Sidkarta | Disruptive RSS | Kommentarer RSS

VPN för företag: Vad är det och behövs det?

Här går vi först igenom vad en VPN är, och därefter får du reda på viktiga fördelar med att använda en företags-VPN-tjänst. Vi avslutar med att ge dig exempel på företags-VPN-tjänster.

Vad är en VPN för företag?

En VPN för företag är ett program som gör företagsnätverket säkrare genom att kapsla in företagets nätverk och internetuppkoppling i en skyddande tunnel. Ingen, förutom de som har tillåtelse, kan se vad som händer inuti tunneln. Detta tack vare att VPN-tjänsten använder stark kryptering.

Borde alla företag ha en VPN?

Nej, alla företag borde inte ha en VPN. Men, grovt draget; om ditt företag har personal som jobbar med känsliga data, har anställda som behöver arbeta hemifrån på ett säkert sätt och/eller har anställda som ofta reser till länder med stark censur, är det generellt bra att skaffa en företags-VPN.

Är det krångligt att använda en VPN?

Nej, det är inte krångligt att använda en VPN. Som det står i Listaroos guide om vad en VPN är ska du bara ladda ner en app, justera några enkla inställningsalternativ och sen är det bara att koppla upp dig mot företagets nätverk via VPN-appen.

Läs mer: Borde man blogga som företagare?

4 fördelar med att skaffa en företags-VPN

Dina anställda kan arbeta hemifrån

Om du har ett företagsnätverk kan dina anställda komma åt det hemifrån genom att koppla upp sig mot det med en VPN-tjänst. Att jobba hemifrån är i princip omöjligt utan en företags-VPN, i alla fall om man vill att de anställda ska arbeta på ett säkert sätt.

Det finns också VPN-tjänster för företag som kan ge dina anställda ett dedikerat IP-nummer, vilket innebär att det blir enklare att komma åt företagets nätverk vid arbete utomlands, exempelvis på semestern eller vid en arbetsresa.

Dina anställda arbetar säkrare

Då en företags-VPN-tjänst kapslar in företagsnätverket i ett skyddande lager skyddas alla som arbetar i det mot exempelvis skadlig kod, botnät och hackare. Ett komplett skydd mot alla faror som finns på nätet får du dock inte, men det kan inget program i världen utlova.

Dina anställda kommer åt blockerat innehåll

Om du har anställda som ofta reser är det en bra idé att skaffa en företags-VPN som klarar av att låsa upp viktiga tjänster såsom Facebook, Gmail, Google Kalender, Google Docs och Instagram. I länder med stark censur, framför allt de länder som finns i Asien och Mellanöstern, är det nämligen svårt att komma åt tjänster som alla kommer åt i Sverige.

Dina kunder kan surfa säkert

Om ditt företag erbjuder ett så kallat gäst-wifi är det en bra idé att skydda det med företagets VPN-tjänst. Om du gör det minimerar du risken för att dina kunder drabbas av virus och/eller hacker-attacker, samtidigt som du skyddar företagets data från obehöriga.

3 VPN-tjänster som erbjuder företags-VPN:er

  • NordVPN, som är bra men ganska dyra.
  • ExpressVPN, som är bland de dyraste VPN-tjänsterna, men de är också riktigt bra.
  • OVPN, som ger dig svensk support och program på svenska.
About

Christian Rudolf, mitt Entreprenörskap är sökbyrån Topdog.nu, där jag hjälper stora Svenska företag med deras SEO. Även privat är jag en nätnörd men är även förtjust i matlagning, fika, mopsar & friluftsliv.
Du hittar mig på Twitter här

Disruptive.nu - Av Entreprenörer, för entreprenörer

Sommaren 2007 satt vi på Peters varma balkong och tyckte vi skulle göra något. Resultat är det du ser här, Disruptive.nu en blogg om Entreprenörskap och Internet. Vi tyckte att samtalet om Entreprenörskap & Företagande var något vi inte kände igen oss i. Det är inte så konstigt då samtalet om entreprenörskap inte domineras av entreprenörer & Företagare, utan av institutioner eller personer vars finansiering kommer från det offentliga. Vi ville bli en något annorlunda röst och berätta om vår verkligheten och de historier om entreprenörskap vi upplevt eller fått berättade för oss.

Hos Disruptive kommer du väldigt sällan finna artiklar om hur man sparar pengar på skatten eller den optimala juridiska strukturen på ditt företag Här finner du istället personliga berättelser om entreprenörskap som är underhållande, personliga och lärorika. Både våra egna entreprenörsberättelser men även andras i video och intervjuformat.

Internet och Sociala Medier-Vår tids revolution

Alla vi fyra som skriver här, är engagerade i Internet. Det är vår arena och ett språk vi pratar nästan flytande. Internet är också vår tids revolution, en historisk händelse för mänskligheten som vi inte fullo kommer förstå förrän vi sitter på hemmet och byter historier. Vårt entreprenörskap är också nära kopplat till denna förändring av vårt samhälle och ekonomi.Vi som skriver här har tillsammans drivit företag inom de flesta aspekter av internet, alltifrån mobilapputveckling till sökmotorprojekt. Hos disruptive finner du guider och steg för steg artiklar kring olika problem på internet men också djupare filosofiska artiklar om vad internet är, konsekvenser och hur vi nog måste förhålla oss till Internet.

Sökmotoroptimering & Sökmarknadsföring

Det är svårt att skriva om internet utan att prata om sök och Google, det är dessutom mitt, Christians, yrke, då jag driver en byrå, specialiserad på högkonkurrensvertikaler i Google. Sök är den mest komplexa formen av marknadsföring som finns idag. Här på disruptive försöker jag även spegla sök ur lite speciella perspektiv, exempelvis, diskussion om ekosystemet sök eller hacking. Även sökmotorbranschen i skandinavien är utsatt för granskning och diskussion.

Google+