär ju vara väldigt långt ifrån majoriteten av dem i alla fall. Omvänt skulle man för att använda samma förenklade retorik kunna ställa motfrågan: Hur många som velat starta eget innan har inte kunnat göra det pga att socialdemokraterna/vänstern försvagat individens möjlighet att göra det? Sannolikt större delen av dem! Men, det lite samma kvasiargumentation. Fakta är alltid bättre!
Jag tror också man måste se datan, inte lägga för mkt egna värderingar i den. Finns det människor som känt sig tvingade i den populationen, säkert. Finns det 20-30000 människor per år, som går från “arbetare” till företagare i nästan 8 år. Känns helt orimligt.
Statistiken visar också att många företag försvinner efter 3 år men det man bör se det som en process. Fler nystartade företag idag, ökar sannolikheten för många fler medelstora företag om 10-15 år. Att gå från att vara “icke företagare” till att bli företagare tar tid. Individer behöver lära om och lära sig nya färdigheter och företagare är ett praktikst yrke, man måste öva skarpt.
Ur det perspektivet blir datan du ser framför dig, ännu viktigare sett ur ett samhällsperspektiv. För de 20-30000 nya företagare varje år, är den redan livsviktigt, Det är en av deras stora livsprojekt vi pratar om och det som sätter maten på bordet.
Intressant! Hur många av dessa är enmansföretag och hur många har också anställt? Att fler blir företagare är generellt bra, men min bild är att det är lätt och ofta ganska fördelaktigt att ha ett eget företag, medan det är ett elände att anställa andra. Är den bilden fel eller i alla fall nyanseras ordentligt?
@patrick
Jag tror det är både och. Har du en affärsmodell med anständig marginal och tillväxt, då är det nog inget elände men säg att du har en restaurang på en ord på landet. Då har du ingen tillväxt, dålig marginal och höga fasta kostnader. Där är det tuffare att anställa.
I datan ovan finns bägge typerna. Jag brukar likna företagande vid att bygga modellplan. Första planet ser för jälvigt ut, andra är ok, tredje är fint. Så det är först vid tredje företaget som du verkligen tillför mkt till övriga samhället. Dock måste man ju få lov att börja någonstans och desto fler som börjar, desto fler “fina modellflygplan” blir det även om processen dit har hög bortfallsprocent.
läs här:
http://disruptive.nu/2007/10/12/att-starta-foretag-ar-som-att-bygga-modelflygplan/
Åh, ett svenskt mittelstand. Det vore något… *drömmer sig bort*
Vänsterpartiet är inte småföretagarnas favoritparti. Bilden av Vänsterpartiet är att vi bekämpar storkapitalet och småkapitalet med samma hårda nypor. Delvis har vi oss själva att skylla för att den här bilden fått fäste. Rågången mellan att värna löntagarnas rättigheter gentemot multinationella företag och oseriösa arbetsköpare och att underlätta för bagaren i Blomstermåla har inte alltid varit glasklar. Och genom åren har skämten varit många om att Vänsterpartister med egen firma gått och blivit kapitalister.
Men delvis är det också en bild av oss pådyvlad utifrån som inte stämmer. Både Sverige och Vänsterpartiet har förändrats. Sanningen är att Vänsterpartiet inte bekämpar små företag, tvärtom. Vi har självklart alltid ett löntagarperspektiv i vår politik, men inser också att om löntagarna ska ha ett arbete att gå till måste vi föra en politik som ger förutsättningar för företag att växa. Dessutom ser Småföretagarsverige helt annorlunda ut i dag än för bara tjugo år sen. I takt med att fasta anställningar blir allt sällsyntare i många yrkesgrupper blir det vanligare med enmansföretagare, ofta med låg inkomst och långa arbetsdagar.
Därför har Vänsterpartiet samlat en rad förslag som ska göra det lättare för småföretagare i Sverige. Detta är de fem viktigaste punkterna:
1. Sänk arbetsgivaravgiften
Vi föreslår en sänkning av arbetsgivaravgiften med fem procent för företag med ett fåtal anställda. För enmansföretag föreslår vi en sänkning av egenavgiften med 7,5 procent och en sänkning av arbetsgivaravgiften till 10,21 procent om enmansfirman anställer en person. Det har nämligen visat sig att det största motståndet mot att göra anställningar finns hos just de företagare som inte tidigare har någon anställd.
2. Ta bort sjuklönekostnaden
Vi föreslår att företag med upp till tio anställda helt ska slippa betala 14 dagars sjuklön.
3. Ge exportstöd till småföretag
För småföretag är i dag exportmarknaden i stort sett en stängd marknad. Företagen saknar många gånger de verktyg som behövs för att skapa kontakter på den utländska marknaden, skapa samarbete med utländska företag eller bara ta sig till mässor i utlandet. Därför föreslog Vänsterpartiet 200 miljoner kronor till exportfrämjande åtgärder för perioden 2010–2012.
4. Stöd forskning
För att ge fler småföretag möjlighet att växa genom innovativa varor och tjänster inom miljö- och energiområdena vill vi öka forskningsanslagen till småföretag. Bland annat vill vi kraftigt öka anslaget till forskningsprogrammet Forska & Väx med 100 miljoner kronor 2010-2012 och till stiftelsen Bioteknikföretag med 30 miljoner kronor per år.
5. Stärk det sociala skyddsnätet för småföretagare
Personer som driver eget företag med F-skattsedel ska ha samma rätt till trygghet som anställda. Det finns i dag ingen möjlighet att till rimlig kostnad försäkra sig mot längre inkomstbortfall, vilket gör att ett litet företag kan bli mycket sårbart.
Det här är förslag som går längre än den borgerliga alliansens förslag. Det finns dock en viktig skillnad mellan Vänsterpartiets och högeralliansens syn på småföretagande. Vi menar att egenföretagande måste bygga på fri vilja, entusiasm och idéer och inte bli en nödlösning när kallelserna till anställningsintervjuer uteblir. Sådana lösningar ger inte de bästa förutsättningarna för ett framgångsrikt företagande.
Inledningsvis skrev jag att Vänsterpartiet inte är småföretagarnas favoritparti. Det stämmer inte längre. I alla fall inte om man ska tro den enkät som organisationen Företagarna gjort bland sina medlemmar. I den enkäten fick man ta ställning till vilka av de politiska partiernas småföretagsfrämjande förslag man gillade mest. Vänsterpartiets förslag rankades näst högst, före alla de borgerliga partiernas förslag, slagna bara av Miljöpartiet. I enkäten var förslagen anonymiserade, de röstande småföretagarna visste alltså inte vilket parti som låg bakom vilket förslag. Så nuförtiden är vi småföretagarnas favoritparti. Småföretagarna vet bara inte om det ännu.
Det var också 2013 lika mycket konkurser som direkt efter bank-kraschen 6990st
http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Foretagande/Entreprenorskap/Foretagskonkurser/?from160=2006&to160=2013
År 2014 blir det minst 50% fler än 2013. Antal inledda är redan uppe i över 9600st
http://www.allabolag.se/what/bolag_med_konkurs_inledd
De sänkte aktiekapitalet till 50 000kr år 2010 för att “öka” sysselsättningen. Lockade med likviditetsslukande nystartjobb osv.
Sysselsatt blir du sen 24/7 med en lön som är sämre än alfakassan i början. Break even är ett lotteri och för de flesta som inte kan leva på nära anhöriga eller investerare, så slutar det normalt med en utbrändhet som du inte kan sjukskriva dig ifrån, för då blir det ännu värre..
När du sen som småföretagare har gått i konkurs så ska du få smaka på byråkrater. Juridisk Person och dess skydd är som en blindtarm. Den finns där, men man vet inte om den e till någon nytta. De flesta nya AB är enmansföretag och de tror de endast riskerar de 50 lax de satsa. När du sen gått i konkurs så inser du efter att ha läst djupt ner på någon undersida med information om att du “KAN” bli personligt ansvarig. Men det handlar inte längre om att du “KAN”, du “BLIR DET”. För där har Anders Borg sätt till under sina 2 mandat att kliva över lik för att . Folk som startar eget måste bli mycket mer informerade om vilka risker det är.
Ja,,, jag har gått i konkurs å varit bitter över det för ett halvår sen när det skedde. Men är det faktiskt inte längre. Glad att jag acceptera läget och valt ny inriktning i livet.
Jag trodde jag var Moderat för jag alltid velat ha eget. Men nu vet jag vad jag inte ska rösta på. Det är inte humant att driva ett land där klyfterna ökar på detta sätt. Ser sammanställningar om att vi har bäst ekonomi hit och dit. Tror fan det, när man stryper småföretagare, pensionärerna, skolan, vården osv.
@Ed
I denna undersökningen som du referar till, var förslaget om vinstförbud med?
Antalet nya företag är ett ganska ointressant mått på hur den svenska arbetsmarknaden mår. Det intressanta är arbetslösheten och sysselsättningsgraden. Samtidigt som antalet (små)företag har blivit fler, har arbetslösheten ökat och ligger nu på katastrofala 7,1%. Det behövs en ny politik i Sverige för fler jobb och som ger företag goda möjligheter att växa och anställa. Investeringar i järnväg och bostadsbyggande är en viktig del av en sådan politik. Ed Vivenius ger en hel rad ytterligare bra förslag i en kommentar ovan. Den del av vänsterpolitiken som går ut på att utjämna klyftor och skapa en social trygghet, är i förlängningen också bra för tillväxten. Att öka låginkomsttagares inkomster är produktivt; pengarna går direkt ut i konsumtion igen – till skillnad från när man framförallt ökar höginkomsttagarnas disponibla inkomst genom skattesänkningar, som regeringen gjort de senaste åtta åren. Dessutom är de flesta företagare beroende, precis som oss löntagare, av ett starkt socialt skyddsnät, en avgiftsfri och högklassig skola åt våra barn, bra, kostnadsfri sjukvård osv. Det finns med andra ord all anledning för de allra flesta småföretagare att rösta vänster nästa söndag. För tillväxten, jobben och välfärden.
@elisabeth
” Att öka låginkomsttagares inkomster är produktivt; pengarna går direkt ut i konsumtion igen –”
Det är ju det som jobbskatteavdraget gjort….
Jag tror att borgarna kan creddas för allt som relaterar till RUT och ROT där har ju deras politik skapat en delvis ny möjlighet. Privatiseringen av VSO bidrog också.
Men jag tycker ni missar en viktigt poäng som jag ändå tror står för merparten av förändringen: En allmänt ökat positiv bild till entreprenörskap inom västvärden. Fler unga tycker att det är ett mål och självändamål att vara sin egen.
Den andra, mindre smickrande sidan, är ju att det ju har blivit sämre och sämre att vara anställd i många sektorer. Många av de frilansarna vi arbetar med har varit, och ville vara anställda, men erbjöds inte denna möjlighet.
@Christian: Vore intressant att se hur dessa nya företag fördelar sig segmenterat både på industri och “drivkraft”. Har du några bra länkar måhända?
Ja, det kan inte uteslutas att det är så som du säger. Om det är en trend eller inte i verklig handling är jag inte helt säker på. Det en sak lyssna på snacket i media(som till 3/4 är entreprenörskap/politik) det är en annan sak att verkligen göra det. Produkten “entreprenörskap” är inte lika lättsåld i handling som det är att sälja foppa tofflor
Kolla denna Google trends sökningarna som speglar defacto “konsumentintresse” för ämneet, så kan du inte se den trenden du referar till. La även till brandnamnet för en svensk publikation i ämnet och den är väl inte lika negativ men de kämpar med att upprätthålla intresset för ämnet. Som sagt, det är kanske inte ett motbevis till det du säger men det borde så ett frö av tvivel i din hjärna om att trenden existerar, även om vi gärna vill att det inte skall vara så.
http://www.google.se/trends/explore#q=entrepren%C3%B6rskap%2C%20f%C3%B6retagande%2C%20driva%20eget&cmpt=q&tz=