Sidkarta | Disruptive RSS | Kommentarer RSS

Jobba hemifrån – enklare än någonsin att bli entreprenör

Att jobba hemifrån har länge varit på tapeten. Även om det rent tekniskt varit möjligt i många år har det inte fått riktigt genomslag förrän nyligen. Oavsett om du funderar på att starta eget eller bara vill tjäna extra pengar ger den nya tekniken nu bättre möjligheter än någonsin.

Jobba Hemifrån

En disruptiv förändring

Coronapandemin tog nog oss alla på sängen. En katastrof som få hade förutspått. Plötsligt blev hemmaarbete nödvändigt för att hindra smittspridningen. Nästan över en natt blev miljontals svenskar distansarbetare.

Inom managementvärlden brukar det talas om disruptiva förändringar. Det kan vara ny teknik, en uppfinning eller en händelse som vänder upp och ner på det sätt vi arbetar idag.

Effekten av coronaviruset har varit disruptiv för många branscher. På ett generellt plan ser vi hur det gjort att en mycket stor del av befolkningen tvingats vänja sig vid att jobba hemifrån, ha möten på Meet eller Zoom och jobba i molnet. Och det har som regel gått ganska bra.

Experter har påpekat att branschen tagit ett större språng på några månader än vad den gjort under många år. Och effekterna kan bli långvariga. Bill Gates förutspår att cirka en tredjedel av den tid vi tillbringar på kontor kommer att ersättas av hemmajobb.

Företag som Facebook, Stripe och Slack har till och med sagt att deras anställda kan få arbeta hemifrån för all framtid om de vill. Just Facebook tror att ungefär hälften av medarbetarna kommer att arbeta på distans från hemmet de närmsta tio åren.

Kanske är det lika bra att förbereda sig på hemmajobb framöver?

Nya entreprenörer

Detta nya ”hemarbetarklimat” verkar ha fött många nya idéer. I Sverige har entreprenörsandan fått ett uppsving under året som gått. Enligt Bolagsverket startades drygt 24 procent fler aktiebolag i Sverige under 2020 än under 2019.

Denna våg av ny teknik och distansarbetar-anda skapar en utmärkt grogrund för dig som funderar på att starta en egen verksamhet.

Att jobba hemifrån är faktiskt också den snabbaste vägen till entreprenörskap. De flesta som startar firma gör det med mycket litet – eller inget – startkapital. Redan här ser vi den stora fördelen med att jobba hemifrån. Du slipper kontorshyra. Ja, du kan till och med få göra avdrag i deklarationen för ditt hemmakontor. Dator har du kanske redan.

Mycket mer än så behövs inte för att kunna jobba med en lång rad av jobb som finns i dagens digitala värld. En snabb Internetuppkoppling är en förutsättning, men det är mer regel än undantag i dagens Sverige.

Vad kan jag jobba med?

Om du ska starta eget kan det vara klokt att starta med ett område som du redan har viss kunskap och erfarenhet inom. Men egentligen är viljan eller passionen för ett arbete den viktigaste tillgången. 

Här är 10 tips på företagsidéer som fungerar utmärkt på hemmakontoret:

  •     Konsult – Välj ett område du redan är bra på.
  •     Starta e-handel – Med dropshipping behöver du inget lager.
  •     Skribent – Tjäna pengar på att skriva texter för bloggar och hemsidor.
  •     Skapa hemsidor – Idag är det enklare än vad många tror att lägga upp en snygg hemsida.
  •     SEO-konsult – Hjälp företag att ranka bättre i Google.
  •     Digital bokföring – Många företag jobbar helt digitalt men vill ändå ha hjälp av en redovisningskonsult.
  •     Affiliatemarknadsföring – Marknadsför produkter på en blogg eller i sociala media och få provision på försäljningen.
  •     Sälj hantverk – På Etsy kan du nå en stor mängd konsumenter.
  •     Håll i utbildningar online – Video är omåttligt populärt och folk vill lära sig nya saker.
  •     Apputvecklare – Om du kan programmera finns det goda möjligheter att tjäna pengar hemifrån.

Många av dessa jobb kräver givetvis kanske både utbildning och erfarenhet, men så är det ju nästan alltid ute på arbetsmarknaden också. Poängen är att dessa jobb går utmärkt att sköta hemifrån.

I slutändan kanske du som egenföretagare märker att du jobbar med lite allt möjligt. Det behöver inte vara fel utan kan vara ett sätt att komma fram till vilken affärsidé du vill satsa på fullt ut. Ett tips är att surfa in på Fiverr och titta på vilka typer av tjänster andra erbjuder redan. Låt dig inspireras!

Även om du inte känner dig redo att starta bolag finns det många möjligheter att tjäna pengar från hemmets trygga vrå. Det finns flera företag som erbjuder faktureringstjänst för privatpersoner utan företag. Du kan även ta en titt på StudentJob där det finns en hel del bra information om allt från extrajobb till att jobba hemma.  

Lycka till i ditt nya jobb hemifrån!

About

Christian Rudolf, mitt Entreprenörskap är sökbyrån Topdog.nu, där jag hjälper stora Svenska företag med deras SEO. Även privat är jag en nätnörd men är även förtjust i matlagning, fika, mopsar & friluftsliv.
Du hittar mig på Twitter här

Disruptive.nu - Av Entreprenörer, för entreprenörer

Sommaren 2007 satt vi på Peters varma balkong och tyckte vi skulle göra något. Resultat är det du ser här, Disruptive.nu en blogg om Entreprenörskap och Internet. Vi tyckte att samtalet om Entreprenörskap & Företagande var något vi inte kände igen oss i. Det är inte så konstigt då samtalet om entreprenörskap inte domineras av entreprenörer & Företagare, utan av institutioner eller personer vars finansiering kommer från det offentliga. Vi ville bli en något annorlunda röst och berätta om vår verkligheten och de historier om entreprenörskap vi upplevt eller fått berättade för oss.

Hos Disruptive kommer du väldigt sällan finna artiklar om hur man sparar pengar på skatten eller den optimala juridiska strukturen på ditt företag Här finner du istället personliga berättelser om entreprenörskap som är underhållande, personliga och lärorika. Både våra egna entreprenörsberättelser men även andras i video och intervjuformat.

Internet och Sociala Medier-Vår tids revolution

Alla vi fyra som skriver här, är engagerade i Internet. Det är vår arena och ett språk vi pratar nästan flytande. Internet är också vår tids revolution, en historisk händelse för mänskligheten som vi inte fullo kommer förstå förrän vi sitter på hemmet och byter historier. Vårt entreprenörskap är också nära kopplat till denna förändring av vårt samhälle och ekonomi.Vi som skriver här har tillsammans drivit företag inom de flesta aspekter av internet, alltifrån mobilapputveckling till sökmotorprojekt. Hos disruptive finner du guider och steg för steg artiklar kring olika problem på internet men också djupare filosofiska artiklar om vad internet är, konsekvenser och hur vi nog måste förhålla oss till Internet.

Sökmotoroptimering & Sökmarknadsföring

Det är svårt att skriva om internet utan att prata om sök och Google, det är dessutom mitt, Christians, yrke, då jag driver en byrå, specialiserad på högkonkurrensvertikaler i Google. Sök är den mest komplexa formen av marknadsföring som finns idag. Här på disruptive försöker jag även spegla sök ur lite speciella perspektiv, exempelvis, diskussion om ekosystemet sök eller hacking. Även sökmotorbranschen i skandinavien är utsatt för granskning och diskussion.

Google+