Sidkarta | Disruptive RSS | Kommentarer RSS

Så får du bolån som egenföretagare

Egenföretagare älskar sitt entreprenörskap, sin frihet och sitt självbestämmande. Men som företagare kan det vara svårt att skaffa bolån. Här får du tipsen som hjälper dig när du ska köpa bostad.

Att ta bolån som egenföretagare kan vara en utmaning. Oavsett om du driver ditt bolag som enskild firma eller aktiebolag, om ditt företag är stort eller litet, så ser inkomsten annorlunda ut än om du är tillsvidareanställd. Att flytta sitt bolån eller att ta ett bolån för att köpa en bostad är för egenföretagare en utmaning då bankernas kreditregelverk inte är anpassat för egenföretagare.

Eftersom bankerna generellt lägger stor vikt vid bolånetagarens återbetalningsförmåga och att låntagarens inkomst är stadigvarande, så måste en egenföretagare påvisa att inkomsten är både tillräcklig och uthållig.

Återbetalningsförmåga viktigast för banken

Som vid alla låneansökningar ligger fokus på återbetalningsförmågan. Banken vill se två parallella spår, ett för dig som privatperson och ett för ditt företag. Det handlar om hushållets totala ekonomi samt företagets totala ekonomi.

I slutändan bryr sig banken om du ta löpande kan betala ränta och amortering på lånet. Kan man påvisa att företaget gör stadig vinst är det en styrka. Men även om du inte gör vinst är en stadigt växande omsättning en bra indikation för banken.

Om du tar ut en lön från företaget under en längre tid är en sak som stärker möjligheterna till bolån. Dessutom ha bankerna har mer och mer börjat godkänna utdelning, eftersom Skatteverket gör det. Du tar ut en summa varje år som ägare och den beskattas. Däremot behöver du kunna bevisa att företaget går så pass bra att du kan göra utdelning, eller ta ut lön – annars kan banken inte bevilja något lån.

Var ordentligt påläst

Att bli beviljad ett bolån innebär lika mycket att bli betrodd. Bankens förtroende för dig i framtiden bygger på det intryck de får av dig, förutom den dokumentation du bifogat. Det är mycket viktigt att vara påläst och förtroendeingivande. Gå noga igenom både räkenskaper och framtida möjligheter för ditt företag innan du sätter dig ner med banken. Ha lösningen klar för hur du ska göra om du av någon anledning kommer på obestånd. Det är förstås också bra att lägga dina egna utbildningar i potten, speciellt om du har erfarenhet av sådant som efterfrågas eller utbildning på högskolenivå.

Slutligen, har man möjlighet som egenföretagare att tillsammans med en medlåntagare som har fast anställning, gemensamt stå på lånet, då ökar det bankens trygghet och sannolikheten till ett positivt besked ökar.

Tveka inte att förhandla med banken om räntan. Om du får lånet beviljat ska du definitivt inte vara rädd att sätta press på banken att sänka räntan. Om de har beviljat lånet vill de ha dig som kund och det kan finnas en liten marginal att bolla med. Jämför bankernas och kreditgivarnas räntor innan du väljer var du ska ansöka om bolån.

About

Christian Rudolf, mitt Entreprenörskap är sökbyrån Topdog.nu, där jag hjälper stora Svenska företag med deras SEO. Även privat är jag en nätnörd men är även förtjust i matlagning, fika, mopsar & friluftsliv.
Du hittar mig på Twitter här

Disruptive.nu - Av Entreprenörer, för entreprenörer

Sommaren 2007 satt vi på Peters varma balkong och tyckte vi skulle göra något. Resultat är det du ser här, Disruptive.nu en blogg om Entreprenörskap och Internet. Vi tyckte att samtalet om Entreprenörskap & Företagande var något vi inte kände igen oss i. Det är inte så konstigt då samtalet om entreprenörskap inte domineras av entreprenörer & Företagare, utan av institutioner eller personer vars finansiering kommer från det offentliga. Vi ville bli en något annorlunda röst och berätta om vår verkligheten och de historier om entreprenörskap vi upplevt eller fått berättade för oss.

Hos Disruptive kommer du väldigt sällan finna artiklar om hur man sparar pengar på skatten eller den optimala juridiska strukturen på ditt företag Här finner du istället personliga berättelser om entreprenörskap som är underhållande, personliga och lärorika. Både våra egna entreprenörsberättelser men även andras i video och intervjuformat.

Internet och Sociala Medier-Vår tids revolution

Alla vi fyra som skriver här, är engagerade i Internet. Det är vår arena och ett språk vi pratar nästan flytande. Internet är också vår tids revolution, en historisk händelse för mänskligheten som vi inte fullo kommer förstå förrän vi sitter på hemmet och byter historier. Vårt entreprenörskap är också nära kopplat till denna förändring av vårt samhälle och ekonomi.Vi som skriver här har tillsammans drivit företag inom de flesta aspekter av internet, alltifrån mobilapputveckling till sökmotorprojekt. Hos disruptive finner du guider och steg för steg artiklar kring olika problem på internet men också djupare filosofiska artiklar om vad internet är, konsekvenser och hur vi nog måste förhålla oss till Internet.

Sökmotoroptimering & Sökmarknadsföring

Det är svårt att skriva om internet utan att prata om sök och Google, det är dessutom mitt, Christians, yrke, då jag driver en byrå, specialiserad på högkonkurrensvertikaler i Google. Sök är den mest komplexa formen av marknadsföring som finns idag. Här på disruptive försöker jag även spegla sök ur lite speciella perspektiv, exempelvis, diskussion om ekosystemet sök eller hacking. Även sökmotorbranschen i skandinavien är utsatt för granskning och diskussion.

Google+