Sidkarta | Disruptive RSS | Kommentarer RSS

Finansiera ditt företag på ett sätt som passar dig

Har du en affärsidé du vill förverkliga, eller står ditt företag inför en ny utvecklingsfas? Brist på kapital kan många gånger hindra företag från att nå sin fulla potential. Som tur är finns det en rad olika finansieringsmöjligheter att titta närmare på när företagets likvida medel inte räcker till.

Företagsfinansiering

Låna pengar via bank eller andra långivare

Ett av de vanligaste sätten att finansiera ett företag på är med hjälp av företagslån. Du ingår då ett avtal med långivaren som lånar ut en viss summa pengar till dig och ditt företag. Lånet betalar du sedan tillbaka inklusive ränta under en viss tid.

Idag finns det hundratals långivare som erbjuder olika typer av företagslån – allt ifrån privatägda banker och låneföretag till statligt ägda Almi. Hos låneförmedlaren Zensum kan du jämföra olika lån och hitta ett som passar dig och ditt företag.

Läs också: Så fungerar leasing för entreprenad

Crowdfunding – låter privatpersoner bli finansiärer

Crowdfunding, även kallat gräsrotsfinansiering, har egentligen funnits länge, men har blivit allt vanligare på senare tiden tack vare den digitala utvecklingen. Crowdfunding innebär kort och gott att du som företagare vänder dig till ett stort antal potentiella investerare, vanligtvis allmänheten, för att samla in pengar till ett specifikt projekt eller för ett specifikt syfte. I de flesta fall bidrar ett stort antal personer med mindre summor, vilket sammanlagt kan resultera i stora summor pengar. Den uppmärksamhet som skapas kring crowdfundingkampanjen i framförallt sociala medier kan emellertid visa sig bli mer värdefull än finansieringen i sig. 

Nackdelen med denna typ av finansiering är dock att du inte säkert vet hur mycket pengar du får in. Det är dessutom mycket tidskrävande att hålla kampanjen levande och hålla kontakten med de som har investerat i företaget.

Riskkapital – ta in externa investerare

Du kan även finansiera ditt företag med hjälp av externa investerare. Dessa investerare består vanligtvis av riskkapitalister vars uppgift är att leverera avkastning till sina investerare. Det innebär att de framförallt investerar i företag med en årlig avkastningsnivå 20-50 procent. Innan du börjar leta efter externa investerare bör du därför fundera på om ditt företag kan leverera det. 

Fördelarna med att ta in externa investerare är att du får de resurser du behöver utan att betala ränta. Du får även tillgång till riskkapitalistens kompetenser och nätverk, vilket kan hjälpa ditt företag att utvecklas. Nackdelarna med externa investerare är att ditt inflytande i företaget minskar. Du måste också utförligt och regelbundet rapportera företagets utveckling.

Affärsänglar – ta hjälp av privatpersoner med erfarenhet

Affärsänglar består av privatpersoner med företagserfarenhet som gärna investerar både pengar och kunskap i nystartade företag i snabbväxande branscher. Via en affärsängel kan du därmed få tillgång till kapital, kompetens och kontakter. Då affärsängeln vill få god avkastning på sin investering är hen vanligtvis beredd att kavla upp ärmarna och själv aktivt bidra till företagets utveckling. Det engagemang en eller flera affärsänglar erbjuder kan vara mycket värdefullt för ett företag i startgroparna.

Stöd och bidrag som komplement

Du kan som företagare även ansöka om olika stöd och bidrag. Vilket/vilka stöd och bidrag du kan söka beror bland annat på i vilket skede företaget befinner sig och vilken bransch företaget tillhör. Det kan exempelvis röra sig om stöd vid start av näringsverksamhet, affärsutvecklinggsstöd, innovationsstöd eller jorbruksstöd.

About

Christian Rudolf, mitt Entreprenörskap är sökbyrån Topdog.nu, där jag hjälper stora Svenska företag med deras SEO. Även privat är jag en nätnörd men är även förtjust i matlagning, fika, mopsar & friluftsliv.
Du hittar mig på Twitter här

Disruptive.nu - Av Entreprenörer, för entreprenörer

Sommaren 2007 satt vi på Peters varma balkong och tyckte vi skulle göra något. Resultat är det du ser här, Disruptive.nu en blogg om Entreprenörskap och Internet. Vi tyckte att samtalet om Entreprenörskap & Företagande var något vi inte kände igen oss i. Det är inte så konstigt då samtalet om entreprenörskap inte domineras av entreprenörer & Företagare, utan av institutioner eller personer vars finansiering kommer från det offentliga. Vi ville bli en något annorlunda röst och berätta om vår verkligheten och de historier om entreprenörskap vi upplevt eller fått berättade för oss.

Hos Disruptive kommer du väldigt sällan finna artiklar om hur man sparar pengar på skatten eller den optimala juridiska strukturen på ditt företag Här finner du istället personliga berättelser om entreprenörskap som är underhållande, personliga och lärorika. Både våra egna entreprenörsberättelser men även andras i video och intervjuformat.

Internet och Sociala Medier-Vår tids revolution

Alla vi fyra som skriver här, är engagerade i Internet. Det är vår arena och ett språk vi pratar nästan flytande. Internet är också vår tids revolution, en historisk händelse för mänskligheten som vi inte fullo kommer förstå förrän vi sitter på hemmet och byter historier. Vårt entreprenörskap är också nära kopplat till denna förändring av vårt samhälle och ekonomi.Vi som skriver här har tillsammans drivit företag inom de flesta aspekter av internet, alltifrån mobilapputveckling till sökmotorprojekt. Hos disruptive finner du guider och steg för steg artiklar kring olika problem på internet men också djupare filosofiska artiklar om vad internet är, konsekvenser och hur vi nog måste förhålla oss till Internet.

Sökmotoroptimering & Sökmarknadsföring

Det är svårt att skriva om internet utan att prata om sök och Google, det är dessutom mitt, Christians, yrke, då jag driver en byrå, specialiserad på högkonkurrensvertikaler i Google. Sök är den mest komplexa formen av marknadsföring som finns idag. Här på disruptive försöker jag även spegla sök ur lite speciella perspektiv, exempelvis, diskussion om ekosystemet sök eller hacking. Även sökmotorbranschen i skandinavien är utsatt för granskning och diskussion.

Google+