Sidkarta | Disruptive RSS | Kommentarer RSS

Låt pengarna jobba för dig

Har ditt företag gått med vinst och har mer likvida medel än det behöver för att få den dagliga verksamheten att gå runt? Många företagare låter överskottet ligga kvar på företagskontot, men det finns betydligt smartare lösningar som låter dig tjäna pengar på ditt överskott.

Ett företags överskottslikviditet kan i de flesta fall delas in i tre kategorier – pengar som behövs i den dagliga verksamheten, överskott som kan placeras tillfälligt och överskottslikviditet som kan placeras på längre sikt.

Hur du ska placera överskottet beror helt och hållet på vad det ska användas till och när du behöver ha tillgång till pengarna. Om överskottslikviditeten inte ska investeras direkt i verksamheten eller delas kan det vara en god idé att placera pengarna och låta dem växa. På så sätt kan du använda avkastningen till att exempelvis göra större investeringar i framtiden eller stötta upp verksamheten vid en tillfällig dipp i lönsamheten.

Tre placeringsmöjligheter att överväga

Aktier – passar dig med kunskap om finansmarknaden

Om ditt företag har företagsformen aktiebolag kan du öppna en aktiedepå i företagets namn och använda hela eller delar av överskottet till att investera i aktier. Innan du investerar i aktier bör du dock vara medveten om att du kommer att behöva vara ganska aktiv och du tar en högre risk jämfört med andra placeringsformer. Med det nämnt är möjligheten till att få hög avkastning på din investering mycket högre med den här placeringsformen.

Fonder – när du vill sprida ut risken

Du kan även använda överskottet till att investera i fonder. Till skillnad från aktier, som består av ett värdepapper, består fonder av en samling med flera olika värdepapper. Värdepapperna i en fond kan i sin tur bestå av såväl aktier och obligationer som valutor. Det innebär att du sprider ut dina risker i olika bolag utan att du själv behöver veta mycket om dem. Du behöver dessutom inte vara lika aktiv när du investerar i fonder.

Kapitalförsäkring – förvalta redan beskattat kapital utan bolagsskatt

Ett annat alternativ är att placera överskottet i en kapitalförsäkring. Eftersom det är ett försäkringssparande betalar företaget inte bolagsskatt på avkastningen. Istället för att betala bolagsskatt eller eventuell vinstskatt tas en årlig avkastningsskatt ut ifrån försäkringskapitalet samt på de inbetalningar företaget gör. När du sedan tar ut pengarna är de skattade och klara. Du behöver dessutom inte bokföra de köp och försäljningar som sker inom kapitalförsäkringen. Du behöver inte heller deklarera det som sker..

Pension – investera i din egen framtid

För egenföretagare kan det vara en god idé att använda överskottet till att maximera dina pensionsavsättningar. Som företagare kan du göra avdrag på premier upp till 35 procent av lönen, dock max 10 prisbasbelopp.

Glöm inte att tala med din revisor innan du investerar överskottet. Ditt företags struktur eller privata situation kan i själva verket göra att vissa investeringar är bättre än andra.

Hos Lannebo Fonder hittar du fler tips på hur du kan placera överskottet och låta pengarna arbeta för dig.

About

Christian Rudolf, mitt Entreprenörskap är sökbyrån Topdog.nu, där jag hjälper stora Svenska företag med deras SEO. Även privat är jag en nätnörd men är även förtjust i matlagning, fika, mopsar & friluftsliv.
Du hittar mig på Twitter här

Disruptive.nu - Av Entreprenörer, för entreprenörer

Sommaren 2007 satt vi på Peters varma balkong och tyckte vi skulle göra något. Resultat är det du ser här, Disruptive.nu en blogg om Entreprenörskap och Internet. Vi tyckte att samtalet om Entreprenörskap & Företagande var något vi inte kände igen oss i. Det är inte så konstigt då samtalet om entreprenörskap inte domineras av entreprenörer & Företagare, utan av institutioner eller personer vars finansiering kommer från det offentliga. Vi ville bli en något annorlunda röst och berätta om vår verkligheten och de historier om entreprenörskap vi upplevt eller fått berättade för oss.

Hos Disruptive kommer du väldigt sällan finna artiklar om hur man sparar pengar på skatten eller den optimala juridiska strukturen på ditt företag Här finner du istället personliga berättelser om entreprenörskap som är underhållande, personliga och lärorika. Både våra egna entreprenörsberättelser men även andras i video och intervjuformat.

Internet och Sociala Medier-Vår tids revolution

Alla vi fyra som skriver här, är engagerade i Internet. Det är vår arena och ett språk vi pratar nästan flytande. Internet är också vår tids revolution, en historisk händelse för mänskligheten som vi inte fullo kommer förstå förrän vi sitter på hemmet och byter historier. Vårt entreprenörskap är också nära kopplat till denna förändring av vårt samhälle och ekonomi.Vi som skriver här har tillsammans drivit företag inom de flesta aspekter av internet, alltifrån mobilapputveckling till sökmotorprojekt. Hos disruptive finner du guider och steg för steg artiklar kring olika problem på internet men också djupare filosofiska artiklar om vad internet är, konsekvenser och hur vi nog måste förhålla oss till Internet.

Sökmotoroptimering & Sökmarknadsföring

Det är svårt att skriva om internet utan att prata om sök och Google, det är dessutom mitt, Christians, yrke, då jag driver en byrå, specialiserad på högkonkurrensvertikaler i Google. Sök är den mest komplexa formen av marknadsföring som finns idag. Här på disruptive försöker jag även spegla sök ur lite speciella perspektiv, exempelvis, diskussion om ekosystemet sök eller hacking. Även sökmotorbranschen i skandinavien är utsatt för granskning och diskussion.

Google+